Pandantivul EKG, dispozitiv portabil care poate detecta tulburările de ritm cardiac cu ajutorul algoritmilor bazați pe inteligență artificială

  • Medicina digitală



Un EKG „portabil” sub forma unui pandantiv, s-a dovedit eficient în identificarea ritmului cardiac anormal, mai precis a fibrilației atriale. Odată depistată tulburarea de ritm, un software de inteligență artificială, asociat dispozitivului, poate afirma dacă este într-adevăr vorba de fibrilație atrială sau nu.

Dispozitivul nu are ca scop înlocuirea medicului sau a vizitei medicale, ci vine în ajutorul acestuia, diagnosticul final fiind pus de către cardiolog după interpretarea rezultatelor.

abonare

Pandantivul inteligent a fost prezentat pentru prima dată în cadrul platformei științifice EHRA Essentials 4 You, parte a Societății Europene de Cardiologie.

Rolul principal al pandantivului este de a oferi pacienților un dispozitiv de încredere cu care să își poată monitoriza facil și eficient ritmul cardiac, iar medicilor, un suport decizional atunci când se pune problema depistării fibrilației atriale.

Pandantiv EKG pentru depistarea fibrilației atriale
Rezultatele studiului au fost în favoarea dispozitivului, fiind demonstrat faptul că acesta poate înregistra electrocardiograme cu o calitate excelentă, potrivită diagnosticării fibrilației atriale.

Pentru a-și monitoriza ritmul cardiac, utilizatorii au la dispoziție două metode:

  • Așază pandantivul între cele două palme;
  • Așază pandantivul între una dintre palme și piept.

Dispozitivul este conectat la o aplicație mobilă, iar după 30 de secunde în care s-a realizat monitorizarea, datele sunt captate și ulterior transmise către un serviciu de cloud. În continuare, datele sunt analizate cu ajutorul unui software de inteligență artificială, specializat în detectarea fibrilației atriale.

După numai câteva secunde, rezultatele monitorizării sunt afișate pe ecranul telefonului mobil. Aplicația asociată dispozitivului va genera un raport EKG pentru a putea fi distribuit medicului pentru o interpretare ulterioară și pentru a pune diagnosticul.

 „Electrocadiograma prezentată sub forma unui pandantiv portabil asigură o metodă nouă și facilă de detectare a ritmului cardiac anormal, mai precis a fibrilației atriale, o problemă de sănătate publică din ce în ce mai întâlnită” – afirmă autorul studiului Elmeri Santala, student medical în cadrul University of Eastern Finland.

Eficiența și acuratețea acestui pandantiv au fost testate în cadrul unui studiu desfășurat pe 145 de pacienți adulți. Inițial, acestora le-au fost realizate 3 EKG-uri în mod obișnuit, pentru a putea avea un standard de comparație a funcționalității dispozitivului. În timpul studiului, participanții au utilizat pandantivul pentru a genera alte rapoarte EKG.

Cele 3 electrocardiograme au fost analizate de doi medici cardiologi, iar datele generate de pandantiv, de către software-ul bazat pe inteligență artificială. Rezultatele studiului au fost în favoarea dispozitivului, fiind demonstrat faptul că acesta poate înregistra electrocardiograme cu o calitate excelentă, potrivită diagnosticării fibrilației atriale.

Mai mult decât atât, diagnosticul de fibrilație atrială pus de cei doi cardiologi care au analizat electrocardiogramele obișnuite a fost confirmat și de către inteligența artificială.

 „Pandantivul este ușor de utilizat și asigură monitorizarea repetitivă a ritmului cardiac, așadar îmbunătățind șansele detectării fibrilației atriale. Societatea Europeană de Cardiologie recomandă screening-ul pentru fibrilația atrială în rândul persoanelor cu vârste peste 65 de ani și în rândul celor care se află la risc pentru accident vascular cerebral. Diagnosticul pentru fibrilația atrială trebuie întotdeauna confirmat de către un medic, utilizând raportul EKG” – continuă Santala.

În ultimii ani, oamenii de știință încearcă să dezvolte noi soluții pentru identificarea fibrilației atriale, o afecțiune adesea asimptomatică, greu de diagnosticat. Printre ultimele avansuri tehnologice se numără dezvoltarea smartwatch-urilor capabile să detecteze ritmul cardiac neregulat.

O altă tehnologie care se va dovedi de un real succes este utilizarea inteligenței artificiale în screening-ul fibrilației atriale. Spre exemplu, în urmă cu un an, au fost studiați o serie de algoritmi bazați pe inteligență artificială, rezultatele arătând o acuratețe predictivă de 98%.

Citește și: