Mepolizumab – prima terapie biologică țintită pentru tratamentul astmului eozinofilic sever al pacienților pediatrici din Europa, recomandat pentru aprobare

  • Acces la inovație
  • Biotehnologie



Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat aprobarea mepolizumab (cu denumirea comercială Nucala) ca terapie complementară pentru tratamentul astmului eozinofilic sever refractar al pacienților cu vârste cuprinse între șase și 17 ani. Odată cu aprobarea, mepolizumab ar deveni prima terapie biologică țintită cu aceste indicații de tratament, din Europa.

„(…) Dacă va primi aprobarea, Nucala ar putea deveni o opțiune adițională pentru tinerii pacienți din Europa, care încă întâmpină dificultăți în controlul astmului lor, în ciuda steroizilor inhalatori și a altor medicamente. Acești pacienți sunt cei care au un risc înal de a face atacuri astmice, o experiență terifiantă pentru oricine, mai ales pentru copii”, a declarat Dr. Hal Barron în cadrul comunicatului de presă emis de către compania producătoare.

Mepolizumab este primul anticorp monoclonal care încetinește maturizarea eozinofilelor (un tip de celule albe ale sângelui) și multiplicarea lor în sânge prin blocarea legării interlukinei-5 (IL5) de receptorul IL5 de pe suprafața acestora.

abonare

Conform datelor din comunicat, astmul este cea mai comună boală cronică în copilărie, iar astmul sever care nu răspunde corespunzător la standardul actual de tratament este întâlnit în 4,5% dintre cazurile pacienților pediatrici.

Recomandarea CHMP reprezintă unul dintre pașii finali către aprobare. Următorul pas este emiterea autorizației de punere pe piață de către Comisia Europeană.

Astmul sever este o formă de astm care necesită tratament cu doze mari de corticosteroizi inhalatori în combinație cu un medicament secundar. Pacienții cu astm sever sunt adesea împărțiți în funcție de timpul de tratament cu corticosteroizi orali. O sub-categorie a astmului sever este caracterizată de producția prea mare de eozinofile, care necontrolată duce la inflamarea plămânilor, afectând căile respiratorii, îngreunând respirația și culminând cu creșterea incidenței atacurilor de astm.

Puteți citi mai multe despre progresele făcute în tratamentul astmului, în articolele următoare:

BREAKING NEWS. Benralizumab – primul medicament biologic aprobat în UE ca tratament de menținere la pacienții adulți cu astm eozinofilic sever

#ERSCongress. Cele mai noi studii despre ASTMUL BRONȘIC

Peste 40% dintre persoanele cu astm sever nu au boala sub control, în ciuda tratamentelor disponibile