Bătălia #COVID19, în laborator. Sanofi și Translate Bio colaborează pentru a dezvolta un nou posibil vaccin împotriva COVID-19, bazat pe ARNm

  • Acces la inovație
  • PHARMA



Comunitatea științifică de la nivel mondial s-a mobilizat într-o manieră fără precedent în vederea dezvoltării unui vaccin contra infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Peste 37 de companii farmaceutice și grupuri academice au anunțat deja demararea unor programe de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Sanofi Pasteur – divizia globală de vaccinuri a companiei Sanofi, împreună cu Translate Bio – companie de cercetare și dezvoltare clinică de terapii bazate pe ARN mesager (ARNm) intră în cursa pentru dezvoltarea unui nou posibil vaccin împotriva COVID-19, bazat pe ARNm. Cele două companii vor cerceta mai multe variante potențiale, cu obiectivul de a accelera introducerea unui vaccin SARS-CoV-2 eficient și sigur în stadiul de dezvoltare clinică. Colaborarea are la bază un acord existent din anul 2018 între cele două companii pentru a dezvolta vaccinuri de tip ARNm pentru boli infecțioase.

abonare

Translate Bio a început deja să dezvolte mai multe secvențe de ARN mesager și va folosi platforma sa ARNm pentru a descoperi, proiecta și produce o serie de potențiale vaccinuri  împotriva SARS-CoV-2. Sanofi va contribui cu expertiza sa amplă în domeniul producției de vaccinuri, precum și cu sprijin la nivelul rețelelor sale externe de cercetare pentru ca potențialele vaccinuri să intre apoi rapid în procesul de dezvoltare.

„Echipa Translate Bio, împreună cu Sanofi Pasteur a obținut rezultate preclinice încurajatoare în cazul mai multor boli infecțioase. Această colaborare pentru combaterea COVID-19 va exploata platforma ARNm a Translate Bio, laolaltă cu expertiza Sanofi în dezvoltarea vaccinurilor, pentru a introduce rapid un nou vaccin în etapa clinică”, a declarat Ronald Renaud, Directorul Executiv al Translate Bio.

Dezvoltarea unui nou posibil vaccin contra noului coronavirus COVID-19
Sanofi Pasteur, împreună cu Translate Bio, intră în cursa pentru dezvoltarea unui nou posibil vaccin împotriva COVID-19, bazat pe ARNm. Sursa: freepik

Pentru Sanofi, aceasta este a doua colaborare în eforturile sale de a dezvolta un posibil vaccin împotriva COVID-19. În februarie 2020, Sanofi anunța un acord de colaborare cu Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA – Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată) din SUA pentru dezvoltarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, bazat pe proteine, utilizând platforma de tehnologii de tip ADN recombinant a companiei. Sanofi a încercat anterior să dezvolte un vaccin pentru SARS, acesta fiind punctul de plecare pentru dezvoltarea vaccinului contra noului coronavirus SARS-CoV-2.

„Ne-am luat angajamentul să abordăm criza de sănătate publică declanșată de COVID-19 prin testarea unor posibile tratamente, precum și dezvoltarea a două vaccinuri, care utilizează platforme diferite. Cu cât exploatăm mai multe abordări, cu atât probabilitatea de a avea succes în atingerea acestui obiectiv este mai mare. Credem că platforma mRNA a Translate Bio ar putea ne-ar putea ajuta să răspundem nevoii de dezvoltare a unui vaccin”, a declarat David Loew, Global Head of Vaccines la Sanofi.

Despre vaccinurile ARNm

Vaccinurile funcționează prin imitarea agenților patogeni pentru a stimula un răspuns la nivelul sistemului imunitar, construind astfel un mecanism de apărare care rămâne activ în organism și combate viitoarele infecții. Vaccinurile ARNm oferă o abordare inovatoare prin furnizarea unei secvențe de nucleotide care cuprinde codificarea antigenului sau antigenele selectate pentru potențialul lor ridicat de a induce un răspuns imun protector. Vaccinurile ARNm reprezintă, de asemenea, o alternativă pentru vaccinurile convenționale, printre avantajele acestora numărându-se capacitatea de dezvoltare rapidă, potențialul de fabricare la costuri reduse, dar și administrarea sigură, folosind livrare non-virală. Această abordare poate permite dezvoltarea de vaccinuri pentru bolile în care vaccinarea nu este deocamdată o opțiune viabilă.

Când ar putea fi disponibil un vaccin pentru prevenția infecției cu SARS-CoV-2?

În mod normal, etapele de dezvoltare a unui vaccin durează aproximativ 10-15 ani. În cazul infecției COVID-19, este posibilă scurtarea timpului necesar dezvoltării, întrucât etapa preclinică se desfășoară într-un ritm fără precedent, iar vaccinul ar intra într-un mecanism de aprobare accelerată. Cu toate acestea, conform Organizației Mondiale a Sănătății, un vaccin nu va putea fi disponibil mai devreme de 1 an și jumătate. Aceste estimări sunt bazate pe experiența acumulată de companiile farmaceutice în lupta cu virusuri similare (precum MERS și SARS), dar și pe avansul tehnologic și folosirea potențialului științelor omice, la care se adaugă colaborarea dintre companii și autoritățile de reglementare, în cadrul unor programe dedicate găsirii de soluții pentru pandemia COVID-19.

Articolul face parte din campania #NuNeOprim – Bătălia Covid-19 în laborator, realizată de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente în parteneriat cu RaportuldeGarda.ro.

Citește și: