#ESMO17: Pembrolizumab scade cu 19% riscul de deces în cazul pacienților cu carcinom scuamos de cap și gât, recurent sau metastatic

  • Imuno-oncologia



Keytruda (pembrolizumab) s-a dovedit a fi un medicament cu activitate anti-tumorală și profil de toxicitate scăzut, în cazul pacienților cu carcinom scuamos de cap și gât, recurent sau metastatic (R/M HNSCC). Datele arată că imunoterapia cu pembrolizumab poate fi o variantă mai benefică, în comparație cu tratamentele standard, pentru bolnavii care au trecut deja printr-o sesiune de chimioterapie pe bază de platină.

Informații cheie:

abonare
  • speranța la viață în cazul pacienților tratați cu pembrolizumab este cu aproape 4 luni mai mare decât în cazul celor ce au urmat tratament standard;
  • pembrolizumab are un profil de siguranță crescut;
  • deși efectele adverse sunt reduse în cazul tratamentului cu pembro, incidența hipotiroidismului este de 13%

Studiul clinic de fază 3, KEYNOTE-040, s-a desfășurat la nivel global și a inclus un număr de 495 de pacienți cu carcinom scuamos de cap și gât, recurent sau metastatic (R/M HNSCC). Participanții eligibili pentru studiu au fost cei care aveau SCC la nivelul cavității orale, orto-faringelui, hipo-faringelui, laringelui sau cei cărora boala le recidivase în urma unei chimioterapii pe bază de platină.

Pacienții au fost randomizați în două grupuri de studiu, astfel încât primul grup (n=247) a primit tratament cu pembrolizumab – 200 mg o dată la trei săptămâni, timp de 24 de luni – iar cel de-al doilea grup (n=248) a primit tratament standard (standard of care – SOC). În cazul celor cărora li se atribuise tratamentul standard, alegerea medicamentelor a fost la latitudinea investigatorilor, aceștia putând opta pentru una din cele trei variante: methotrexat (M), docetaxel (D) sau cetuximab (C).

Principalul obiectiv al studiului a fost identificarea ratei globale de supraviețuire (OS) a pacienților tratați. În cazul celor care primeau pembrolizumab, OS a fost de 8,4 luni, iar în cazul celuilalt grup de studiu de 7,1 luni. Rezultate surprinzătoare au provenit însă de la nivelul unei subgrupe de pacienți care aveau tumori cu expresia PD-L1 în mai mult de 50% din celulele canceroase. În acest caz, investigatorii au înregistrat o rată de supraviețuire de 11,6 luni pentru cei tratați cu pembro, comparativ cu 7,9 luni pentru cei ce primeau SOC.

„Acest studiu clinic consolidează datele conform cărora pembrolizumab ar trebui să fie în continuare oferit drept o opțiune importantă în cazul pacienților cu aceste boli devastatoare” – afirmă principalul investigator al studiului, Dr. Ezra Cohen, de la University of California, San Diego Moores Cancer Center, California

Comparativ cu tratamentele standard, în cazul pembrolizumab profilul de toxicitate a fost destul de scăzut. Singura excepție însă a fost incidența hipotiroidismului, înregistrată la 13% din numărul pacienților tratați cu pembrolizumab. În cazul persoanelor ce primeau tratament standard, incidența a fost mult mai redusă, până la 1%.

„Studiul Keynote-040 nu și-a atins obiectivul principal; cu toate acestea, pembrolizumab a fost superior tratamentului standard din punct de vedere al toxicității, ceea ce reprezintă un element important în alegerea unui tratament pentru acești bolnavi cu R/M HNSCC” – Dr. Amanda Psyrri, University of Athens Medical School, și Attikon University Hospital, Atena

În concluzie, Dr. Ezra Cohen susține faptul că deși îmbunătățirea cu 19% a ratei globale de supraviețuire nu poate fi considerată semnificativă din punct de vedere statistic, aceasta face, fără nicio îndoială, o importantă diferență clinică în cazul acestor pacienți, care trăiesc în medie 7-8 luni după inițierea tratamentului.

Eficiența pembrolizumab a fost demonstrată și în cazul altor tipuri de cancer. În cazul cancerului de vezică urinară, acesta a devenit noul standard de tratament, crescând cu 3 luni speranța de viață a pacienților.

Mai mult de atât, studiul de fază 2, KEYNOTE-021, dovedește eficiența pembrolizumab în combinație cu pemetrexed și carboplatin în cazul pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular ne-scuamos.