Ivacaftor, rambursat integral în România pentru pacienții cu fibroză chistică, în cazurile cu mutații specifice la nivelul genei CFTR

  • Medicina personalizată



Autoritățile din trei țări din Europa de Est – România, Slovenia și Slovacia – au aprobat accesul gratuit la terapii cu modulatori CFTR pentru persoanele diagnosticate cu fibroză chistică. România va rambursa integral terapia cu ivacaftor de la 1 ianuarie 2021, pentru categoriile de pacienți eligibili, care prezintă anumite mutații la nivelul genei CFTR.

Slovenia este prima țară din Europa Centrală și de Est care rambursează tripla terapie ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor, începând din 16 noiembrie. De asemenea, Ministerului Sănătății din Slovacia a emis decizia de a rambursa terapia combinată lumacaftor/ivacaftor pentru pacienții cu vârsta de minimum doi ani diagnosticați cu fibroză chistică și care au două copii ale mutației F508del.

abonare

Fibroza chistică este o boală genetică rară, cronică, care afectează aproximativ 75.000 de oameni în întreaga lume. Boala este determinată de mutații la nivelul genei CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator), care codifică un canal transmembranar de clor de la nivelul celulelor glandelor exocrine, celule care produc mucus, enzime digestive sau salivă. Aparatul respirator și tractul gastrointestinal sunt cel mai frecvent implicate, însă, în timp, mai multe organe sunt afectate, ceea ce conduce la complicații amenințătoare de viață.

Ivacaftor, mecanisme acțiune
Canalele ionice sunt structuri ale căror rol este permiterea mișcării atomilor sau moleculelor care au sarcină electrică. Pentru a ieși din celulă, ionii de clor trec prin acest canal special reprezentat de proteina CFTR. Sursa foto – Kalydeco

Transportul ionilor de clor permite controlul fluxului de apă în țesuturi, aceasta fiind necesară pentru asigurarea unei consistențe normale a mucusului. Mucusul e o substanță care protejează și lubrifiază căile respiratorii, sistemul digestiv, reproducător și alte organe și țesuturi.

La suprafața celulei ionii de clor atrag apa care permite mișcările cililor de la nivelul celulelor căilor respiratorii. Această mișcare determină și eliminarea mucusului. Atunci când proteina CFTR lipsește sau nu este funcțională clorul rămâne blocat în celule. Fără mișcarea ionilor de clor, apa nu poate ajunge la suprafața celulară, iar mucusul blochează căile aeriene. Există mai multe clase de mutații care afectează diferite procese în care e implicată proteina CFTR.

Cunoscut ca potențator CFTR, ivacaftor este un medicament oral conceput pentru a menține proteinele CFTR la suprafața celulei deschise pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a îmbunătăți transportul de sare și apă prin membrana celulară, care ajută la hidratarea și eliminarea mucusului din căile respiratorii.

Elexacaftor, tezacaftor și lumacaftor permit ca proteina CFTR să poată ajunge la locul corespunzător de la suprafața celulei.

Ivacaftor a reprezentat primul tratament care și-a dovedit eficacitatea în studii clinice și a determinat creșterea activității proteinei CFTR, determinând ameliorarea parametrului respirator VEMS, a indicelul de masă corporală IMC și calității vieții pacienților. Acesta a primit aprobarea FDA și EMA în 2012, fiind indicat în aproximativ 5% dintre cazuri care prezintă mutații specifice (mai ales G551D). În septembrie 2020, FDA a extins indicația medicamentului și pentru pacienții pediatrici cu vârsta de până la 4 luni.

Lumacaftor/ivacaftor este o combinație între lumacaftor, conceput pentru a crește cantitatea de proteină matură la suprafața celulei, prin detectarea defectului de procesare și trafic al proteinei F508del-CFTR, și ivacaftor, creat pentru a spori funcția proteinei CFTR, odată ce ajunge la suprafața celulei.

În 2019, FDA a aprobat combinația elexacaftor/ivacaftor/tezacaftor, prima terapie indicată pacienților cu vârste de peste 12 ani cu fibroză chistică, ce prezintă măcar o mutație F508del. Această aprobare marchează un moment istoric prin care un nou tratament devine disponibil pentru majoritatea pacienților cu fibroză chistică, inclusiv adolescenții care anterior nu aveau o altă opțiune de tratament.

Citește și: