UPDATE. Platforma unde pot fi urmărite în timp real statistici legate de incidența coronavirusului SARS-CoV-2. În Europa sunt înregistrate deja 3 cazuri, toate în Franța

  • Health literacy
  • Mass-media



Oamenii de știință de la Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor (CSSE) din cadrul Johns Hopkins au creat o platformă online unde pot fi urmărite în timp real aspecte legate de incidența coronavirusului SARS-CoV-2. Harta interactivă centralizează numărul total de persoane afectate, precum și numărul deceselor și al recuperărilor, fiind actualizată în permanență.

În urmă cu o lună, coronavirusul SARS-CoV-2 afecta 2.019 persoane, fiind înregistrate 56 de decese și 49 de cazuri de recuperare completă.

abonare

Până la data de 25 februarie, statisticile aferente SARS-CoV-2 (COVID-19) au suferit modificări importante:

  • 80.350 de noi cazuri de infecție;
  • 2.705 (aproximativ 3%) cazuri în care s-a înregistrat decesul;
  • 27.878 (aproximativ 34%) cazuri în care s-a înregistrat o recuperare completă.

Deși numărul noilor cazuri de COVID-19 este în creștere, recuperarea completă a pacienților este posibilă și, conform statisticilor, aceasta are o pondere semnificativ crescută comparativ cu numărul deceselor.

Numărul cazurilor totale de infecție cu COVID19, recuperări, decese
În momentul actual, la nivelul Europei sunt înregistrate 276 de cazuri. 25 februarie 2020.

În ceea ce privește situația în Uniunea Europeană, în urmă cu o zi, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a estimat că riscul de a dezvolta infecția cu SARS-CoV-2 (COVID-19) este scăzut-moderat.

În Europa, în momentul actual, virusul afectează 276 de persoane:

  • Italia – 229 
  • Germania – 16
  • Regatul Unit al Marii Britanii – 13
  • Franța – 12
  • Spania – 3 
  • Finlanda – 1
  • Suedia – 1
  • Belgia -1

Ceea ce poate ridica un semnal de alarmă, totuși, este „incidența” crescută a știrilor mai mult sau mai puțin exacte, corecte și bine documentate, care au acaparat rețelele sociale. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că, pe lângă epidemia generată de SARS-CoV-2, se confruntă și cu o infodemie.

Despre infodemie puteți afla mai multe din discursul Dr. Marius Geantă, președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină, invitat la ediția de astăzi a emisiunii Știința 360, Radio România Cultural. 

Code for Romania Task Force, în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență, a început elaborarea unui ecosistem de 6 soluții digitale de luptă contra efectelor COVID-19. Acesta va funcționa ca punct central de informare despre situația din România și urmează să fie lansat public în următoarele zile. Primul site lansat este stirioficiale.ro, sursa oficială de informare pentru public și reprezentanții media, care face referire la situația în plină desfășurare, cauzată de răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.

Persoanele interesate de statistici legate de COVID-19 pot vizualiza și monitoriza toate cazurile raportate la nivel mondial și pot urmări incidența din fiecare țară a lumii. Mai mult decât atât, fiecare actualizare este înscrisă într-un fișier Google care poate fi descărcat de oricine.

Pentru realizarea platformei au fost colectate date din numeroase surse precum: Organizația Mondială a Sănătății, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Europa, Comisia Națională de Sănătate a Persoanelor din Republica Chineză și Dingxiangyuan (o rețea de socializare a personalului medical din Republica Chineză care oferă date în timp real despre cazurile apărute).

Cazuri totale persoane infectate decese recuperări
Statistici despre incidența cazurilor de COVID-19, numărul deceselor și numărul pacienților complet recuperați. 25 ianuarie 2020.

Principalul scop al acestei platforme constă în informarea populației precum și în prezentarea situației într-un mod cât mai transparent posibil publicului. Trebuie precizat totuși că acuratețea statisticilor nu este 100%, deoarece există posibilitatea ca anumite persoane să nu știe că sunt infectate și ca atare să nu raporteze.

Cu toate acestea, datele puse la dispoziție au o importanță crucială pentru cercetători.

„Am construit această platformă deoarece considerăm că este important ca publicul să înțeleagă exact desfășurarea acestei situații, bazându-se pe surse de date transparente. Pe de altă parte, pentru comunitatea de cercetători, datele vor deveni din ce în ce mai prețioase cu cât vor continua să fie colectate” – afirmă Lauren Gardner, Director în cadrul Johns Hopkins, Centrul pentru Știința și Ingineria Sistemelor.

Deși harta interactivă, creată prin intermediul ArcGis, a fost lansată online recent potențialul său de dezvoltare este uriaș. ArcGis este o platformă bazată pe Cloud care permite cartografierea și analiza diverselor seturi de date în timp real, cu scopul de a genera statistici ușor de interpretat.

2019-ncov incidenta china
Majoritatea cazurilor de infecție sunt în China, însă virusul s-a răspândit în total în alte 13 țări.

În ceea ce privește informațiile generate de harta interactivă creată de cercetătorii de la CSSE pe 22.01.2020, acestea au o importanță majoră. Utilizându-se noi tehnologii și chiar implicând inteligența artificială, oamenii de știință s-ar putea folosi de toate aceste statistici pentru a prezice încotro tinde virusul să se îndrepte sau cât de mult se va extinde.

Accesul la statisticile despre incidența virusului facilitează luarea măsurilor de precauție la nivelul populației

Coronavirusul 2019-nCov, denumit ulterior SARS-CoV-2, a fost identificat pentru prima dată în Wuhan, China, iar în momentul actual s-a răspândit în 14 țări. Deși majoritatea cazurilor sunt înregistrate în Asia, virusul a infectat și 2 persoane din Statele Unite ale Americii, 4 din Australia și 3 din Europa. În ceea ce privește cazurile din Europa, țara vizată este Franța.

În momentul de față, după întrunirea comitetului pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a decis că nu este nevoie să fie declarată stare de urgență și nici să se limiteze călătoriile.

2019-nCov incidenta Franta
În Europa s-au înregistrat momentan numai 3 cazuri, toate în Franța.

Având la dispoziție o imagine clară cu toate zonele în care s-a făcut simțită prezența virusului, oamenii vor putea să fie mai precauți și să-și ia măsurile de siguranță necesare. Instrucțiunile de bază pentru prevenția infecțiilor respiratorii propuse de către OMS sunt:

  • Evitarea contactului neprotejat cu persoanele bolnave și cu animalele din ferme și cele sălbatice;
  • Spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun după efectuarea diverselor activități;
  • Evitarea consumului de alimente provenite de la animale infectate;
  • Prepararea corespunzătoare a produselor animale înainte de consum;
  • Acoperirea nasului și a gurii în momentul strănutului sau tușitului.
metode-preventie-2019-ncov
Metodele de prevenție propuse de Organizația Mondială a Sănătății pentru evitarea infecțiilor respiratorii.

În cadrul unei ediții anterioare a emisiunii Știința 360, Dr. Marius Geantă a discutat și despre problematica virusului în sine, incidența acestuia și măsurile de precauție care pot fi luate pentru evitarea infectării.

De asemenea, este important de menționat că Organizația Mondială a Sănătății a avertizat încă din 2018 asupra riscului apariției unei pandemii cu un patogen necunoscut la acel moment, prin introducerea pe lista de priorități, a Bolii X – un îndemn către cercetare și dezvoltare nu doar în aria medicală, ci și între diversele domenii care au rol în menținerea siguranței sănătății, o metodă în plus de prevenție pentru cazurile neașteptate de boli.

Citește și: