#EHFG2019. INTERVIU. Prof. Dr. Cristiana Oprea, despre provocările în managementul infecției HIV la nivel european și ghidul EACS Standards of Care

  • Health literacy



Forumul European de Politici de Sănătate Publică este cel mai mare eveniment de acest fel din Europa. Anul acesta, în cadrul forumului s-au pus bazele unor acțiuni pe termen lung, cu impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate publică. Situația infecției cu HIV a fost unul dintre subiectele dezbătute în mai multe sesiuni de la EHFG 2019. Cele mai importante provocări sunt legate de diagnosticarea cazurilor noi și asigurarea accesului la tratament pentru toate populațiile. Una dintre sesiunile care s-au concentrat pe această problemă de sănătate publică a fost Transforming HIV in Europe, în cadrul căreia a vorbit și Prof. Dr. Cristiana Oprea, medic primar boli infecțioase, de la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”.

La finalul sesiunii, aceasta a acordat un interviu platformei noastre. Iată ce a spus:

abonare

Care sunt transformările în controlul infecției HIV la nivel European și ce recomandă ghidul EACS – Standards of care?

C.O.: În anul 2014, Societatea Europeană de HIV a dorit să se ocupe mai mult de politicile de sănătate în țările Europei Centrale și de Est pentru că până în anul 2014, focusul acestei societăți a fost mai ales asupra ghidului european de îngrijiri și asupra unui curs de advanced HIV, un curs pentru avansați, privind trainingul pentru infecția HIV. Deoarece au constatat că există diferențe în ceea ce privește îngrijirile în diferite țări, în special în țările Europei de Est, Societatea Europeană de HIV s-a focusat asupra acestei părți, asupra politicilor de sănătate și a dorit să organizeze anumite întâlniri care se referă la standardul de îngrijiri în infecția HIV, dar și în ceea ce privește coinfecția.

Plecând de la anumite bariere în ceea ce privește metodele de prevenție în infecția HIV, dar și barierele sociale și economice și, de asemenea, problemele legate de stigmă și legate de criminalitate în anumite țări din Europa Centrală și de Est, au fost organizate aceste prime întâlniri, aceste prime conferințe cu privire la standardul de îngrijiri. Și, pentru prima oară în anul 2019, Conferința cu privire la standardul de îngrijiri în ceea ce privește infecția HIV și coinfecțiile a fost organizată în București, în luna ianuarie. S-a dorit elaborarea unor metode de auditare în domeniul infecției HIV și al coinfecțiilor, care să fie evaluate, deci aceste audituri să fie repetate și evaluate la fiecare 2 ani în cadrul conferințelor organizate de EACS.

Ce se urmărește de fapt prin aceste conferințe, întâlniri, este ca standardul de îngrijiri în toate țările europene să fie același, să fie echivalent și să urmeze îndeaproape recomandările ghidului european EACS. Dorim ca pe viitor, pacienții cu infecție HIV să aibă parte de aceleași îngrijiri, indiferent de zona din care provin.

Menționați și dificultățile legate de monitorizarea pacienților. Ce puteți spune despre acestea?

Există uneori anumite neajunsuri în ceea ce privește fondurile care sunt alocate monitorizării pentru infecția HIV și, de aceea, uneori avem probleme în ceea ce privește realizarea sau obținerea unor rezultate bune în ceea ce privește cascada de îngrijiri pentru că știm că ceea ce-și dorește UNAIDS (Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA) și Organizația Mondială a Sănătății este să se ajungă în anul 2020 la 90/90/90, adică 90% dintre pacienți să fie diagnosticați, dintre aceștia, 90% să fie tratați și, bineînțeles, 90% nedetectabili. Dacă nu avem posibilitatea să evaluăm periodic pacienții cu infecție HIV și să vedem care este statusul lor virusologic și imunologic, este foarte greu să realizăm o cascadă de îngrijiri corectă la sfârșitul anului. Și atunci, raportările în ceea ce privește cascada de îngrijiri, pot să aibă anumite puncte minime în evaluarea lor.

Despre ghidul EACS – Standards of care

Ghidurile EACS au fost publicate pentru prima dată în 2005 și sunt disponibile în prezent în format tipărit, online și ca o aplicație gratuită atât pentru dispozitivele iOS, cât și pentru dispozitivele Android. Scopul ghidurilor EACS este de a oferi recomandări complete și ușor accesibile clinicienilor implicați în îngrijirea persoanelor HIV pozitive. Ghidurile acoperă o zonă relativ mare și diversă geografic, cu diferite niveluri naționale de acces la îngrijire. În consecință, acestea acoperă o gamă relativ largă de recomandări, spre deosebire de recomandările făcute la nivelul fiecărui stat european, însumând astfel imaginea de ansamblu în Europa a acestor pacienți.

Citește și: