STUDIU. O soluție digitală pentru prevenția diabetului tip 2 poate determina scăderea semnificativă a HbA1c

  • Medicina digitală



Un studiu aflat încă în desfășurare oferă date promițătoare cu privire la o nouă soluție digitală de prevenție a diabetului de tip 2, implicând un management mai bun al greutății și al nivelului de hemoglobină glicozilată după primele 12 luni de la debut.

Conform datelor prezentate de compania Omada Health, „Programul de Prevenție Digitală a Diabetului” a condus la scăderi semnificative din punct de vedere clinic al nivelului de HbA1c, inclusiv în rândul populației la mare risc. Mai mult decât atât, persoanele care au utilizat această platformă destinată prevenției diabetului au înregistrat și o scădere în greutate relevantă din punct de vedere clinic.

abonare

Studiul PREDICTS (Preventing Diabetes with Digital Health and Coaching for Translation and Scalability) a debutat în anul 2018 și are ca obiectiv principal obținerea unui nivel scăzut al valorii HbA1c. În ceea ce privește scopul secundar, studiul urmărește managementul și scăderea în greutate a participanților.

Soluție digitală prevenție diabet Omada Health
Conform Omada Health, studiul PREDICTS este cel mai mare și cel mai de durată astfel de studiu, în momentul de față.

Rezultatele obținute în rândul participanților cu vârsta cuprinsă între 19 și 65 de ani:

  • Nivelul de HbA1c a fost redus în medie cu 0,23% în grupul de studiu, în timp ce în grupul de control s-a înregistrat o reducere de 0,15%;
  • 52% din totalul participanților grupului de studiu au obținut o scădere a nivelului HbA1c, comparativ cu 48% din rândul celor din grupul de control;
  • Participanții grupului de studiu au obținut o scădere în greutate de aproximativ 5,4% din greutatea inițială, în timp ce persoanele din grupul de control au obținut o scădere de doar 2%;
  • 44% din totalul participanților grupului de studiu au obținut o scădere în greutate mai mare de 5%, comparativ cu 21% din grupul de control.

Rezultatele obținute în rândul participanților cu vârsta de peste 65 de ani:

  • Nivelul de HbA1c a fost redus în medie cu 0,28% în grupul de studiu, în timp ce în grupul de control s-a înregistrat o reducere de numai 0,14%;
  • Participanții grupului de studiu au obținut o scădere în greutate de aproximativ 6,1% din greutatea inițială, în timp ce persoanele din grupul de control au obținut o scădere de doar 2,1%.

Desfășurarea studiului

Studiul PREDICTS a inclus aproximativ 600 de participanți cu vârsta mai mare de 19 ani, supraponderali, a căror valoare a HbA1c era cuprinsă între 5,7% și 6,4%. Participanții au fost distribuiți într-un grup de studiu care a beneficiat de Programul de Prevenție Digitală a Diabetului, și un grup de control, în cadrul căruia participanții au luat parte la o singură sesiune despre prevenția diabetului.

Persoanele înrolate în grupul de control au beneficiat de un pachet de opțiuni care a inclus: sesiuni săptămânale în care erau îndrumați și sprijiniți în abordarea unui stil de viață corespunzător, precum și alte instrumente de monitorizare a comportamentului, stării de sănătate etc.

„Cu certitudine rezultatele demonstrează eficiența clinică pe care o are programul dezvoltat de Omada. Aceste date ar trebui să informeze și să influențeze deciziile în materie de politici de sănătate în privința medicinei digitale preventive, într-un moment în care livrarea serviciilor medicale la distanță este esențială” – afirmă autorul studiului Jeffrey Katula, Conferențiar la Universitatea Wake Forest din SUA.

După 12 luni de la debutul studiului, nivelul de HbA1c a fost redus semnificativ în rândul celor care au urmat programul digital furnizat de Omada. O scădere importantă a fost înregistrată și în ceea ce privește greutatea corporală.

Rezultatele au fost menținute și în rândul participanților aflați la risc înalt. În condițiile în care media de vârstă a celor înscriși în studiu a fost de 55 de ani, aproximat 26% din participanți au avut vârste de peste 65 de ani, fiind considerați persoane cu risc înalt.

Dacă în cazul celor sub 65 de ani, nivelul HbA1c a scăzut cu 0,23% în grupul de studiu, comparativ cu 0,15% în grupul de control, în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 65 de ani nivelul HbA1c a scăzut cu 0,28% în grupul de studiu, comparativ cu 0,14% în grupul de control.

În ceea ce privește managementul greutății corporale, în rândul persoanelor sub 65 de ani s-au înregistrat scăderi de 5,4% în grupul de studiu, comparativ cu 2% în grupul de control, iar în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani, s-au înregistrat scăderi de 6,1% în grupul de studiu și de 2,1% în grupul de control.

Toate rezultatele obținute în urma acestui studiu au relevanță clinică. Conform Omada Health, studiul PREDICTS este cel mai mare și cel mai de durată astfel de studiu, în momentul de față.

„Pentru a putea fi luat în serios ca furnizor de servicii medicale, companiile digitale trebuie să demonstreze, utilizând metode standardizate, că serviciile pe care le oferă pot livra rezultate semnificative din punct de vedere clinic. Suntem mândrii să fim prima și singura companie care investește într-un studiu de o asemenea magnitudine, un studiu care arată rezultate clinice susținute și de încredere” – afirmă Sean Duffy, CEO și cofondator Omada.

Medicina digitală în diabetul de tip 2

Nu este prima oară când se ridică problema utilizării medicinei digitale în abordarea diabetului zaharat, precum și în personalizarea acestei abordări.

Telemedicina utilizată în diabetul de tip 2 #ADA20
Accesul limitat la informațiile legate de managementul diabetului poate reprezenta un adevărat pericol pentru pacienții din zonele rurale.

În acest an, în cadrul Sesiunilor Științifice Virtuale ale Asociației Americane de Diabet (#ADA20) s-a discutat despre utilizarea telemedicinei în rândul pacienților cu diabet tip 2 din zonele rurale. Conform rezultatelor, telemonitorizarea s-a asociat cu o creștere a aderenței la tratament, precum și cu o îmbunătățire a controlului glicemic.

În cadrul aceluiași eveniment s-a discutat și despre FreeSyle Libre, un sistem bazat pe senzori, utilizat în monitorizarea nivelului de glucoză, care a demonstrat implicații semnificative în ceea ce privește frecvența internărilor datorate cetoacidozei diabetice.

Citește și: