STUDIU. Costul total al sclerozei multiple în România: 91 milioane de euro anual

  • Health literacy



Deși scleroza multiplă este o boală rară, aceasta vine cu un preț mare, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere social. Potrivit studiului „Impactul sclerozei multiple în România”, costurile totale ale sclerozei multiple se ridică la 91 milioane de euro anual, iar pacienții trăiesc cu 10 ani mai puțin decât persoanele sănătoase.

Impactul sclerozei multiple în România” este primul studiu național care a măsurat impactul economic, medical și social al sclerozei multiple, asupra pacienților și familiilor acestora, bugetului de stat și societății în general.

abonare

Scleroza multiplă în România (an de referință 2016):

  • cea mai invalidantă boală a adultului tânăr
  • boala afectează peste 7.500 de pacienți în România
  • în fiecare an, sunt diagnosticate 965 de cazuri noi și 74 de pacienti pierd lupta cu boala
  • un pacient cu scleroză multiplă  trăiește, în medie, cu circa 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă
  • boala apare mai des la femei decât la bărbați, într-o proporție de circa 70%
  • nivelul estimat de acces la diagnostic și tratament conform protocoalelor terapeutice raportat de pacienții cu scleroză multiplă din România este 64%.
  • numărul total de ani de productivitate pierduți din cauza divizibilității de pacienții cu scleroză multiplă din România este de 2.595, cu un cost de productivitate indirect de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane EUR)

Scleroza multiplă afectează în jur de 7500 de români, totuși este cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr, vârsta medie a pacienţilor la momentul diagnosticării fiind de doar 37 de ani. În plus, pacienții cu scleroză multiplă trăiesc, în medie, cu circa 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă, iar calitatea vieții lor are de suferit. 965 de noi cazuri sunt diagnosticate în fiecare an și 74 de pacienti pierd lupta cu boala.

În ceea ce priveşte aspectul economic, costurile totale ale sclerozei multiple în România sunt de 412,5 milioane RON pe an (91 milioane de euro pe an), sau 19.000 de euro/pacient. Rezultatele analizelor efectuate în cadrul studiului au evidențiat faptul că 66% din valoarea costurilor totale ale sclerozei multiple reprezintă costuri directe, în timp ce 34% sunt reprezentate de costurile indirecte.

Managementul acestei afecţiuni include costuri cu diagnosticarea și monitorizarea bolii, cu tratamentul, costuri generate de servicii clinice, paraclinice, de spitalizare şi costuri generate de comorbiditățile asociate bolii. Toate aceste costuri directe generate de pacienţii cu scleroză multiplă din România se ridică la  272 milioane RON anual (60 milioane de euro).

Produsele decontate prin programul național pentru scleroză scleroză multiplă reprezintă 5,7% din bugetul medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate în programele naționale cu scop curativ, raportat de CNAS în 2016.

La acestea, se adaugă costurile indirecte ale bolii. Speranța de viață mai mică a pacientului se traduce în costuri indirecte, ce includ lipsa de productivitate cauzată de dizabilitate şi decesul prematur, pensiile de invaliditate, indemnizațiile de handicap, concediile medicale şi transportul pacientului. Valoarea totală a acestor costuri indirecte este de 140,5 milioane RON anual (31 milioane EUR).

Din cauza dizabilității, pacienții cu scleroză multiplă din România pierd un număr total de 2.595 ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de aproximativ 100 milioane RON (22 milioane EUR).

Pentru a combate costurile economice și sociale ale sclerozei multiple, autorii studiului au formulat o serie de recomandări pentru un management mai bun al sclerozei multiple în România. Printre acestea se numără îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienți, implementarea unor registre de boală pe baza cărora să poată fi concepute politici de sănătate mai eficiente și accesul crescut pentru pacienți la inovațiile terapeutice din acest domeniu.

În următorul clip, puteți urmări mărturiile a două paciente diagnosticate cu scleroză multiplă:

Articole recomandate:

Transplantul autolog de celule stem reduce gradul de dizabilitate la pacienții cu scleroză multiplă recurent remisivă

Ocrelizumab, primul tratament pentru scleroza multiplă rapid progresivă, aprobat în UE

Brain Awareness Week 2018: Ce este rezerva cognitivă? Ce rol au somnul și alimentația pentru sănătatea creierului?