#EuroHeartCare2019: Pacienții oncologici sunt insuficient urmăriți și tratați pentru riscul cardiotoxic al chimioterapiei și radioterapiei

  • Health literacy



Mulți pacienți oncologici nu sunt informați corespunzător asupra riscului cardiotoxic al tratamentului pe care îl urmează. În plus, o parte dintre medici nu conștientizează pe deplin acest risc și nu iau toate măsurile necesare pentru prevenție și monitorizare. Acestea sunt principalele rezultate ale unui studiu prezentat în cadrul EuroHeartCare, congresul anual al Asociației Îngrijirii Cardiace și a Profesiilor Aliate (Association of Cardiovascular Nursing & Allied Professions- ACNAP), din cadrul Societății Europene de Cardiologie.

 „În funcție de tipul de chimioterapie și radioterapie, între 1% și 20% din pacienții oncologici ar putea dezvolta insuficiență cardiacă în urma tratamentului. Riscul depinde și de factorii de risc cardiovascular precum fumatul sau obezitatea. O mai bună monitorizare a inimii și intervenția înainte, în timpul și după tratament ar putea preveni sau reduce impactul acestei cardiotoxicitățiiProf. Robyn Clark, Universitatea Flinders, Adelaide, Australia.

Cercetătorii au evaluat dosarele medicale a 46 de pacienți oncologici care prezintă cardiotoxicitate, selectați aleator. Doar 11% din aceștia au fost trimiși la cardiolog înainte de a începe chimioterapia și mai puțin de jumătate (48%) au fost trimiși către o clinică pentru insuficiență cardiacă, după ce au urmat tratamentul oncologic. În urma interviurilor cu o parte din aceștia a fost observat că nu au fost informați asupra riscurilor cardiovasculare sau asupra măsurilor pe care le pot lua pentru a scădea acest risc.

abonare

O subanaliză a urmărit efectul publicării ghidurilor Societății Europene de Oncologie Medicală în 2012. Față de perioada 1994-2011, în 2012-2015, a crescut atât trimiterea către un consult cardiologic (de la 0 la 23%) cât și evaluarea ecocardiografică inițială (de la 57% la 77%).

Cardio-oncologia

Numărul în creștere de supraviețuiri ai cancerului și a celor peste 65 ani care necesită tratament oncologic, a dus la creșterea nevoilor pentru cardio-oncologie. Insuficiența cardiacă cauzată de tratamente anti-canceroase poate să apară până la 20 ani de la tratament.

În 2018 Societatea Europeană de Cardiologie a lansat Consiliul de Cardio-oncologie pentru a promova prevenția, diagnosticul precoce și managementul bolilor cardiovasculare legate de tratamentul oncologic. Pacienții ar trebui informați asupra riscului cardiac înainte de începerea terapiei și sprijiniți pentru a renunța la fumat, a mânca sănătos, a fi activi fizic și a-și controla greutatea corporală. De asemenea, ar trebui educați pentru a putea recunoaște și comunica medicului curant semnele și simptomele bolii cardiovasculare.

„Monitorizarea cardiacă la pacienții oncologici este foarte importantă. Cardiotoxicitatea poate apărea și la persoane fără factori de risc cardiovascular deoarece medicamente precum antraciclinele sau trastuzumab sunt toxice la nivel cardiac”- Prof. Clark.

Cardiotoxicitatea este detectată prin metode imagistice, prin ecocardiogramă și prin biomarkeri. Distanța dintre evaluări depinde de particularitățile fiecărui pacient. Se pot folosi inhibitori de enzimă de conversie sau beta blocanți pentru a preveni sau trata insuficiența cardiacă. Terapia oncologică poate fi modificată în funcție de statusul cardiac. Se poate reduce doza sau crește durata de timp între administrarea a doi agenți care dacă ar fi administrați concomitent ar crește riscul de insuficiență cardiacă.

Citește și: