#ASCO20. Apalutamida scade riscul de deces cu 22% în cancerul de prostată non-metastatic, rezistent la castrare

  • Altfel despre Cancer



Apalutamida (denumire comercială Eleada), un inhibitor oral de nouă generație al receptorilor de androgen, adăugată terapiei de deprivare de androgeni, crește supraviețuirea globală cu 14 luni la pacienții cu cancer de prostată non-metastatic rezistent la castrare (nmCRPC) cu risc înalt de metastazare. Acestea sunt rezultatele finale ale studiului SPARTAN, care au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, desfășurate virtual anul acesta, în perioada 29-31 mai.

Știam deja că apalutamida crește timpul până la metastazare. Dar exista îngrijorarea că folosirea acestei terapii va dezavantaja într-un final pacientul. Însă rezultatele studiului SPARTAN arată contrariul. Utilizarea precoce prelungește viața, chiar și atunci când este comparată cu utilizarea mai târzie. Putem folosi apalutamida cu încredere la pacienții nmCRPC, știind că vom crește perioada de supraviețuire”- Dr. Eric Small, autor principal al studiului, de la Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center, din cadrul Universității din California.

Studiul de fază 3 SPARTAN a înrolat 1.207 de pacienți cu nmCRPC și cu o perioadă de dublare a antigenului prostatic specific de sub 10 luni. Aceștia au fost împărțiți aleator în două grupuri de tratament (2:1): toți au primit terapie de deprivare androgenică, și s-a adăugat fie 240 mg apalutamida, fie placebo.

abonare
Împărtire pacienți brațe studiu SPARTAN.
19% dintre pacienții din grupul placebo au trecut, în momentul apariției metastazelor, în grupul de tratament cu apalutamidă

Primele analiză a datelor studiului, după o perioadă mediană de urmărire de 20 de luni, a arătat că apalutamida a crescut semnificativ perioada până la apariția de metastaze, dar creșterea supraviețuirii nu a depășit pragul de semnificație statistică.

Analiza finală a datelor, după o perioadă mediană de urmărire de 52 de luni, a arătat creșterea semnificativă a supraviețuirii globale de 14 luni, de la 60 de luni la 74 de luni (placebo vs. apalutamida). Terapia combinată a scăzut riscul de deces cu 22%.

Studiu spartan rezultate supraviețuire placebo vs apalutamida.
Supraviețuirea pe durata de urmărire a studiului: A- grup apalutamida vs placebo, B- luând în considerare subgrupul pacienților care au trecut din grupul placebo în cel de intervenție.

„Dacă corectăm și pentru beneficiile aduse supraviețuirii prin trecerea de la placebo la apalutamidă, creșterea supraviețuirii ajunge la 21 de luni”- a adăugat Dr. Small.

Apalutamida a îndeplinit în mod semnificativ statistic și un obiectiv secundar: aceasta a întârziat în mod semnificativ necesitatea tratamentului chimioterapic (risc relativ de 0,63).

Siguranța și tolerabilitatea apalutamidei au fost similare cu cea din studii anterioare. Perioada mediană de tratament a fost de aproximativ 3 ori mai lungă ca cea din grupul placebo (33 vs. 12 luni). Cele mai comune reacții adverse întâlnite au fost: oboseală, hipertensiune arterială, rash, diaree, greață, scădere a apetitului și a greutâții corporale, dureri articulare, căzături și fracturi.

Despre cancerul de prostată non-metastatic rezistent la castrare

Cancerul de prostată non-metastatic rezistent la castrare (nmCRPC) se referă la un stadiu al bolii în care cancerul nu mai răspunde la tratamentul medical sau chirurgical, al cărui rol este să reducă nivelul de testosteron, însă nu s-a extins în alte zone ale corpului, conform rezultatelor scintigrafiei osoase sau ale computerului tomograf. Alte caracteristici sunt creşterea accelerată a valorii antigenului specific prostatic pe parcursul terapiei de deprivare androgenică (ADT) şi un nivel al testosteronului seric sub 50 ng/dL. 90% dintre pacienţii diagnosticaţi cu nmCRPC vor dezvolta metastaze osoase, care pot cauza apariţia durerii, a fracturilor şi compresia coloanei vertebrale.

Panglică cancer pancreatic

Terapia cancerului nmCRPC a evoluat rapid în ultimii ani. Până în 2018, nu existau tratamente specifice aprobate. Apoi, au fost prezentate în cadrul ASCO18 rezultatele pozitive ale studiilor SAPRTAN și PROSPER, asupra apalutamidei și enzalutamidei. Acestea, împreună cu darolutamida, au fost aprobate de către FDA, pe baza creșterii perioadei de supraviețuire fără metastaze.

Despre apalutamidă

Apalutamida este un inhibitor al receptorilor androgenici de nouă generaţie, cu administrare orală, care blochează stimularea androgenică în celulele care formează cancerul de prostată. Apalutamida inhibă dezvoltarea celulelor canceroase prin trei modalităţi:

  • blocarea legării hormonilor androgeni de receptorii androgenici;
  • inhibarea translocației nucleare a receptorilor activați;
  • prevenirea asocierii receptorilor androgenici activați cu ADN-ul celulei celulei canceroase.

Este aprobată de EMA și FDA pentru utilizarea în tratamentul nmCRPC pe baza rezultatelor studiului SPARTAN și în tratamentul mCSPC (cancer de prostată metastatic sensibil la castrare) pe baza rezultatelor studiului TITAN.

Citește și: