INTERVIU. Dr. Nicoleta Antone, despre valoarea adusă de medicina genomică în oncologie

  • Altfel despre Cancer



Odată cu dezvoltarea tehnicilor de secvențiere a ADN-ului a început și revoluția științelor „omice”, genomica fiind prima astfel de știință care a condus atât la redefinirea bolilor precum cancerul, bolile cardiovasculare și bolile rare, cât și la modificarea standardelor terapeutice. 

În ceea ce privește domeniul onocologic, medicina genomică se face remarcată prin testările comprehensive genomice, identificarea modului în care boala progresează și chiar anticiparea răspunsului la un anumit tratament. Dacă inițial se cunoșteau numai câțiva biomarkeri, în momentul actual vorbim despre paneluri extinse de gene, care facilitează analiza tuturor mutațiilor asupra cărora se poate acționa prin terapii țintite.

abonare

Vă invităm să urmăriți cu interviu cu Dr. Nicoleta Antone, de la Institutul Oncologic din Cluj Napoca, alături de Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro și medic rezident genetică medicală, despre înțelegerea rolului medicinei genomice și al echipei multidisciplinare în oncologie. Alte subiecte discutate au fost rolul platformelor de secvențiere genomică, importanța modificării design-ului în studiile clinice, precum și provocările întâmpinate de România în lupta cu cancerul.

Citește și: