STUDIU. Exercițiile fizice reduc mortalitatea prin boli cardiovasculare și cancer

  • Cardiologie
  • Prevenție



Importanța exercițiului fizic pentru longevitate este susținută din nou de un studiu prezentat în cadrul Congresului European De Imagistică Cardiacă 2018. Nivelurile crescute ale performaței fizice, înregistrate în cadrul unui test de stres pe banda de alergare, au fost asociate cu reduceri ale mortalității cardiovasculare, oncologice și globale.

„Studiul nostru aduce dovezi suplimentare ale beneficiilor exercițiului fizic asupra sănătății și longevității. Exercițiul fizic are efectele pozitive asupra greutății corporale, tensiunii arteriale și lipidelor serice, reduce inflamația și îmbunătățește răspunsul imun antitumoral”- autorul principal Dr. Jesús Peteiro, cardiolog al Spitalului Universitar A Coruña, Spania.

Fiecare echivalent metabolic (MET) atins a fost asociat în mod independent cu o scădere cu 9%, 9%, respectiv cu 4% riscului de deces cardiovascular, oncologic și de alte cauze, pe durata urmării. Puterea maximă dezvoltată de pacienți a fost măsurată prin MET: 1 MET este rata de consum energetic în repaus, până la 3 MET sunt necesari pentru activități ușoare precum mersul încet, 3-6 MET sunt necesari în activități moderate, precum mersul alert, peste 6 MET sunt necesari în activități viguroase precum joggingul.

abonare

Dr. Peteiro declarat că nu este necesară efectuarea unei ecocardiografii de stres pentru a verifica nivelul de rezistență fizică:

„Există metode mult mai ieftine pentru a estima dacă cineva ar putea atinge 10 MET în cadrul testului pe banda de alegare. Dacă poți urca pe scări foarte repede 3 etaje sau repede 4 etaje  fără a te opri, ai o capacitate funcțională bună. În caz contrar, este o indicație bună că ai nevoie de mai mult exercițiu fizic”.

Rata de deces cardiovascular a fost de 3 ori mai mare la pacienții cu performanță fizică slabă în comparație cu cei cu performața bună (3,2% versus 1,2%, p<0,001). Decesele non-cardiovasculare și non-oncologice au fost aproape de 3 ori mai frecvente în grupul cu performanță slabă față de cel cu performanță bună (1,7% versus 0,6%, p<0,001), iar cele oncologice au fost de 2 ori mai frecvente(1,5% versus 0,8%, p<0,001).

Examinarea imagistică a fost predictivă pentru mortalitatea cardiovasculară, dar nu și pentru cea oncologică sau globală.

Studiul a inclus 12.615 de pacienți cu boală arterială coronară diagnosticată sau suspectată. Participanții au fost supuși unui testări ecocardiografice în timpul exercițiului fizic pe o bandă de alergare, cu o intensitate crescătoare până la epuizare. Aici puteți vedea tehnica de testare.

Pe perioada medie de urmărire de 4,5 ani, au fost înregistrate 1.253 decese cardiovasculare, 670 decese oncologice și 650 decese din alte cauze. Rezultatele au luat în considerare vârsta, sexul și alți factori.

Beneficiile exercițiului fizic

Exercițiul fizic a fost asociat cu creșterea speranței de viață: persoanele care respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (150 minute de activitate moderată sau echivalent pe săptămână) câștigă în medie 3,4-4,5 ani de viață. Beneficii asupra speranței de viață au fost identificate și în grupuri de foștii fumători sau la cei cu indice de masă corporală (IMC) crescut.

Citește și:

Sursă imagine feature: BlueOctane