#COVID19. Formele severe de infecție, care necesită ventilație mecanică, asociate cu o rată ridicată de mortalitate: 97% la pacienții de peste 65 de ani

  • Health literacy



În cazurile severe, COVID-19 afectează capacitatea plămânilor de a-și îndeplini funcția de preluare a oxigenului și de eliminare a dioxidului de carbon în mediu. Pentru a suplimenta sau suplini funcția respiratorie, medicii au la dispoziție o serie de metode non-invazive (administrare de oxigen prin canulă sau mască nazală) și invazive (ventilație mecanică).

Primul studiu de amploare, care a urmărit toți pacienții confirmați COVID-19 dintr-o regiune, a fost desfășurat în aria New Yorkului. Acesta a arătat rate mari de mortalitate a persoanelor care au fost supuse ventilației mecanice: 88% pentru cazurile urmărite până la externare sau până la deces. În plus, vârsta înaintată, sexul masculin, diabetul și hipertensiunea arterială au fost reconfirmați ca factori de risc ai evoluției severe a bolii. Rezultatele articolului publicat în JAMA arată o rată a mortalității de 97,2% la cei de peste 65 de ani, care au fost ventilați mecanic (printre cazurile a căror urmărire a fost finalizată).

abonare

Grafic mortalitate covid funcție necesitate ventilație mecanică și grupa de vârstă.

Studiul a inclus 5.700 de pacienți, internați în perioada 1 martie – 4 aprilie 2020, în spitalele care aparțin celui mai mare furnizor de servicii de sănătate din zona New York: Northwell Health. 50% dintre pacienți au avut vârsta peste 63 de ani. Niciunul dintre pacienții de sub 20 ani nu a decedat.

Rata de mortalitate la cei de peste 20 ani a fost mai mare a fost mai ridicată la bărbați față de femei, la toate grupele de vârstă.

Grafic coloane mortalitate covid19 funcție vârstă și sex
Atât rata de mortalitate cât și număr total de cazuri a fost mai mare la sexul masculin.

Dintre cei peste 2.500 de pacienți, care fie au fost externați (79%), fie au decedat (21%) până la sfârșitul studiului, 14,2% au fost tratați în terapie intensivă, 12,2% au necesitat ventilație mecanică invazivă și 3,2% au necesitat terapie de substituție a funcției renale (dializă peritoneală sau hemodializă).

Dintre cei aproximativ 1.150 de pacienți care au fost supuși ventilației mecanice:

  • 3,3% au fost externați;
  • 24,5% au decedat;
  • 72,2% erau în continuare spitalizați, până la sfârșitul perioadei de urmărire.

Mortalitatea vârstnicilor care au necesitat ventilație mecanică a fost foarte ridicată. Dintre cele 180 de cazuri finalizate, 175 au fost decese și doar 5 externări, ceea ce se traduce într-o rată a mortalității de 97,2%. Trebuie luat însă în considerare că la sfârșitul studiului existau încă 378 de cazuri active, internate. Cazurile care necesită ventilație mecanică sunt mai severe și asociază o durată de internare mai lungă. Astfel, autorii se așteaptă ca această rată de mortalitate să scadă odată cu finalizarea tuturor cazurilor.

Majoritatea pacienților au prezentat mai mult de o comorbiditate (88%), jumătate prezentând cel puțin 4. Doar 6,1% dintre pacienți nu au avut nici o comorbiditate. Cele mai comune comorbidități ale celor incluși în studiu au fost:

  • hipertensiunea (56,6%), aproape dublu față de cea a populației generale de 29%;
  • obezitatea (41,17%), similară cu cea a populației generale (42,4%);
  • diabetul (33,8%), triplu față de populația generală (10,5% populație).

Grafic factori de risc evoluție severă covid19.

La pacienții care au decedat, diabetul a fost asociat cu creșterea riscului de a necesita ventilație mecanică sau internare în terapie intensivă, iar hipertensiunea cu scăderea acestui risc. Diabeticii au dezvoltat mai des leziune renală acută.

Mecanismul prin care diabetul zaharat complică evoluția COVID-19 nu este cunoscut cu exactitate. Studii efectuate asupra altor infecții care se suprapun diabetului descriu hiperglicemia drept un promotor al imunosupresiei. Luând în considerare aceste riscuri crescute ale diabeticilor, asociații medicale internaționale și naționale au emis recomandări pentru pacienții diabetici.

Rezultatele studiului confirmă rezultatele anterioare: persoanele vârstnice, bărbații și cei cu hipertensiune sau diabet sunt afectați mai des de această boală. Toțuși, rata mortalității a fost mult mai mică față de datele din China. Aceasta a fost raportată doar pentru cazurile finalizate (externare sau deces). De aceea, alte studii cu perioade mai lungi de urmărire ar putea să raporteze alte rate de mortalitate.

Mai multe studii confirmă datele din New York

Rate ridicate de mortalitate ale celor la care s-a folosit ventilația mecanică au fost raportate și în alte serii de cazuri cu un număr mai mic de pacienți.

În Marea Britanie, datele a aproape 4.000 de pacienți COVID-19, internați în secții de terapie intensivă, au arătat o mortalitate de 66,3% a cazurilor finalizate care au necesitat ventilație mecanică, față de 19,4% a pacienților care au necesitat suport respirator de bază.

Încă nu există un consens asupra ratei ridicate a mortalității la cei care au fost ventilați mecanic. Unii medici consideră că ar trebui schimbate protocoalele de intubare, în timp ce alții consideră că nu sunt date care să susțină această schimbare și că rata ridicată de mortalitate este determinată de gravitatea cazurilor, nu de intubare. Ventilatoarele au însă reacții adverse cunoscute, precum slăbirea mușchilor respiratori, barotrauma, injuria acută pulmonară asociată ventilației mecanice, suprainfecțiile sau complicațiile de ordin psihologic, precum depresia.

Citește și: