RE-DUAL PCI: Date care susțin eficiența Pradaxa la pacienții cu fibrilație atrială și intervenție coronariană percutanată cu implantare de stent

  • Acces la inovație



Date importante din articol:

  • Dubla terapie cu dabigatran a avut un efect favorabil la nivelul unor subgrupuri cheie de pacienți cu fibrilație atrială, în urma PCI cu implantare de stent
  • Beneficiile evidențiate de analizele pe subgrupuri au corespuns cu rezultatele generale ale studiului clinic
  • Datele prezentate la Sesiunile știinfifice AHA 2017 confirmă beneficiile aduse de dabigatran în privința siguranței

RE-DUAL PCI a investigat diferite opțiuni de tratament pentru pacienții cu fibrilație atrială (FA) non-valvulară, după intervenții coronariene percutanate (PCI) cu implantare de stent. Efectul anticoagulant obținut prin utilizarea dublei terapii cu dabigatran etexilat (Pradaxa) și un singur antiplachetar fără aspirină a fost comparat cu tripla terapie cu warfarină.

„Ne-am propus să răspundem întrebărilor relevante ale medicilor referitoare la anticoagulare, în cazul pacienților care au un stent implantat. Subanalizele efectuate în cadrul studiului clinic RE-DUAL PCI întăresc acum rezultatele impresionante obținute pentru toată populația de pacienți din studiul RE-DUAL.  De asemenea, la nivelul subgrupurilor a fost demonstrat un profil semnificativ mai bun al raportului beneficii-riscuri pentru terapia dublă cu dabigatran, comparativ cu terapia triplă cu warfarină”, a spus profesorul Jörg Kreuzer, vicepreședinte al direcției Medicină, Arie Terapeutică Cardiovasculară la Boehringer Ingelheim.

Noile subanalize prezentate au arătat beneficii foarte consistente ale dublei terapii cu dabigatran la nivelul unor grupuri prespecificate, diferite, de pacienți, care au inclus:

abonare
  • Pacienți care utilizează diferite terapii antiplachetare (inhibitorii P2Y12 – ticagrelor sau clopidogrel)
  • Pacienți care prezintă sindroame coronariene acute (ACS) sau pacienți fără ACS
  • Pacienți care primesc un stent impregnat cu o substanță medicamentoasă sau un stent metalic simplu.

Rezultatele generale ale studiului RE-DUAL PCI au fost:

  • Incidența obiectivului primar (timpul până la un eveniment hemoragic major sau clinic relevant non-major) mai scăzută cu 48% pentru terapia dublă cu dabigatran 110 mg și cu 28% pentru terapia dublă cu dabigatran 150 mg (diferența relativă)
  • Rate similare de evenimente trombotice generale, pentru ambele doze de dublă terapie cu dabigatran, comparativ cu terapia triplă cu warfarină (obiectivele secundare cheie)

PCI cu implantare de stent are loc pentru a îmbunătăți circulația sanguină spre inimă și ar putea fi necesară pentru 20-30% dintre pacienții cu FA care iau deja un anticoagulant oral pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral. Combinația actuală a terapiilor antitrombotice potente, care constă în tripla terapie cu warfarină și doi agenți antiplachetari, este asociată cu rate ridicate de hemoragii majore. Rezultatele studiului RE-DUAL PCI au arătat rate semnificativ mai scăzute ale evenimentelor hemoragice majore sau evenimentelor non-majore dar relevante clinic pentru dublă terapie cu dabigatran, în comparație cu tripla terapie cu warfarină. Ratele evenimentelor trombotice generale au fost similare.

„La tratarea pacienților cu FA după PCI cu implantarea unui stent, este important de înțeles cum pot influența rezultatele, diferitele variabile clinice, cum ar fi dacă pacientul a avut un sindrom coronarian acut, tipul de stent ales sau utilizarea concomitentă a unui agent antiplachetar. Analizele suplimentare ale studiului clinic RE-DUAL PCI, care au fost prezentate la Sesiunile Științifice AHA din Anaheim, au arătat că rezultatele dublei terapii cu dabigatran la aceste subgrupuri corespund cu rezultatele generale ale studiului clinic”, a explicat Jonas Oldgren, profesor la Centrul pentru Cercetări Clinice Uppsala al Universității Uppsala, Uppsala, Suedia.

Puteți citi mai multe despre beneficiile Pradaxa în următoarele articole:

Analiză RE-VERSE AD: Praxbind, eficient și sigur la pacienții tratați cu Pradaxa care au hemoragii gastrointestinale sau care au nevoie de intervenții chirurgicale urgente

CHMP recomandă actualizarea prospectului Pradaxa prin includerea pacienților cu fibrilație atrială tratați prin ablație

STUDIU. Pradaxa, mai sigură decât warfarina la pacienții cu FA și boală coronariană, tratați prin angioplastie cu stent

Studiul REVERSE-AD confirmă siguranța și eficiența administrării antidotului Praxbind la pacienții care utilizează Pradaxa