Compensarea integrală de către statul român a testelor necesare în tratarea cancerului la femei ar crește considerabil șansele de supraviețuire ale pacientelor

  • Health literacy



Diagnosticarea precisă și timpurie, alături de testarea genetică și moleculară a persoanelor afectate de cancer sunt elemente cheie în obținerea unui tratament personalizat, adaptat particularităților fiecărui tip de tumoră.

În România, pentru compensarea integrală a acestor teste, ar trebui alocate fonduri de 1,5 milioane euro de către stat, situație în care șansele tratării cu succes s-ar îmbunătăți considerabil pentru cel puțin 40% din noile cazuri de cancer, înregistrate în populația feminină.

abonare

În scopul promovării unui sistem funcțional de compensare integrală la nivel național a testelor moleculare și genetice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii a lansat campania: „În lupta pentru supraviețuire, detaliile sunt esențiale. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la un diagnostic complet”.

„Vom arăta cum cu  un efort bugetar de ordinul a câteva milioane de lei, mii de paciente din România vor avea o şansă mai bună de a învinge această boală cumplită” – declară Mihaela Geoană, preşedinte al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.

Cancerul de sân și cel ovarian sunt două forme de boală des întâlnite în rândul femeilor din România. În fiecare oră, o persoană este diagnosticată cu cancer de sân, estimându-se că la finalul anului 2018 vor fi înregistrate aproximativ 9.600 de cazuri noi de cancer de sân și aproape 1.900 de cazuri de cancer ovarian.

La momentul actual, anumite teste moleculare și genetice, parte din managementul cancerelor feminine la nivel internațional și european sunt decontate de către statul român, însă compensarea acestora este parțială și vizează numai câteva tipuri de cancer.

 „Noua campanie a Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii îşi propune să aducă la cunoştinţa opiniei publice, pacientelor şi factorilor de decizie necesitatea unui sistem naţional de decontare integrală a testărilor moleculare şi genetice în cazul cancerului de sân, al cancerului de col uterin şi al cancerului ovarian” – continuă Mihaela Geoană.

Testele moleculare și genetice nu numai că reduc perioada de tratament ci și cresc eficiența acestuia. Personalizarea tratamentului în cazul pacientelor cu cancer este un pas foarte important în scopul creșterii șanselor acestora de luptă cu boala.

Citește și: