#ESCCongress. Vacanțele mai scurte au fost asociate cu un număr mai mare al deceselor cardiovasculare. Recomandare: vacanță de cel puțin 3 săptămâni pe an

  • Health literacy



Exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și menținerea unei greutăți corespunzătoare nu reprezintă singurele elemente de care trebuie să ții cont pentru a reduce riscul dezvoltării unei boli cardiovasculare. Un studiu cu durata de 40 de ani, prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie, arată faptul că vacanțele joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare.

“Să nu credeți că un stil de viață sănătos poate compensa munca intensă, fără vacanțe. Vacanțele pot fi o modalitate bună de a scăpa de stres” – Prof. Timo Strandberg, Universitatea din Helsinki, Finlanda.

Studiul a inclus 1.222 de bărbați care ocupau o funcție de conducere, născuți între 1919-1934. Participanții la studiu au fost recrutați în anii 1974 și 1975, iar aceștia aveau cel puțin un factor de risc pentru boli cardiovasculare (fumat, tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat, trigliceride crescute, intoleranță la glucoză, supraponderalitate).

abonare

Participanții au fost împărțiți într-un grup de control (610 bărbați) sau într-un grup de intervenție (612 bărbați), timp de cinci ani. Grupul de intervenție a primit sfaturi la fiecare patru luni pentru a efectua exerciții fizice, a mânca o dietă sănătoasă, a obține o greutate sănătoasă și a renunța la fumat. Atunci când doar aceste sfaturi nu au fost eficiente, bărbații din grupul de intervenție au primit, de asemenea, medicamente recomandate la acea dată pentru scăderea tensiunii arteriale (beta-blocante și diuretice) și a lipidelor (clofibrat și probucol). În schimb, bărbații din grupul de control au primit asistență medicală obișnuită și nu au fost văzuți de anchetatori.

După cum s-a raportat anterior, riscul bolilor cardiovasculare a fost redus cu 46% în grupul de intervenție, în comparație cu grupul de control, până la sfârșitul studiului. Cu toate acestea, în 1989, au existat mai multe decese în grupul de intervenție decât în grupul de control.

Analiza prezentată anul acesta a extins urmărirea ratei mortalității până în anul 2014, utilizând registrele naționale de deces, și a examinat datele inițial nedeclarate privind cantitatea de muncă, somn și vacanță. Cercetătorii au descoperit că rata mortalității a fost în mod constant mai mare în grupul de intervenție, comparativ cu grupul de control până în 2004. Ratele de deces au fost aceleași în ambele grupuri între 2004 și 2014.

Vacanțele mai scurte au fost asociate cu un număr mai mare al deceselor în grupul de intervenție. În acest grup, bărbații care au avut o vacanță de trei săptămâni sau mai puțin au avut un risc de 37% mai mare de a muri, din 1974 până în 2004, decât cei care au avut vacanță mai mult de trei săptămâni. Timpul de vacanță nu a avut niciun impact asupra riscului de deces în grupul de control.

“În studiul nostru, bărbații cu vacanțe mai scurte au lucrat mai mult și au dormit mai puțin, comparativ cu cei care au avut vacanțe mai lungi. Este posibil ca acest stil de viață stresant să fi anulat orice beneficiu adus de intervenție. Noi credem că intervenția în sine a avut, de asemenea, un efect psihologic advers asupra acestor bărbați, deoarece a adus stres suplimentar în viața lor” – Prof. Timo Strandberg.

ESCCongress risc deces vacanțe
Vacanțele mai scurte sunt asociate cu un risc mai mare de deces

Profesorul Strandberg a subliniat faptul că managementul stresului nu a făcut parte din medicina preventivă în anii 1970, dar este acum recomandat persoanelor cu risc de boli cardiovasculare, cât și celor care deja suferă de o boală cardiovasculară. În plus, acum sunt disponibile medicamente mai eficiente pentru scăderea lipidelor (statine) și a tensiunii arteriale (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocante ale receptorilor de angiotensină, blocante ale canalelor de calciu).

„Rezultatele noastre nu indică faptul că educația pentru sănătate este dăunătoare. Mai degrabă, acestea sugerează că reducerea stresului este o parte esențială a programelor care vizează reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Stilul de viață sănătos ar trebui să fie combinat în mod înțelept cu tratamentul medicamentos modern pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare la persoanele cu risc ridicat”, – Prof. Timo Strandberg.

Citește și: