Evaluarea neadecvată a simptomelor de infarct miocardic și incapacitatea de a acționa sunt principalele motive pentru întârzierea solicitării ajutorului medical

  • Health literacy



Senzația de incapacitate de a acționa în momentul apariției simptomelor sugestive pentru infarct miocardic acut (IMA) ar putea sugera o situație amenințătoare de viață. Aceasta este concluzia unui studiu publicat recent în revista Societății Europene de Cardiologie, „European Journal of Cardiovascular Nursing”.

Majoritatea deceselor survenite în urma unui infarct miocardiac au loc în primele ore de la debutul simptomatologiei. Începerea promptă a tratamentului este esențială pentru restabilirea fluxului sanguin prin arterele blocate și salvarea vieții. Principalul motiv de întârziere pentru a ajunge la spital și a beneficia de asistență medicală corespunzătoare este timpul necesar pacienților pentru a recunoaște, interpreta și reacționa la simptomele apărute.

abonare

Studiul clinic a înrolat 326 de pacienți care primeau tratament acut pentru primul sau al doilea episod de infarct miocardic. Pacienții incluși în studiu au așteptat în medie 3 ore înainte de a solicita ajutor medical. Unii pacienți au întârziat peste 24 de ore de la debutul simptomelor.

Studiul și-a propus să răspundă la întrebarea: „Ce îi determină pe pacienți să amâne prezentarea la spital și să solicite asistență de specialitate?”. Obiectivul a fost de a evalua atitudinea pacienților față de etapa prespitalicească în evoluția IMA. Subiecții studiului a trebuit să completeze chestionarul validat PA-AMI („Evaluarea emoțiilor și a tendințelor pacienților înaintea solicitării asistenței medicale în cazul infarctului miocardic acut”). Rezultatele au arătat pentru prima dată două reacții generale în rândul pacienților cu infarct.

Percepția asupra incapacității de a acționa a avut un impact semnificativ asupra pacienților care au așteptat mai mult de 12 ore. Afirmațiile acestora au fost următoarele:

  • „Atunci când au debutat simptomele, am pierdut orice putere de acționa”;
  • „Nu am știu ce să fac atunci când au apărut simptomele”;
  • „Am fost paralizat de simptome”;
  • „La debut, am simțit că am pierdut controlul asupra mea”.

„Această senzație de imobilizare resimțită de către pacienți în timpul simptomelor de infarct miocardic nu a mai fost prezentată sau studiată până în prezent. Încă nu știm de ce unii pacienți reacționează în acest fel. Este posibil să fie legat de frică sau anxietate”, a declarat autorul studiului, Dr. Carolin Nymark, de la Spitalul Universitar Karolinska, Stockholm, Suedia.

Evaluarea neadecvată a simptomelor i-a afectat și pe acei pacienți care au întârziat peste 12 ore solicitarea asistenței medicale. Aceștia au afirmat că a durat mult timp până să înțeleagă ce simt, au crezut că simptomele vor dispărea, că nu sunt suficient de severe pentru a se adresa unui serviciu medical de specialitate sau au considerat că este prea dificil să solicite ajutor medical.

Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA
Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA. Sursa foto: Towne Home Care

Pe de altă parte, pacienții care și-au identificat corect simptomele de infarct miocardic și au solicitat prompt îngrijiri medicale, au afirmat că își doreau să primească ajutor medical, au recunoscut severitatea simptomelor, știau unde să se prezinte pentru a primi asistență medicală și nu au încercat să își îndrepte gândurile în altă direcție pentru a uita simptomele resimțite.

„Cercetările din trecut ne-au arătat că unii pacienți consideră că simptomele nu sunt suficient de severe pentru a solicita ambulanța. Alții cred că unitatea de terapie intensivă este închisă în timpul nopții, posibil din cauza faptului că nu gândesc lucid în timpul episodului acut”, a afirmat Dr. Nymark.

Asistența medicală este necesară în cazul prezenței simptomelor sugestive pentru IMA
Asistența medicală este necesară în cazul prezenței simptomelor sugestive pentru IMA. Sursa foto: Daily Express

Semnele și simptomele de alarmă prezente în infarctul miocardic acut constau în: disconfort toracic moderat până la sever, precum: durere în piept, gât, spate, stomac, umeri, care durează peste 15 minute. În general se asociază cu senzație de greață, transpirații reci, slăbiciune, dificultăți în respirație (dispnee), anxietate, frică.

Un semnal de alarmă este senzația că nu poți acționa asupra simptomelor. Asta poate indica o amenințare serioasă asupra sănătății și nevoia de a chema ambulanța pentru îngrijiri medicale”, a completat Dr. Nymark. Conform dansului, acest nou semnal ar putea fi abordat și discutat în cadrul întâlnirilor medicale ulterioare episodului de infarct cu pacienții care prezintă factori de risc cardiovasculari. „Aceste descoperiri sunt alarmante deoarece chiar și o ușoară reducere a întârzierii ar putea salva mușchiul cardiac și vieți. Scăderea întârzierii cu care pacienții solicită ajutor medical pare să fie o problemă complexă și trebuie să găsim modalități inovative pentru a informa și educa publicul larg și pacienții”.

Dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de infact miocardic, nu le ignorați. Solicitați ajutor medical imediat. Este mai bine să va înșelați în privința simptomelor decât să muriți”, a concluzionat Dr. Nymark.

Citește și: