FDA a finalizat ghidul pentru medicamentele biosimilare interschimbabile

  • Biotehnologie



Food and Drug Administration (FDA) a publicat varianta finală a ghidului care include criterii științifice clar definite pe care studiile trebuie să le îndeplinească pentru a se demonstra că un biosimilar este interschimbabil cu un medicament biologic, precum și cadrul legal necesar. Acestea vor putea fi substituite cu medicamentele biologice fără a fi nevoie de o prescripție din partea specialistului, la fel cum se întâmplă în cazul medicamentelor generice și originale, dacă respectă standardele impuse de FDA.

Pe lângă studiile necesare pentru ca medicamentele să fie aprobat ca biosimilare vor fi necesare studii suplimentare care să demonstreze că acestea sunt interschimbabile cu produsul de referință.

abonare

În 2009, odată cu lansarea documentului Biologics Price Competition and Innovation Act (BPCIA) au început reglementările pentru introducerea pe piață a biosimilarelor și interschimbabilelor. Până acum agenția a aprobat 19 biosimilare însă nu cu statut de medicament interschimbabil.

Pentru ca un medicament obținut prin biotehnologie să fie aprobat ca biosimilar trebuie să aibă o structură similară cu produsul de referință și să fie la fel de sigur și eficient ca acesta. Desigur, exista diferențe minore în structura biosimilarului dar acesta poate primi aprobarea din partea FDA.

Sunt acceptate diferențe minore între biologic și biosimilar în ceea ce privește componente inactive ale substanței Sursa foto – EULAR

Cu toate acestea, pentru ca biosimilarul să obțină și statutul interschimbabil sunt necesare reguli mai stricte. În Ianuarie 2017 FDA a emis o primă variantă a ghidului însă această nu stabilea condițiile clare pentru demonstrarea caracterului interschimbabil al medicamentelor.

Dr. Norman E. Sharpless, Comisar FDA a explicat unul dintre criteriile importante pe care biosimilarul trebuie să le îndeplinească pentru a fi interschimbabil:

 „FDA va aproba produsul biologic drept interschimbabil dacă informația care se regăsește în cerere este suficientă pentru a îndeplini standardele – printre altele, dacă medicamentul este biosimilar cu produsul de referință și poate produce aceleași rezultate clinice ca produsul de referință la orice pacient.”

Pentru produsele administrate de mai multe ori recomandarea FDA este ca biosimilarul să fie evaluat pentru toate indicațiile produsului de referință ( deși se acceptă ca producătorul să testeze doar o parte dintre indicații). Astfel trebuie să se demonstreze că riscurile asociate schimbării medicamentului nu sunt mai mari decât continuarea tratamentului cu medicamentul biologic.

Conform noului ghid există o serie de standarde legale pe care un produs interschimbabil trebuie să le îndeplinească, însă acestea vor fi adaptate de la caz la caz. Date necesare pot include:

  • Identificarea și analiza atributelor critice de calitate
  • Identificarea diferențelor și o analiza a potențialului impact al acestor diferențe
  • Analiza mecanismului de acțiune pentru fiecare indicație
  • Analiza diferențelor în ceea ce privește farmacocinetica
  • Analiza diferențelor referitoare la riscul de reacții imune
  • Analiza diferențelor dintre toxicități
  • Informații asupra factorilor care ar putea afecta eficacitatea sau siguranța

În primul rând, producătorii trebuie să aducă dovezi științifice pentru a argumenta că între biologic și biosimilar nu sunt diferențe semnificative care să împiedice substituția între cele două. Nu sunt necesare alte studii clinice, pe lângă cele care arată caracterul interschimbabil care să demonstreze că biosimilarul ca produce același rezultate ca produsul de referință.

Mai mulți factori vor influența aprobarea unei cereri pentru biosimilarele interschimbabile cum ar fi complexitatea produsului precum și caracterizarea funcțională și comparativă. Vor fi necesare mai multe date clinice pentru produsele care acționează pe mai multe căi sau au mai multe ținte terapeutice precum și pentru produsele despre care se știe ca pot determina un risc mai mare de reacții autoimune.

Un expert de la Bernstein Research a descris un model studiu de studiu pentru evaluarea interschimbabilității care ar fi cost-eficient. În acest tip de studiu toți pacienții încep cu produsul referință, apoi o parte rămân pe biologic iar cealaltă parte va schimba un biosimilar cu un biologic de două ori iar în final acest subgrup va rămâne sub tratament cu biosimilarul.

„Ne bucurăm să vedem că acest ghid final prevede ca producătorii să realizeze studii solide care să demonstreze caracterul interschimbabil. Cel puțin 3 schimbări de medicament sunt necesare, iar la fiecare înlocuire să se treacă la produsul alternativ, pentru a evalua diferențele de eficacitate sau siguranță între administrarea biosimilarului sau biologicului.” – Dr. Angus Worthing, American College of Rheumatology

Principalul obiectiv al studiilor trebuie să fie impactul switch-ului asupra parametrilor de farmacocinetică (PK) și farmacodinamică (PD). Indicatorii farmacodinamici ar fi sensibili în determinarea impactului pe termen scurt. Siguranța și imunogenicitatea ar fi alte obiective important de menționat. Obiectivele legate de eficacitate ar fi adiționale.

De asemenea, datele din studiile realizate pentru biosimilarele deja aprobate nu sunt suficiente pentru demonstrarea caracterului interschimbabil. Sunt necesare studii prospective (switching studies) care să ofere informații importante despre PK și PD.

Se estimează că peste 50% dintre medicamentele aprobate în următorii ani vor fi produse prin biotehnologie. Deși biologicele au demonstrat rezultate favorabile în multiple arii terapeutice, mai ales în oncologie și reumatologie, accesul pacienților este limitat din cauza costurilor. Avantajul biosimilarelor este legat de scăderea costurilor de producție dar și a celor asociate cercetării.

Compania Boehringer Ingelheim a început deja un studiu care evaluează interschimbabilitatea pentru un biosimilar al medicamentului adalimumab.

Fostul comisar FDA, Scott Gottlieb a declarat luna trecut că se așteaptă ca în următorii ani să scadă costurile și să crească accesul și pentru tratamentele pe bază de insulină. Din 2020 se preconizează că insulina și analogii vor fi aprobate sub reglementările PHS (Public Health Service Act).

Citește și