#EAU20. Calitatea vieții pacienților cu cancer de prostată, influențată de tipul de tratament urmat

  • Health literacy
  • Oncologie



Conform rezultatelor celui mai mare studiu internațional care a urmărit să cuantifice calitatea vieții pacienților cu cancer de prostată, după tratament, incontinența urinară și pierderea funcției sexuale sunt principale cauze care au un impact major asupra acestui aspect.

Mai mult decât atât, datele au indicat faptul că un element important în aprecierea calității vieții pacienților este tipul tratamentului urmat. Spre exemplu, chimioterapia s-a dovedit a tripla nivelul de oboseală pe care îl resimte un pacient, pe când radioterapia doar îl dublează.

abonare

Studiul Europa Uomo Patient Reported Outcomes Study (EUPROMS) sugerează că orice tip de tratament, în afară de supravegherea activă, poate afecta în mod negativ calitatea vieții pacienților cu cancer de prostată. Ba mai mult, efectele negative resimțite de pacienți ar putea avea un impact mai puternic decât era considerat anterior.

EAU 20 Congresul Asociației Europene de Urologie
Studiul EUPROMS sugerează că orice tip de tratament, în afară de supravegherea activă, poate afecta în mod negativ calitatea vieții pacienților cu cancer de prostată

EUPROMS a fost prezentat cu ocazia Congresului Virtual al Asociației Europene de Urologie 2020, primul astfel de eveniment care s-a desfășurat exclusiv în mediul online. Principalele rezultate au fost prezentate chiar de către directorul Europa Uomo, André Deschamps:

„Adesea auzim faptul că o scădere în funcția sexuală este o problemă relativ mică pentru pacienții cu cancer te prostată, iar efectul pe care acest lucru îl are asupra calității vieții indivizilor nu ar trebui exagerat. De asemenea, auzim și cum cancerul de prostată este în general o afecțiune a „bărbaților în vârstă”, însemnând că pierderea funcției sexuale nu este chiar așa relevantă. Totuși, studiul de față arată altceva” – afirmă André Deschamps

Rezultatele studiului

Principalele elemente care s-au dovedit a afecta semnificativ calitatea vieții pacienților au fost incontinența urinară și pierderea funcției sexuale. Jumătate dintre bărbații care au participat la studiu, tratați pentru cancer de prostată, au declarat că pierderea funcției sexuale reprezintă o problemă semnificativă pentru ei (în 28% din cazuri) respectiv o problemă moderată (în 22% din cazuri).

„Analiza răspunsurilor pacienților a arătat că incontinența urinară și funcția sexuală au fost principalele două categorii pe care bărbații le-au notat cu cele mai mici scoruri din punct de vedere al calității vieții – mult mai slab notate comparativ cu datele prezentate în studiile clinice. Acest lucru înseamnă că este esențial să facem eforturi în direcția detectării timpurii și a creșterii gradului de conștientizare, pentru a putea evita deteriorări ulterioare ale calității vieții” – continuă Deschamps

Printre primele observații care au reieșit în urma studiului s-a numărat faptul că în funcție de terapia aleasă, impactul asupra calității vieții pacienților cu cancer de prostată este diferit:

  • Prostatectomia radicală, una dintre cele mai frecvente intervenții în cazul pacienților cu cancer de prostată, are cel mai semnificativ impact asupra incontinenței urinare.
  • Radioterapia s-a dovedit a dubla nivelul de oboseală pe care îl resimte un pacient, în comparație cu intervenția chirurgicală.
  • Radioterapia de asemenea are un impact sever și asupra funcției sexuale, mult mai semnificativ în comparație cu prostatectomia.
  • Chimioterapia s-a dovedit a tripla nivelul de oboseală resimțit de pacienți.

O altă concluzie a studiului a fost că detecția timpurie a cancerului de prostată oferă pacienților o calitate a vieții îmbunătățită. Rezultatele chestionarului au indicat faptul că cel mai mare nivel al calității vieții se înregistrează atunci când boala este detectată în faze incipiente, atunci când încă poate fi tratată.

De asemenea, studiul a subliniat și importanța screening-ului în rândul populațiilor aflate la risc.

„Acesta este un studiu valoros, cel mai mare studiu de acest tip realizat. Utilizează aceleași chestionare folosite în cadrul studiilor clinice standard, însă este diferit atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ. Suntem complet de acord că detecția timpurie și tratamentul sunt esențiale pentru a evita deteriorarea ulterioară a calității vieții. Mesajul transmis este clar și trebuie să ascultăm vocile acestor pacienți!” – afirmă Prof. Arnulf Stenzl, Tübingen University, Germania, Secretar General Adjunct al Asociației Europene de Urologie

Desfășurarea studiului

EUPROMS a colectat date din 25 de state europene, având un număr total de aproximativ 3000 de participanți. Media de vârstă a respondenților a fost de 70 de ani, fiecare participant având o vârstă mai mare de 45 de ani.

Modificarea calitatii vietii pacientilor cu cancer de prostata in functie de tratament
Rezultatele chestionarului au indicat faptul că cel mai mare nivel al calității vieții se înregistrează atunci când boala este detectată în faze incipiente, atunci când încă poate fi tratată.

Majoritatea bărbaților care au participat la studiu au fost diagnosticați cu cancer de prostată și tratați în jurul vârstei de 64 de ani, astfel rezultatele estimează calitatea vieții acestora la aproximativ 6 ani după intervenție.

Studiul s-a desfășurat sub forma unui chestionar disponibil în 19 limbi, pe care participanții l-au completat online.

„Acest studiu este important deoarece a fost inițiat de către pacienți și destinat pacienților. Chestionarele au fost completate fără să aibă legătură cu vizita medicală, fapt care le-a oferit respondenților o libertate mai mare la a răspunde și a oferi informații concludente în ceea ce privește efectul tratamentului asupra calității vieții, pe o perioadă lungă de timp” – concluzionează Prof. Monique Roobol, Erasmus University Medical Centre, Rotterdam

Una dintre principalele concluzii ale studiului s-a concentrat pe importanța detecției precoce a cancerului de prostată, în fazele incipiente, atunci când afecțiunea încă poate fi tratată corespunzător.

În această idee, tehnologia ne poate fi un aliat de nădejde, mai precis dezvoltarea sistemelor sau software-urile de machine learning și inteligență artificială. În urmă cu doi ani în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie din 2018, a fost prezentat un sistem de inteligență artificială care poate detecta cancerul de prostată cu o acuratețe de peste 99%.

Citește și: