INTERVIU. Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, despre cele mai importante noutăți în cancerul pulmonar de la ASCO și ESMO 2020 – PARTEA III: viitorul cancerului bronho-pulmonar și legătura dintre cancer și infecția cu SARS-CoV-2

  • Oncologie



Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro și medic rezident genetică medicală, a discutat cu Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca despre ultimele noutăți prezentate în cadrul ASCO și ESMO 2020, evenimentele de referință în domeniul oncologic:

„Progresele continuă, aprobările s-au accelerat și viziunea noastră va trebui să se schimbe. Acum, eu văd că analiza aceasta de tip NGS va impune să avem o carte de vizită completă a mutațiilor la fiecare pacient, de la început, pentru a alege cel mai bun tratament. Va câștiga teren și biopsia lichidă și lupta aceasta pentru material va pierde din importanță în viitorul apropiat”.

„Sper ca în viitor să putem folosi doar informația din sânge. Biopsia lichidă să fie suficientă, să nu mai luptăm atât să obținem biopsia tumorală. Pe de altă parte, vor fi necesare molecular board, deci aceste întâlniri multidisciplinare care să acopere sfera aceasta a modificărilor genetice – deja se face în instituțiile mari care au o oarecare libertate în utilizarea imunoterapiei și a terapiei țintite și e chiar necesară.

abonare

(…) Și cred că în viitor va trebui și școala să fie puțin diferită, astfel încât din studenție sau de când facem specialitatea, să avem o formare moleculară mult mai clară decât am eu sau generația mea, sau generațiile care sunt deja mult mai tinere, dar sunt formate”.

Ați urmărit a III-a parte a interviului cu Prof. Dr. Tudor Ciuleanu. Prima parte, aici, iar a 2-a parte, aici.                

Citește și: