#ERSCongress. Terapia combinată cu sildenafil și nintedanib nu aduce beneficii suplimentare în fibroza pulmonară idiopatică




Administrarea concomitentă de sildenafil, inhibitor de fosfodiesterază-5 și nintedanib, inhibitor intracelular de tyrosin kinaze, nu aduce beneficii suplimentare comparativ cu monoterapia cu nintedanib în tratamentul pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică (FPI). Conform rezultatelor studiului INSTAGE, publicate în cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii 2018, adiția de sildenafil în cazul pacienților cu o capacitate de difuziune a monoxidului de carbon (DLco) mai mică de 35%, nu a generat o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Studiul randomizat, dublu-orb INSTAGE a inclus 274 de pacienți cu FPI și cu o DLco mai mică de 35%. Grupul de terapie combinată a primit nintedanib 150 mg de 2 ori pe zi și sidenafil 20 mg de 3 ori pe zi, în timp de grupul de placebo a primit doar nintedanib. Principalul obiectiv al studiului a fost evaluarea pacienților cu ajutorul scorului obținut prin completarea chestionarului St. George’s Respiratory Questionnaire (SGRQ) după 12 săptămâni de tratament. Obiectivele secundare au inclus monitorizarea capacității vitale forțate (FVC), saturația de oxigen și DLco la 12 și 24 de săptămâni.

abonare

Rezultatele studiului indică lipsa unei diferențe semnificative între monoterapia cu nintedanib și terapia combinată, fără asociereaa de reacții adverse notabile.

Designul studiului INSTAGE este bazat pe rezultate anterioare care au asociat administrarea de sildenafil cu o îmbunătățire a calității vieții în cazul pacienților cu FPI, fapt ce ar putea completa efectul nintedanibului privind scăderea ratei de reducere a FVC. De asemenea, rezultatele studiului relevă eficiența administrării de nintedanib pacienților cu FPI severă.

FPI este o afecțiune pulmonară progresivă, incurabilă și ireversibiliă care afectează aproximativ trei milioane de oameni din întreaga lume. Pe măsură ce interstițiul pulmonar se deteriorează, alterarea funcției respiratorii scade calitatea vieții din cauza apariției simptomelor precum dispneea, tusea cronică și a tulburărilor de somn.

Citește și: