Lupta contra pandemiei COVID-19. Ce măsuri de distanțare socială au adoptat statele europene?

  • Prevenție



Pandemia COVID-19 reprezintă în acest moment o provocare semnificativă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, însă în special pentru sistemele naționale din state din spațiul european. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, comunicate pe data de 5 aprilie, 54,8% din totalul cazurilor de COVID-19 se află în țări europene. Mai mult, anumite regiuni din țările cu incidență ridicată (precum Italia sau Franța) raportează o presiune ridicată asupra serviciilor de sănătate, exercitată de numărul mare de spitalizări, care necesită îngrijiri de terapie intensivă și administrare de oxigen prin metode invazive.

proporția de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 în spațiul european, față de numărul de cazuri la nivel mondial
Pe măsură ce numărul de cazuri din China scade, o proporție mare dintre cazurile de COVID-19 se regăsește în spațiul european, conform statisticilor OMS.

În această situație, adoptarea de măsuri în vederea scăderii transmiterii este esențială. Conform datelor Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor, majoritatea statelor din Uniunea Europeană au adoptat măsuri de distanțare socială, mai mult sau mai puțin restrictive.

abonare

Majoritatea statelor UE au adoptat măsuri de aplatizare a curbei epidemice – o noțiune esențială în pandemia COVID-19, care presupune menținerea unei incidențe zilnice a infecțiilor care să nu suprasolicite serviciile medicale.

Astfel, conform datelor ECDC, acumulate până pe 24 martie, din cele 31 de state din Spațiul Economic European (EEA):

  • 29 de state (94%) au instituit închiderea instituțiilor de învățământ:
    • 25 de state au închis grădinițele și creșele;
    • 27 de state au închis instituțiile de învățământ primar;
    • 29 de state au închis instituțiile de învățământ gimnazial;
    • 27 de state au închis instituțiile de învățământ superior;
proporția din cele 31 de state ale spațiului economic european care au instituit închiderea școlilor drept măsură de împiedicare a răspândirii COVID-19
Proporția de state ale spațiului economic european care au instituit închiderea școlilor drept măsură de împiedicare a răspândirii COVID-19. Sursa foto ECDC
  • 28 de state (90%) au instituit închiderea spațiilor publice (precum restaurante, teatre, etc);
  • 27 de state (87%) au impus interzicerea evenimentelor care implică grupuri mari de oameni;
  • 26 de state (84%) au adoptat măsuri de distanțare pentru grupurile sociale vulnerabile;
  • 21 de state (68%) au impus închiderea unor locuri de muncă, împreună cu încurajarea efectuării activităților profesionale de la distanță (de acasă, teleworking);
  • 17 state (55%) au instituit măsuri stricte de distanțare socială la domiciliu pentru întreaga populație, în anumite regiuni sau chiar la nivel național (lockdown).
Proporția de state ale spațiului economic european care au instituit diverse niveluri de distanțare socială. Sursa foto ECDC
Proporția de state ale spațiului economic european care au instituit diverse niveluri de distanțare socială. Sursa foto ECDC

Distanțarea socială are un impact important, atât social, cât și economic, însă utilitatea acesteia este incontestabilă. Conform estimărilor epidemiologice efectuate asupra a 11 țări europene, măsurile au condus la evitarea a 59.000 de decese cauzate de COVID-19, până la sfârșitul lunii martie.

Măsuri adoptate de state europone de distanțare socială contra COVID-19
Măsuri de distanțare socială, adoptate de state europene, contra COVID-19

Diferite state au adoptat diferite strategii în raport cu pandemia COVID-19. Unele state au implementat treptat măsurile de distanțare socială (de exemplu, Germania sau Marea Britanie), iar altele au adoptat mai multe măsuri simultan (după cum se vede în grafic, România). Este important de menționat că anumite state nu au implementat încă măsura cea mai strictă de distanțare socială, starea de lockdown (Suedia și Bulgaria).

Printre țările care au adoptat precoce obligativitatea distanțării sociale totale (stare de lockdown – accesul în afara locuinței este permis doar în cazuri excepționale – pentru asigurarea resurselor esențiale, servicii medicale de urgență, etc.) se numără și Italia, țara cu cele mai multe cazuri din Europa, de la debutul pandemiei (97.689 de cazuri pe 30 martie). Italia a instituit această măsură pe data de 9 martie, când virusul SARS-CoV-2 a condus la un număr total de 7.375 de cazuri de COVID-19. În Spania, afectată într-o măsură similară Italiei (78.797 de cazuri pe 30 martie), starea de lockdown a fost instituită pe 14 martie, ziua în care s-au consemnat 4.231 de cazuri. Măsuri la fel de stricte au fost adoptate în Franța, Belgia sau Portugalia.

index mobilitate City mapper, corelat cu numărul de cazuri de COVID-19, în diverse țări și orașe europene
Se poate observa că, pe măsură ce prevalența COVID-19 crește, rata de mobilitate în marile orașe scade, datorită măsurilor impuse de distanțare socială

Printre țările cu măsuri de distanțare socială mai limitate se numără Germania, care a instituit starea de lockdown mai târziu ca alte state. Măsurile generale de distanțare socială au intrat în vigoare pe 22 martie (21.463 de cazuri confirmate, Germania fiind în acea zi a treia cea mai afectată țară europeană), iar până pe 30 martie în Germania au fost diagnosticate 57.298 cazuri (în continuare, a treia țară europeană ca număr de cazuri).

Care sunt cele mai utilizate metode de distanțare socială și ce efect au?

Măsurile de distanțare socială se bazează pe modele predictive de evoluție a pandemiei COVID-19, care demonstrează că distanțarea socială scade diseminarea virusului în populația umană. 

La nivel individual, lupta contra COVID-19 trebuie să includă izolarea cazurilor pozitive sau a celor suspecte (cu simptome respiratorii), și instituirea carantinei în cazul persoanelor cu care au intrat în contact. În cazul persoanelor cu factori de risc de infecție severă cu SARS-CoV-2 (vârstnici, multiple comorbidități) trebuie încurajat statul acasă. Acestea au rolul de a evita contactul dintre o persoană infectată și o persoană sănătoasă, care poate dezvolta astfel boala. 

La nivel social, se impune închiderea temporară a instituțiilor de învățământ și a locurilor de muncă, limitarea vizitatorilor în spitale sau penitenciare (măsuri de distanțare pentru grupurile sociale vulnerabile – vârstnici și pacienți psihiatrici instituționalizați, persoane fără adăpost, aflate în centre speciale, persoane încarcerate), anularea evenimentelor publice sau private cu un număr mai mare de participanți, încurajarea statului acasă în cadrul unor orașe, regiuni, sau chiar la nivel național, împreună cu limitarea traficului transfrontalier. Toate acestea au rolul de a limita transmiterea virusului într-un grup mare de persoane, și de a limita contactul dintre zonele cu incidență ridicată a COVID-19 și cele cu un număr mic de cazuri.

închidere instituții învățământ, de la primare la terțiare, în Europa, conform datelor UNICEF
Închiderea instituțiilor de învățământ, de la primar la terțiar, este o măsură importantă în lupta contra pandemiei COVID-19. Conform datelor UNESCO, această măsură este adoptată în toate țările din spațiul economic european, la nivel național.

România se află în scenariul patru al pandemiei COVID-19. Conform European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), riscul ca sistemele de sănătate europene să fie depășite este ridicat. Există țări care au reușit să gestioneze bine până acum situația, însă criza COVID-19 reprezintă o mare provocare pentru Uniunea Europeană. Ascultați în podcastul #VociCuAutoritate mai multe detalii despre impactul COVID-19 la nivel european, dar și despre alte aspecte importante ale virusului SARS-CoV-2, precum originea genetică a acestuia:

Decizia de implementa precoce astfel de măsuri este dificilă, deoarece există un impact negativ la nivel social și economic. Totuși, importanța acestor măsuri este incontestabilă: dacă acestea ar fi fost implementate cu una, două, sau trei săptămâni mai devreme la debutul epidemiei, în China, numărul total de cazuri ar fi fost cu 66%, 86%, sau 95% mai mic. În general, se recomandă implementarea distanțării sociale în momentul în care o țară se regăsește în scenariul 3 sau 4 de epidemie (transmitere comunitară a infecției), mai multe măsuri simultan (de exemplu, închiderea instituțiilor de învățământ și a locurilor de muncă).

Citește și: