#ASCO20. Administrarea de avelumab în cancerul de vezică urinară avansat post-chimioterapie crește rata de supraviețuire

  • Imuno-oncologia



Combinația dintre imunoterapia cu un inhibitor al punctelor de control (checkpoint inhibitor) precum avelumab și îngrijirea medicală optimă, în cazul pacienților cu cancer urotelial avansat post-chimioterapie, crește rata de supraviețuire, în medie, cu 7,1 luni. Rezultatele studiului JAVELIN Bladder 100 au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății de Oncologie Clinică din Statele Unite ASCO20, desfășurate virtual anul acesta, în perioada 29-31 mai.

Congresul American de Oncologie Clinică ASCO 2020 Annual Meeting

Gestionarea cancerului de vezică avansat local sau cu metastaze la distanță implică administrarea de chimioterapie în primă fază, urmată convențional de îngrijire medicală simptomatică sau paleativă. Continuarea tratamentului prin adăugarea unui agent biologic, precum avelumab, s-a dovedit a fi eficientă în prelungirea perioadei de supraviețuire la pacienții care nu prezintă un progres al procesului neoplazic post-chimioterapie. Autorul studiului, Dr. Thomas Powels, profesor de oncologie genito-urinară și directorul Barts Cancer Centre din Londra, explică de ce aceste rezultate pot pune bazele unei schimbări majore în practica medicală:

abonare

“Perioada de menținere după chimioterapie este un prilej atractiv pentru inițierea tratamentului cu un inhibitor de puncte de control. De obicei, post-chimioterapie procesul neoplazic este sub control, însă, în cazul carcinomului urotelial, riscul de recidivă este foarte mare. Continuarea terapiei cu avelumab crește semnificativ rata de supraviețuire la acești pacienți. Noi credem că rezultatele studiului nostru vor influența major protocolul terapeutic pentru cancerul de vezică urinară.”

ASCO20 cancer vezica urinara avelumab
Rezultatele studiului JAVELIN Bladder 100 au fost prezentate în cadrul ASCO 2020.

Studiul clinic de fază III, multicentric, randomizat JAVELIN Bladder 100 a inclus 700 de pacienți diagnosticați cu cancer de vezică urinară avansat locat sau cu metastaze la distanță, ce au reacționat favorabil după administrarea de chimioterapie. Participanții au fost selectați conform criteriilor de includere, printre care se numără următoarele:

  • carcinom urotelial nerezecabil local sau cu metastaze la distanță;
  • diagnosticul de carcinom urotelial în stadiul IV la inițierea primei cure de chimioterapie;
  • între 4 și 6 cicluri de chimioterapie cu gemcitabină + cisplatin și/sau gemcitabină + carboplatin, administrate în prealabil.

Rezultatele studiului au surprins următoarele aspecte:

  • perioada de supraviețuire a fost cu 7,1 luni, în medie, mai mare la lotul de pacienți care a primit avelumab și asistență medicală optimă, comparativ cu grupul de pacienți care au beneficiat doar de asistența medicală optimă;
  • grupul de participanți care a primit avelumab și îngrijire medicală optimă a înregistrat o perioadă medie de supraviețuire fără progresia bolii de 21,4 luni, vs grupul de control, unde media a fost de 14,3 luni;
  • la pacienții cu tumori care exprimă markerul PD-L1 (programmed death-ligand 1) administrarea de avelumab combinată cu îngrijirea medicală crește rata de supraviețuire.

“Carcinomul urotelial este asociat cu o expresie crescută de PD-L1 și o rată importantă de mutații tumorale. Astfel, agenții biologici care inhibă PD-L1, precum avelumab, pot fi utilizați cu succes în tratamentul oncologic pentru cancerul de vezică urinară,” declară dr. Powels.

În ceea ce privește efectele secundare, au fost înregistrate reacții adverse de tipul infecției de tract urinar, anemie, hematurie și fatigabilitate. Lotul de pacienți care a primit avelumab a raportat în proporție de 47,4% reacții adverse, comparativ cu 25,2% în grupul de control.

Despre avelumab

Avelumab (denumire comercială Bavencio, produs de Merck Serono Europe Ltd) face parte dintr-o categorie de medicamente inovatoare utilizate în imunoterapie: acestea modulează sistemul imun și îl stimulează să lupte mai eficient împotriva cancerului.

mecanism imunoterapie inhibare PD-1, PD-L1
Medicamentele precum avelumab („PD-L1 blocker”) blochează mecanismul prin care celulele tumorale inhibă acțiunea citotoxică a limfocitelor T.

Avelumab este un inhibitor de PD-L1 . PD-L1 este o proteină de pe suprafața celulelor tumorale și peritumorale, care interacționează cu proteina PD1 de pe suprafața celulelor imune și le inhibă, astfel, atacul împotriva tumorii. Spre exemplu, limfocitele T citotoxice prezintă o serie de proteine pe suprafața lor, care inhibă acțiunea lor distructivă asupra celulelor corpului uman: CTLA-4, PD-1. Celulele tumorale pot profita de aceste „frâne” ale sistemului imun.  Prin intermediul proteinei PD-L1 sau PD-L2 de pe suprafața celulei tumorale, acestea stimulează PD-1, evitând distrugerea de către limfocitele T.  Așadar, prin blocarea PD-L1, avelumab permite celulelor imune să distrugă celulele neoplazice.

Povara bolii în cancerul de vezică urinară

Cancerul urotelial are punct de plecare țesutul care căptușește tractul urinar inferior. Este a șasea cea mai frecventă formă de cancer în UE, cu 124.000 de pacienți diagnosticați în fiecare an și peste 40.000 de decese anual, și se află în top 10 al cancerelor cu cele mai înalte rate de deces în SUA. La nivel global, ocupă locul 5 ca incidență, și reprezentă 6.6% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial.  Este de 5 ori mai frecvent la bărbați decât la femei iar riscul crește odată cu vârsta.

Cancerul de vezică urinară are cea mai mare rată de recurență dintre neoplazii. Majoritatea pacienților pot fi tratați prin terapii care cruță vezica urinară (nu necesită excizia chirurgicală a acestui organ), însă în multe cazuri se înregistrează recurența sau progresia bolii. Pacienții diagnosticați cu tumori uroteliale avansate primesc diverse forme de chimioterapie, care reușesc să controleze boala în aproximativ 65-75% din cazuri. Cu toate acestea, perioada de supraviețuire fără progresul bolii este scurtă din cauza rezistenței la agenții terapeutici.

Citește și: