FDA aprobă prima combinație de tratament non-chimioterapic pentru leucemia limfocitară cronică

  • Imuno-oncologia



FDA (US Food and Drug Administration) a aprobat ibrutinib (Imbruvica) în combinație cu obinutuzumab (Gazyva) la pacienții anterior netratați pentru leucemie limfocitară cronică (LLC) / limfom limfocitic cu celule mici, cea mai frecventă formă de leucemie întâlnită la adulți. Pacienții tratați cu acest regim terapeutic au obținut o reducere cu 77% a riscului de progresie sau deces, comparativ cu cei tratați cu asocierea chlorambucil și obinutuzumab.

Ibrutinib+obinutuzumab este prima combinație non-chimioterapică aprobată pentru tratamentul LLC. Monoterapia cu ibrutinib a fost anterior aprobată pentru tratamentul de linia întâi a LLC. Standardul terapeutic de primă intenție în leucemia limfocitară cronică la pacienții vârstnici sau cu comorbidități constă în imunoterapie cu ibrutinib sau chimio-imunoterapie asociată la chlorambucil și agenți anti-CD20 (rituximab).

abonare

Aprobarea de către FDA s-a bazat pe rezultatele studiului ILLUMINATE (PCYC-1130) de faza III, multicentric, randomizat, dublu-orb, care a fost prezentat în cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie 2018 și publicat în revista The Lancet Oncology.

În numai câțiva ani, ibrutinib a devenit un tratament important al leucemiei limfocitare cronice. Ibrutinib în monoterapie – și acum în combinație cu obinutuzumab – oferă pacienților o alternativă de primă linie la chimio-imunoterapie”, a declarat unul dintre conducătorii studiului, Dr. Carol Moreno, Universitatea din Barcelona.

Studiul a evaluat pacienții recent diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică, netratați anterior și cu vârstă mediană de 71 de ani. O parte dintre aceștia au primit ibrutinib în combinație cu obinutuzumab pe parcursul a 6 cicluri. Restul pacienților au primit tratament cu chlorambucil în zilele 1 și 15 ale fiecărui ciclu, în combinație cu obinutuzumab timp de 6 cicluri.

Reprezentarea studiului ILLUMINATE – grup 1: ibrutinib+obinutuzumab vs grup 2: chlorambucil+obinutuzumab

După o urmărire mediană de 31 de luni, concluziile studiului au fost următoarele:

  • Grupul de pacienți tratați cu ibrutinib+obinutuzumab a prezentat o rată semnificativ mai bună a supraviețuirii fără progresia bolii comparativ cu grupul tratat cu chlorambucil+obinutuzumab (mediană neevaluabilă vs. 19 luni de supraviețuire fără progresia bolii);
  • Rata globală de răspuns la tratament a fost de 89% în cazul combinației terapeutice ibrutinib+obinutuzumab, față de 73% în cazul asocierii chlorambucil+obinutuzumab;
  • Riscul de progresie sau deces a fost redus cu 77% în cazul subiecților tratați cu ibrutinib+obinutuzumab;
  • 65% dintre pacienții incluși în studiu au prezentat elemente de prognostic negativ (deletia 17p/mutația TP53, deletia 11q, absența mutației IGHV). Pacienții cu forme de LLC cu risc crescut tratați cu ibrutinib+obinutuzumab au înregistrat rezultate mai bune – reducerea cu 85% a riscului de progresie a bolii sau deces.
Rezultatele studiului ILLUMINATE

Ce sunt ibrutinib și obinutuzumab?

Ibrutinib este o formă de terapie țintită care acționează diferit față de chimioterapie prin inhibarea tirozin kinazei Bruton (TKB). Rolul său este de a inactiva TKB care trimite semnale către limfocitele B astfel încât să producă anticorpi. Căile de semnalizare celulară mediate de către TKB sunt necesare pentru răspândirea și supraviețuirea celulelor maligne.

Ibrutinib este aprobat și indicat în șase arii terapeutice, dintre care cinci forme de cancer al sângelui: leucemie limfocitară cronică (cu sau fără deleția 17p) / limfom limfocitic cu celule mici, macroglobulinemia Waldenstrom, limfom cu celule de manta, limfomul zonei marginale și boala cronică grefă contra gazdei.

Doza de ibrutinib (Imbruvica) recomandată în tratamentul LLC este de 420 mg, administrată oral în doză unică zilnică. Se indică sub formă de monoterapie sau în asociere cu obinutuzumab sau bendamustin și rituximab.

Obinutuzumab este un anticorp monoclonal anti-CD20 umanizat administrat în perfuzie intravenoasă. Acesta se leagă de antigenul CD20 de pe suprafața limfocitelor mature B și mediază astfel liza celulelor B maligne.

Modul de acțiune al moleculelor de ibrutinib și obinutuzumab în tratamentul LLC. Foto adaptată după Blood Journal

Reacțiile adverse întâlnite cel mai frecvent în cazul terapiei cu ibrutinib și obinutuzumab (peste 20% dintre pacienții incluși în studiu) constau în: neutropenie, trombocitopenie, eritem, diaree, dureri musculare, echimoze (vânătăi), tuse, hemoragie, reacție asociată infuziei (durere la locul infuziei), atralgii.

Leucemia limfocitară cronică – cea mai frecventă formă de cancer hematologic

Leucemia limfocitară cronică este o formă de cancer al sângelui care afectează leucocitele. Cea mai mare frecvență se înregistrează la adulții în vârstă. În cele mai multe cazuri, progresia bolii este lentă, iar în stadiile precoce necesită numai monitorizare, fără tratament. S-a dovedit că intervențiile timpurii nu îmbunătățesc rata supraviețuirii sau calitatea vieții. Decizia de a începe tratamentul se ia atunci când boala devine activă (apar manifestări clinice ale bolii și modificări semnificative ale analizelor de laborator).

Posibilitatea identificării biomarkerilor și apariția terapiilor personalizate au transformat tratamentul leucemiei limfocitare cronice și au schimbat viața pacienților. Terapiile țintite (precum ibrutinib și obinutuzumab) presupun folosirea unor molecule îndreptate împotriva anumitor componente ale celulelor canceroase care le diferențiază de celulele normale, astfel încât efectul se exercită numai asupra celulelor maligne. În acest context, noile terapii personalizate oferă o alternativă de tratament, scutind pacienții cu LLC de reacțiile adverse ale chimioterapiei.

Citește și: