Pastila de Inovație #COVID19. Implicațiile infecției cu SARS-CoV-2 asupra sistemului cardiovascular

  • Cardiologie



Am descoperit tratamentul pentru infodemia #COVID19: Pastila de inovație, administrată în fiecare zi de luni pe toate platformele #Raportuldegarda (Website, Podcast, YouTube, Facebook) și simultan către audiența a peste 90 de posturi locale de #Radio și peste 50 posturi locale de #Televiziune.

Adriana Boată, editor Raportuldegardă.ro: COVID-19 a fost recunoscută de la început drept o boală respiratorie, un tip de pneumonie virală. Infecția cu SARS-CoV-2 are însă și implicații asupra sistemului cardiovascular. Pacienții cu boli cardiovasculare au cel mai mare risc de evoluție severă. Și alte virusuri precum virusul gripal sau SARS-CoV pot agrava o boală cardiovasculară deja existentă.

abonare

Pacienții cu factori de risc cardiovasculari precum sexul masculin, vârsta avansată, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea sunt, de asemenea, vulnerabili.

„Hipertensiunea arterială este una dintre principalele comorbidități asociate cu un prognostic nefavorabil al infecției COVID-19. În România, în cazul primelor 1000 decese, hipertensiunea arterială a reprezentat cea mai frecventă afecțiune asociată, fiind raportată la 37% dintre pacienți”Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, care de-a lungul timpului a fost implicat în mai multe campanii de asigurare a accesului la inovația terapeutică pentru pacienții din România.

Virusul SARS-CoV-2 infectează celulele gazdă prin intermediul unui receptor numit ECA2 – enzima de conversie a angiotensinei 2. Receptorul este exprimat în cantitate mare la nivel cardiac și pulmonar. Este și o țintă importantă a medicamentelor antihipertensive. Conform Societății Europene de Cardiologie, pacienții hipertensivi NU trebuie să întrerupă tratamentul cu IECA si blocanți ai receptorilor de angiotensină. Medicamentele antihipertensive nu cresc riscul infectării.

  • Aritmiile sunt un factor de risc important în infecția COVID-19, cu implicații asupra supraviețuirii.
  • Palpitațiile reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome de debut. 44% dintre cazurile COVID-19 din terapie intensivă asociază fibrilație atrială.
  • Fibrilația atrială nu determină o creștere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2. Dar o mare parte dintre pacienții cu fibrilație atrială sunt vârstnici și asociază alte patologii, care pot duce la o evoluție mai severă a infecției. Fibrilația atrială poate să fie declanșată de infecția COVID-19, prin injuria miocardică asociată. Și anumite medicamente antivirale pot determina aritmii.

„Chiar și pacienții fără boli cardiovasculare pot dezvolta o disfuncție cardiacă în cursul infecției cu SARS-CoV-2. La mulți pacienți infectați pot crește biomarkerii de leziune miocardică. Aceștia pot crește din cauze non-ischemice precum miocardita sau cauze ischemice – infarct miocardic prin ruptura plăcii de aterom”, Dr. Bianca Cucoș, medic rezident genetică medicală.

Miocardita reprezintă inflamația mușchiului cardiac. Aceasta conduce la scăderea funcției de pompă a inimii și instalarea insuficienței cardiace. Citokinele sunt proteine care reglează multe funcții biologice. Una dintre ele este inflamația. Un răspuns inflamator exagerat poate duce la afectarea mai multor organe, inclusiv mușchiului cardiac.

Boala COVID-19 se asociază intens cu tromboza: pot apărea trombi la nivelul vaselor mari, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, evenimente arteriale și posibil tromboză microvasculară.

Pacienții cu infecții respiratorii acute au risc ridicat de a dezvolta infarct miocardic acut. Îndemnul de „a rămâne acasă” în timpul pandemiei COVID-19 nu se aplică în cazul infarctelor miocardice acute.

Citește și: