Campania „Câte vieți are inima ta?” – medicii explică mesajele cheie despre prevenția secundară a infarctului miocardic

  • Health literacy



Medicii de familie și cardiologii sunt alături de campania „Câte vieți are inima ta?”, lansată de Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF) și Fundația „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC), care își propune să atragă atenția asupra riscului cardiovasculare mărit la care sunt expuși pacienții care au suferit un prim infarct miocardic acut.

Dr. Rodica Tănăsescu, președinte Societatea Națională de Medicină a Familiei

„Campania noastră se dorește a fi un semnal de alarmă care să atragă atenția populației, a oamenilor care trebuie în primul rând să știe că trebuie să vină la medic nu doar atunci când simt că există o neregulă cu inima lor. Iar dacă totuși infarctul a avut loc, pacienții trebuie să înțeleagă că trebuie să meargă la medic, că trebuie să își respecte un stil de viață rezonabil și să își controleze boala pentru a evita complicațiile”, spune Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF).

De asemenea, Dr. Rodica Tănăsescu a atras atenția asupra importanței campaniilor de educare și prevenție: „În țările europene din vest, frecvența și gravitatea bolilor cardiovasculare sunt pe o pantă descendentă de aproximativ 10 ani. Dar acest lucru s-a întâmplat după ce timp de alți 10-20 de ani s-au făcut campanii serioase de prevenție a bolilor, de depistare precoce și de educare în rândul populației”.

abonare

Un alt punct pe care Dr. Rodica Tănăsescu a pus accentual a fost alinierea României la obiectivele Organizației Mondiale a Sănătății: „OMS are ca obiectiv  să reducă cu 25% decesele premature cauzate de boli cardiovasculare până în anul 2025, iar România ar trebui să se alinieze acestui obiectiv pentru că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitatea în România și cauzează de trei ori mai multe decese decât bolile oncologice”.

Dr. Gabriela Sârcă, medic cardiolog în cadrul Fundației ,,Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC)

„La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece români nu supraviețuiește. Cei care supraviețuiesc fie au apelat rapid 112, fie au trecut prin programele naționale de coronarografie. A doua categorie sunt cei care vin după 10-12 ore de la infarct și nu mai beneficiază de programul de coronografie. A treia categorie nu își dau seama că au făcut un infarct, iar cea de-a patra categorie nu are simptome”, spune Dr. Gabriela Sârcă, medic cardiolog în cadrul Fundației „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC).

Factorii de risc ca fumatul, diabetul zaharat, regimul alimentar și stilul de viață sedentar trebuie atent monitorizați de către pacient, după cum spune Dr. Gabriela Sârcă: „Fumatul deteriorează cel mai puternic vasul de sânge. 20 de țigări pe care le fumează un bărbat, pe zi, cresc riscul de infarct de 7 ori, iar în cazul unei femei care fumează între 3 și 5 țigări pe zi, riscul crește de 2 ori. Un alt factor de risc este diabetul zaharat. Ne așteptăm la o epidemie de diabet zaharat în următorii ani. Diabeticii sunt expuși direct la riscul de a face infarct, dacă nu își țin glicemia sub control. Există un balans între energia pe care o consumi și energia pe care o aduci prin alimentație și dacă nu este păstrat raportul, apare dezechilibrul, apar bolile metabolice care sunt în directă legătură cu pancreasul și apare diabetul zaharat care este pentru inimă și pentru vase o mare nenorocire. Un diabetic care nu este controlat, este deja predispus unei boli coronariene. Cei care sunt controlați, care își fac tratamentul, care au valorile glicemiei normale, nu fac atât de repede boala”.

„O altă problemă este sedentarismul, activitatea fizică. S-a stabilit că 30 de minute pe zi sau 3 km pe zi, ori în cazul celor care au pedometre, 10.000 de pași pentru persoanele care sunt sedentare și 12.000 de pași pentru cei care sunt activi fizic. Mersul nu costă”, a accentuat Dr. Sârcă.

Cât despre factorul de risc reprezentat de colesterol, aceasta a ținut să precizeze: „Și nu în ultimul rând, un factor de risc este dislipidemia, un dezechilibru al colesterolului, colesterolul LDL, varianta rea a colesterolului și prezența trigliceridelor. Eistă dislipidemii nu numai pe colesterol, sunt dislipidemii pe trigliceride și sunt dislipidemii mixte. Nu dezechilibrul colesterolului, prin el însuși reprezintă un factor de risc, ci colesterolul adunat cu ceilalți factori de risc. Și nu colesterolul la orice vârstă trebuie să ne îngrijoreze. Sunt valori specifice fiecărei vârste și de aceste valori trebuie să ținem seamă.

Cei care deja au facut un infarct trebuie obligatoriu să aibă niveluri scăzute ale colesterolului. Știm din ghiduri unde trebuie să ajungem cu valorile respective pentru ca pacientul să fie în regulă. Dacă trăiește în același mediu și în același fel, va face sigur un al doilea infarct sau un al treilea, care i-ar putea fi fatal”.

Educația trebuie să înceapă încă din școală: „În zilele noastre, părinții vor să își scutească copiii de sport, un program care face atâta bine. Poate că școala nu ar trebui să pună accentul pe note la ora de sport, ci pe exerciții care încurajează un stil de viață sănătos”, spune Dr. Sârcă.

Un alt subiect extrem de important, abordat de doamna dr. Gabriela Sârcă, este implementarea unui program de recuperare post-infarct: „ Este nevoie de implementarea unui program de recuperare post-infarct, este nevoie de o colaborare între medicii cardiologi și medicina de familie pentru monitorizarea pacienților, iar toate acestea sunt aspecte care țin de politicile de sănătate și care pot fi soluționate doar în colaborare cu autoritățile”.

Despre campania “Câte vieți are inima ta?”, puteți citi mai multe detalii aici.