Steth IO – Stetoscopul digital care permite medicilor să efectueze consultații rapide, de foarte mare precizie

  • Medicina digitală



Compania Steth IO a lansat recent pe piață stetoscopul digital, un device acustic integrat în carcasa telefonului mobil, care reinventează conceptul de auscultare a inimii și plămânilor. Cu această nouă tehnologie, pacienții nu numai că vor fi consultați într-o manieră precisă și foarte rapidă, ci vor putea, în același timp, să-și vizualizeze undele de puls și să-și asculte zgomotele caracteristice inimii și plămânilor.

Produsul, denumit și Steth IO, este integrat direct într-o carcasă de protecție a smartphone-ului și este conectat la o aplicație care îi permite stocarea și vizualizarea datelor.

abonare
Sursă: behance.net

Odată avute la dispoziție instrumentul digital și aplicația corespunzătoare acestuia, medicul va putea asculta bătăile inimii și sunetele provenite de la plămâni, prin simpla așezare a telefonului în dreptul pieptului sau spatelui pacientului. Mai mult decât atât, device-ul îi permite medicului să măsoare cu o acuratețe foarte mare pulsul pacientului.

 „Folosesc acest produs de câteva luni și m-a ajutat, pe lângă punerea unui diagnostic corespunzător, să descopăr faptul că persoanele sunt mult mai interesate și participă activ atunci când vine vorba de realizarea acestui tip de examen fizic. Pacienții iubesc să-și vadă inima și să-și asculte plămânii.” – Dr. Mahesh Mulumudi, Director în cadrul Departamentului de Cardiologie Intervențională la Providence Regional Medical Center.

Aplicația la care este conectat device-ul conține filtre digitale care amplifică în mod automat frecvențele importante, în același timp în care atenuează zgomotul de fundal. În acest fel, experiența medicului este augmentată, acesta fiind capabil să identifice în mod corect toate neregularitățile semnalate. Aplicația permite vizualizarea inimii pacientului precum și a sunetelor plămânilor sau inimii, direct pe ecranul telefonului.

„Ceea ce face stetoscopul Steth IO unic este faptul că „clopotul” atașat stetoscopului este integrat într-o carcasă de iPhone, fiind de fapt un device acustic, patentat, care canalizează sunetele în microfonul telefonului mobil.” – afirmă un membru reprezentativ al Steth IO.

În plus, aceasta oferă posibilitatea realizării unei înregistrări a examinării, precum și organizarea fiecărui pacient în funcție de diverse criterii. Medicii pot însemna în dreptul acestora notițe suplimentare, filmulețe de semnalizare obținute în timpul înregistrărilor și de asemenea pot să exporte sau să distribuie fișierul.

Alte caracteristici importante ale instrumentului se regăsesc în faptul că nu are nevoie de baterii și nici de reîncărcare. Steth IO se alimentează direct cu energia telefonului mobil al utilizatorului. Așadar, cât timp iPhone-ul este încărcat, device-ul va putea fi folosit fără nicio problemă.

Sursă: yankodesign.com

Cu toate că a fost aprobat de către Food and Drug Administration (FDA) în urmă cu doi ani, în 2016, Steth IO este comercializat de foarte scurt timp. Momentan, acesta este compatibil numai cu telefoanele iPhone, începând de la iPhone 6 și până la ultimul model, iar prețul său ajunge până la 199$.

Utilizarea acestui stetoscop digital ar putea avea implicații considerabile în diagnosticarea fibrozei pulmonare idiopatice, luând în calcul faptul că plămânii afectați de această boală generează sunete specifice (raluri crepitante de tip velcro).

Drept o îmbunătățire a device-ului, compania Steth IO țintește către implementarea elementelor de inteligență artificială, pentru a putea ajuta și mai mult medicii în procesul de diagnostic. Mai specific, compania are deja plănuită în ultima parte a acestui an, lansarea unui proiect de „machine learning” care să analizeze înregistrările sunetelor provenite de la inimă și plămâni, și să le scoată în evidență pe acelea care necesită investigații suplimentare.

Citește și: