FDA aprobă alpelisib, primul inhibitor PI3K pentru cancerul de sân avansat

  • Medicina personalizată



Alpelisib (Piqray) este primul inhibitor PI3K care a demonstrat beneficii clinice la pacienții cu diagnosticul de cancer de sân avansat sau metastatic, HR pozitiv, HER2 negativ și care prezintă mutația PIK3CA. Adăugarea alpelisib la terapia cu fulvestrant a determinat o dublare a supraviețuirii fără progresie a bolii comparativ cu monoterapia cu fulvestrant.

Pentru selectarea pacienților eligibili pentru tratament a fost aprobat și testul de tip companion diagostic, PIK3CA RGQ PCR, care permite detectarea mutației dintr-o biopsie de țesut sau biopsie lichidă. La pacienții pentru care testul este negativ în urma biopsiei lichide se recomandă biopsia tumorală.

abonare

„Alegerea unui tratament țintit în funcție de biomarkeri devine o practică obișnuită în managementul cancerului, iar testele de tip CDx ajută oncologii să selecteze pacienții care ar beneficia de pe urma tratamentului”Dr. Richard Pazdur, director FDA Center for Drug Evaluation and Research

Medicamentul a fost aprobat prin intermediul a două programe pilot – Real-Time Oncology Review și Assessment Aid – care facilitează accesul la terapii inovatoare, cu 3 luni înainte de termenul limită stabilit pentru ca FDA să analizeze cererea.

Cancerul de sân HR + (hormone receptor pozitive) reprezintă cel mai frecvent subtip al acestui neoplasm, întâlnit în aproximativ 70% dintre cazuri. Deși terapia hormonală este o componentă esențială a tratamentului, la aproape 50% dintre pacienți se instalează rezistența. Noile terapii țintite se adresează multiplelor mecanisme implicate în căile de semnalizare aberante întâlnite în acest tip de neoplasm.

Importanța identificării de noi biomarkeri pentru cancerul de sân a fost unul dintre subiectele de referință în documentul State of Innovation, lansat cu ocazia evenimentului Știința întâlnește Politicienii, organizat de Centrul pentru Inovație în Medicină.

Studiul SOLAR-1

Aprobarea FDA s-a bazat pe studiul SOLAR-1, care a inclus 572 de pacienți (bărbați și femei aflate în perioada de postmenopauză) cu diagnosticul de cancer de sân HR pozitiv, HER2 negativ avansat sau metastatic, a căror boală a progresat în timpul sau după tratamentul cu un inhibitor de aromatază.

Dintre cei 341 de pacienți la care s-a detectat mutația PIK3CA, 169 au primit alpelisib și fulvestrant și 172 au primit placebo și fulvestrant. Principalul obiectiv a fost supraviețuirea fără progresie a bolii (PFS) iar obiectivele secundare au inclus supraviețuirea generală și profilul de siguranță.

Adăugarea alpelisib la terapia cu fulvestrant crește semnificativ supraviețuirea fără progresie a bolii.

  • Pentru pacienții din grupul care a primit alpelisib, rata medie de supraviețuire fără progresie a bolii a fost de 11 luni
  • În grupul placebo PFS a fost de doar 5,7 luni

De asemenea, răspunsul general a fost mai mare la pacienții care au primit alpelisib (26,6% versus 12,8%).

40% dintre cancerele de sân HR+, HER2 – prezintă mutații activatoare PIK3CA (phosphatidylinositol 3-kinase) care determină rezistența la terapia endocrină. PIK3CA este gena care corespunde unei familii de proteine (PI3K) implicate în multiple procese celulare precum proliferare, angiogeneză și apoptoză. Mutația PIK3CA este considerată un factor de prognostic negativ, conform unei metaanalize recente. De asemenea, pacienții care prezintă această mutație au un răspuns mult mai scăzut la inhibitorii de tirozin kinaze, precum lapatinib și trastuzumab. Mutația are valoare predictivă și asupra răspunsului la terapia hormonală adjuvantă.

Există mai multe tipuri de inhibitori PI3K. Buparlisib și pictilisib sunt inhibitori pan PI3K, adică inhiba mai multe forme ale proteinei. Inhibitorii specifici pentru anumite izoforme (taselisib, alpelisib) au demonstrat, însă, un profil de siguranță mult mai bun.

Alpelisib împreună cu testul pentru diagnostic reprezintă prima combinație aprobată în cadrul programului pilot Real-Time Oncology Review

Mecanismele prin care FDA evaluează tratamentele oncologice sunt foarte stricte, iar în ultimii ani s-au făcut eforturi pentru adaptarea acestor standarde la viteza apariției inovațiilor. În anumite cazuri, timpul de așteptare pentru un nou tratament devine o chestiune de viață și de moarte. Astfel, FDA a introdus noi proceduri de tip aprobare accelerată, evaluare prioritară, acordarea statutul de medicament inovator. Cel mai recent program introdus de FDA pentru accelerarea accesului la noile terapii este Real-Time Oncology Review. Producătorii pot prezenta analize ale datelor clinice către FDA pe măsură ce acestea devin disponibile înainte de a depune cererea de aprobare. Ulterior molecula poate fi aprobate în decurs de zile sau săptămâni.

De asemenea, un alt program pilot utilizat a fost Assessment Aid care presupune eficientizarea procesului de evaluare prin reducerea semnificativă a timpului dedicat sarcinilor administrative.

Citește și: