„Câștigăm speranță pentru femeile din România” – Conf. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială

  • Health literacy



Cancerul de sân reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând prima cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile din grupa de vârstă 15-49 ani. Conform datelor Globocan 2018, România înregistrează o mortalitate anuală comparabilă cu media europeană, deși incidența raportată a cancerului mamar în România este cu 30% mai mică. În aceste condiții, Fundația Renașterea și Centrul pentru Inovație în Medicină au lansat o campanie de mobilizare – „Câștigăm speranță pentru femeile din România”, care își propune schimbarea în bine a situației cancerului mamar.

Dr. Diana-Loreta Păun a vorbit despre nevoia de educație și screening pentru femeile din România, mai ales pentru cele care se încadrează în grupa de vârstă cu risc de dezvoltare a cancerului mamar. Totodată, doamna consilier prezidențial a amintit despre oportunitatea enormă pe care România o va avea la începutul anului 2019 – preluarea președinției europene, prilej pentru țara noastră să aducă pe agenda europeană, probleme de sănătate publică importante.

abonare

„În ceea ce privește programele de screening – le avem și este foarte bine, dar nu este suficient. Avem nevoie de implementare adecvată, de finanțare adecvată, de monitorizare permanentă, de comunicare și informare. Iar pentru succesul unui astfel de demers avem nevoie de cooperare între decidenți, asociații de pacienți și organizații internaționale”.

Citește și: