#EHRA2018: Noi date ale studiului GLORIA-AF susțin eficacitatea și siguranța Pradaxa pe termen lung

  • Health literacy



Noi date din practica clinică reală, care susțin siguranța și eficacitatea debigatranului (cu denumirea comercială Pradaxa) în prevenția accidentelor vasculare cerebrale (AVC) la pacienții care suferă de fibrilație atrială (FA) au fost prezentate cu ocazia congresului anual al Asociației Europene de Ritm Cardiac (EHRA 2018). Terapia cu dabigatran a demonstrat o rată de doar 0,97% a sângerărilor majore și o rată de 0,65% de incidență a AVC, într-un grup de aproximativ 5.000 de pacienți cu FA, monitorizați timp de 2 ani. Rezultatele provin din încheierea fazei II a studiului prospectiv GLORIA-AF, cel mai mare studiu din practica clinică reală care analizează eficacitatea antitromboticelor orale în controlul FA.

Conform Boehringer Ingelheim (BI), compania farmaceutică producătoare și care se ocupă de studiu, aceste rezultate reprezintă o nouă atestarea a profilului de siguranță și eficacității pe termen lung ale Pradaxa, care se corelează și cu rezultatele altor studii efectuate asupra medicamentului.

abonare

„Datele pe termen lung din practica clinică reală sunt importante pentru cardiologi deoarece îi ajută să-și formeze o imagine de ansamblu asupra felului în care medicația antitrombotică funcționează în practica de zi cu zi. Rezultatele din faza a doua a studiului GLORIA-AF subliniază siguranța și eficacitatea dabigatranului, ceea ce reprezintă o nouă reasigurare pentru medicii care tratează pacienții cu fibrilație atrială”, a comentat Dr. Gregory Y. H. Lip, copreședintele Comitetului de Conducere al GLORIA-AF.

De asemenea, o analiză adițională a studiului a evaluat siguranța terapiei cu dabigatran fără întrerupere la pacienții care au suferit o intervenție de tip cardiovascular. Ratele sângerărilor majore și AVC-urilor sau emboliilor sistemice au fost foarte scăzute, înregistrându-se un eveniment de sângerare și embolie, la un număr de 412 intervenții cardiovasculare care au fost realizate fără întreruperea tratamentului cu dabigatran.

„Încă de la primele studii clinice, ca RE-LY și RELY-ABLE, până la alte numeroase studii efectuate, în ambele cazuri inițiatorul acestora nefiind BI, am primit asigurări ale eficacității și siguranței demonstrate de dabigatran. Trialurile recente, ca RE-CIRCUIT, care au fost mai specifice, analizând efectul dabigatran la pacienții care au fost supuși ablației cardiace, au demonstrat de asemenea siguranța superioară a Pradaxa, comparativ cu medicamentul utilizat ca standard de tratament”, a completat Prof. Jörg Kreuzer, vicepreședintele Ariei Cardiovasculare Terapeutice din cadrul BI.

Mai multe date despre eficacitatea dabigatran, în următoarele articole:

STUDIU. Pradaxa, mai sigură decât warfarina la pacienții cu FA și boală coronariană, tratați prin angioplastie cu stent

CHMP recomandă actualizarea prospectului Pradaxa prin includerea pacienților cu fibrilație atrială tratați prin ablație

RE-DUAL PCI: Date care susțin eficiența Pradaxa la pacienții cu fibrilație atrială și intervenție coronariană percutanată cu implantare de stent