#ASCO19: Apalutamida scade cu 33% riscul de deces în cancerul de prostată metastatic, hormonosensibil

  • Altfel despre Cancer
  • Oncologie



Apalutamida, administrată împreună cu hormonoterapia, crește supraviețuirea la pacienții cu cancer prostatic metastatic, sensibil la castrare. Rezultatele studiului au fost comunicate în cadrul Best of ASCO, o serie de prezentări cu valoare deosebită în practica medicală, cu ocazia Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică 2019.

Rezultatele studiului

Apalutamida a fost evaluată în cadrul studiului TITAN (Targeted Investigational Treatment Analysis of Novel Anti-androgen), de fază III, randomizat, dublu-orb, care a inclus grup placebo și grup de studiu, din mai multe țări. Cei 1.052 de pacienți prezentau adenocarcinom de prostată, sensibil la castrare (inhibarea răspunsului la hormonul testosteron) și minim o metastază osoasă. Aceștia au primit fie apalutamidă, fie placebo, împreună cu inhibitori de androgeni (androgen-deprivation therapy- ADT- hormonoterapia care scade producția de testosteron la nivelul testiculelor, inhibând astfel evoluția tumorii hormono-dependente).

abonare

Apalutamida a adus îmbunătățiri semnificative în toți parametrii urmăriți de studiu. După o urmărire mediană de 22.7 luni:

  • Apalutamida scade cu 52% riscul de deces sau progresie tumorală (evaluată radiografic);
  • La 2 ani după debutul studiului, supraviețuirea fără progresie radiologică a fost observată în proporție de 68.2% în grupul apalutamidă, față de 47.5% în grupul placebo;
  • Supraviețuirea globală, observată la 2 ani, a fost de 82.4% la pacienții care au primit apalutamidă, față de 73.5% în cazul placebo;
  • Pacienții sub tratament cu apalutamidă au petrecut o perioadă mai lungă de timp fără progresie a PSA-ului (Antigenul specific prostatei- un marker serologic de progresie tumorală) și fără a necesita chimioterapie.
Graphic
Apalutamida crește supraviețuriea în cancerul de prostată metastatic, hormono-sensibil

„Pacienții cu cancer prostatic metastatic, sensibil la castrare, prezintă un prognostic negativ, și supraviețuiesc în medie mai puțin de 5 ani de la momentul diagnosticului. Au existat progrese în managementul acestora, însă avem în continuare nevoie de un prognostic mai bun. Conform studiului, apalutamida crește supraviețuirea și întârzie progresia cancerului prostatic metastatic sensibil la castrare, afirmă dr. Kim Chi, oncolog la Centrul BC din Vancouver, Canada, autor principal al studiului.

Despre utilizarea apalutamidei în cancerul de prostată

Apalutamida (denumire comercială Erleada) acționează prin blocarea receptorilor de androgeni, hormoni care includ și testosteronul și care susțin creșterea tumorală. Astfel, fără stimulul adus de testosteron, scade proliferarea celulelor tumorale hormono-sensibile, iar volumul tumoral se reduce.

Conform ASCO, cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați în Statele Unite. În 2019 se estimează un număr de 174,650 de noi cazuri și 31,620 de decese. 11.6% dintre bărbați dezvoltă, de-a lungul vieții, cancer prostatic.

Apalutamida este deja aprobată în Statele Unite ale Americii și în Uniunea Europeană, pentru tratamentul cancerului prostatic fără metastaze, care este, însă, rezistent la castrare. Studiul TITAN, prezentat la Best of ASCO, reprezintă baza cererii de extindere a indicației apalutamidei, și în cancerul prostatic metastatic, hormono-sensibil.

CITEȘTE ȘI: