#EAU19. ADN-ul spermatozoizilor de la bărbații infertili are aceeași calitate cu cel al bărbaților fertili

  • Health literacy



Cercetătorii au descoperit că ADN-ul spermei provenite din testiculele multor bărbați infertili este la fel de bun ca cel al spermei ejaculate a bărbaților fertili. Aceasta poate explica o cauză majoră a infertilității masculine și deschide posibilitatea utilizării spermei luate direct din testicule, pentru tratamentele de fertilizare. Studiul a fost prezentat la Congresul Asociației Europene de Urologie 2019 din Barcelona.

Infertilitatea este o problemă majoră de sănătate publică. În Europa, unul din 6 cupluri este infertil, infertilitatea masculină fiind cea mai întâlnită cauză la cuplurile care doresc tratament pentru fertilizare. Deteriorarea ADN-ului spermei este cunoscută ca fiind o cauză majoră a infertilității masculine, reducând șansele unui cuplu de a avea un copil. Acest studiu arată că, pe drumul de la testicule, de-a lungul seriei lungi de canale, înaintea ejaculării, ADN-ul spermatozoizilor poate suferi daune majore, unele dintre ele cauzate de stresul oxidativ.

abonare

În acest studiu, oamenii de știință din Marea Britanie au detaliat modul în care au prelevat probe de spermă direct din testicule de la 63 de bărbați infertili și le-au comparat cu probe de spermă ejaculate de aceiași bărbați. Pentru acești bărbați infertili, tratamentul anterior al fertilității (prin injectare intracitoplasmică de spermatozoizi) a eșuat. Probele de spermă au fost examinate în ceea ce privește gradul de deteriorare al ADN-ului, cu ajutorul testului Cometei. Un grup de 76 de voluntari fertili a oferit probe de spermă ejaculată pentru comparație.

Jonathan Ramsay, consultant urolog, Imperial College, Londra, a declarat:

“În ceea ce privește sperma ejaculată, am constatat că ADN-ului spermatozoizilor este deteriorat în proporție mult mai mare la bărbații infertili decât la bărbații fertili, cu aproximativ 40% la bărbații infertili, față de doar 15% la bărbații fertili. Nu a fost o surpriză să observăm un grad mai ridicat de deteriorare a ADN-ului în probele de spermă ejaculate ale bărbaților infertili. Nu ne-am așteptat însă ca, atunci când am analizat sperma luată direct din testiculele bărbaților infertili, să constatăm că aceasta era de o calitate similară cu cea a spermei ejaculate și fertile.

Majoritatea proceselor de deteriorare a ADN-ului, ce au loc în tranzitul de la testicule la ejaculare, sunt cauzate de stresul oxidativ, care provoacă ruperea ADN-ului monocatenar. Stresul oxidativ este cauzat de obiceiurile de viață, cum ar fi dieta deficitară, șederea în fața unui laptop timp îndelungat sau fumatul. Bolile, cum ar fi boala Crohn și diabetul de tip 2, provoacă de asemenea stres oxidativ”.

Prof. Sheena Lewis, profesor emerit de la Universitatea Queens Belfast și fondatorul ExamenLab Ltd a adăugat:

“ADN-ul spermei provenite de la testiculele bărbaților infertili este de calitate mai bună decât cel din ejaculatele lor. Acest lucru deschide o nouă cale de tratament de fertilizare, aceea de a utiliza sperma provenită direct din testiculele bărbaților infertili. De asemenea, cantitatea de ADN dublu-catenar deteriorat a fost mai mică în spermatozoizii proveniți din testicule, astfel că este mai probabil ca utilizarea acestora să conducă la o îmbunătățire a fertilității masculine.

Nu putem încă să demonstrăm că această deteriorare a ADN-ului din spermă este principala cauză a infertilității masculine sau a eșecului tratamentelor, nici că utilizarea spermei testiculare în mod direct ar contribui la îmbunătățirea șanselor de fertilizare, însă rezultatele studiului indică această direcție“.

Prof. Maarten Albersen, UV Leuven, Belgia, membru al Oficiului Congresului Științific al Asociației Europene de Urologie a comentat:

“Cuplurile care se confruntă cu infertilitatea masculină trebuie adesea să recurgă la tehnici de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (IVF) sau injecțiile intracitoplasmatice de spermă (ICSI). Ratele de succes ale acestor tehnici pe ciclu sunt destul de scăzute, fiind influențate de diferiți factori. În multe țări europene, unul sau un număr redus de cicluri sunt rambursate, ceea ce înseamnă că aceste cupluri ar trebui să își optimizeze șansele de succes. În acest studiu, un grup din Londra arată că integritatea ADN-ului la bărbații infertili este mai mare la sperma testiculară decât la sperma ejaculată.

Integritatea ADN-ului joacă un rol important în ratele de fertilizare în reproducerea asistată. Aceste rezultate pot determina dacă se recurge sau nu la biopsia testiculară / aspirația spermei testiculare, pentru a spori rata de succes a fertilizării asistate, în cazul bărbaților infertili, cu semne de deteriorare a ADN-ului. Cu toate acestea, procedurile de fertilizare finalizate cu succes ar trebui să fie confirmate înainte de adoptarea acestei strategii alternative”.

Citește și: