INTERVIU. Prof. Dr. Maria Puiu, despre importanța medicinei genomice în Strategia Națională de Sănătate 2021-2027

  • Altfel despre Cancer



Genetica este un domeniu care se referă la studiul genelor și a rolului lor în ereditate. Boli precum fibroza chistică sau hemofilia sunt considerate afecțiuni genetice. Diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul – boli complexe, multifactoriale sunt determinate de interacțiunile dintre anumite gene și mediu, nu de către modificările unor gene individuale, ca în primul caz. Genomica desemnează studiul tuturor genelor unei persoane și interacțiunile de la nivelul genomului.

Conform statisticilor din SUA, o reducere de doar 10% a numărului de pacienți care nu răspund la tratamentele pentru diabet și boli cardiovasculare ar determina economii de 200 miliarde de dolari anual. Însă există discrepanțe între complexitatea moleculară a patologiei umane și modul în care ea este transpusă în practica medicală. Medicina genomică poate oferi soluții pentru aceste provocări.

abonare

Urmăriți un interviu realizat de Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro și medic rezident genetică medicală, cu Prof. Dr. Maria Puiu, profesor de genetică la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babeș” Timișoara, despre importanța introducerii medicinei genomice în Strategia Națională de Sănătate 2021-2027.

Citește și: