FDA aprobă o serie de algoritmi care pot detecta fibrilația atrială și suflul cardiac dacă sunt integrați în stetoscopul inteligent Duo

  • Medicina digitală



Un nou algoritm bazat pe inteligență artificială a fost aprobat de către Food and Drug Administration (FDA) pentru detecția suflului cardiac și a aritmiilor asociate cu fibrilația atrială. Software-ul utilizat împreună cu stetoscopul Duo, dezvoltat de compania Eko, este capabil să interpreteze electrocardiograme și fonocardiograme.

Acesta a fost dezvoltat cu scopul de a sprijini medicii în determinarea unui diagnostic și nu pentru a-i înlocui. Deși nu poate diferenția între tipurile de suflu cardiac sau aritmii, acesta le poate identifica în mod precis, cu o sensibilitate de 87% și respectiv 99%.

abonare

Inteligența artificială care stă la baza software-ului poate de asemenea să monitorizeze ritmul cardiac, durata unei secvențe QRS, precum și timpul de acționare electromecanică (EMAT).

Suflul cardiac și fibrilația atrială sunt afecțiuni cardiovasculare, asimptomatice, care trec adesea neidentificate în timpul unei examinări medicale de rutină. Deși majoritatea medicilor utilizează stetoscopul clasic pentru detecția diverselor afecțiuni valvulare, un studiu a demonstrat că acestea au o sensibilitate de numai 43% și o specificitate de 69%.

FDA aproba dispozitiv detectie fibrilatie atriala murmur cardiac
Cu toate că nu poate diferenția tipurile de murmur cardiac sau aritmiile, dispozitivul le poate identifica în mod precis, cu o sensibilitate de 87% și respectiv 99%.

Integrarea algoritmului dezvoltat de compania Eko în practica medicală ar putea îmbunătăți substanțial atât screening-ul pentru astfel de afecțiuni cardiovasculare cât și diagnosticul pacienților, ajutând medicii să ia decizii sigure. Dacă nu sunt descoperite la timp, ambele afecțiuni (auflul cardiac și fibrilația atrială) pot conduce la accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.

„Deși au trecut două secole de la invenția sa, stetoscopul este în continuare un dispozitiv de primă linie în detecția bolilor cardiovasculare. Dezvoltarea acestor algoritmi de inteligență artificială de către compania Eko, în ideea de a ajuta medicii să interpreteze mai bine zgomotele cardiace și să identifice aritmiile va reprezenta o diferență uriașă în abordarea pacientului” – afirmă Dr. Patrick McCarthy, Director Executiv în cadrul Bluhm Cardiovascular Institute at Northwestern Medicine și membru al Eko’s Scientific Advisory Board.

Cum funcționează algorimtul integrat în stetoscopul Duo?

Inteligența artificială creată de Eko reprezintă de fapt o aplicație software care se bazează pe Cloud, capabilă să analizeze informațiile provenite din electrocardiograme (EKG) și din fonocardiograme (PKG). Aceasta folosește diverse metode pentru interpretarea semnalelor primite, inclusiv procesarea de semnal și rețelele neuronale convoluționale.

Software-ul este creat în așa fel încât să asigure un sprijin medicului în evaluarea activității cardiace a pacientului. Acesta analizează simultan informațiile provenite din EKG-uri și PKG-uri și poate detecta prezența murmurului în sunetele produse de inimă. Tot din semnalele asociate EKG-ului, acesta poate detecta și fibrilația atrială și ritmul sinusal normal.

 „Din prima zi, viziunea noastră a fost să creăm o tehnologie care să ajute detecția precisă a afecțiunilor inimii, principala cauză de deces la nivel mondial” – Connor Landgraf, co-fondatorul Eko.

În această idee, compania Eko își propune să dezvolte o serie de algoritmi care să poată identifica și alte afecțiuni cardiovasculare, nu numai fibrilația atrială și murmurul cardiac.

Pentru a oferi rezultate 100% sigure, interpretările pe care le asigură algoritmul integrat în stetoscopul Duo trebuie să fie urmărite și de către medicul care realizează examinarea medicală. Mai mult decât atât, dispozitivul poate fi utilizat numai pe pacienți cu vârsta mai mare de 18 ani.

În ultimul an au fost aprobate numeroase dispozitive medicale cu ajutorul cărora să se poată realiza detecția diverselor afecțiuni cardiovasculare și respiratorii.

Unul dintre acestea este stetoscopul inteligent „SthetoMe”, care deși îndeplinește funcția unui stetoscop tradițional, are niște funcții auxiliare: poate recunoaște și analiza automat, cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială, peste 12.000 de sunete. Acesta este destinat în principal părinților care doresc să monitorizeze de acasă, constant, sănătatea copiilor.

Citește și: