STUDIU. Femeile au o probabilitate cu 50% mai mică de a renunța la fumat, comparativ cu bărbații

  • Health literacy



Fumatul de tutun este principala cauză de deces prevenibil în întreaga lume. Programele de renunțare la fumat ajută unii oameni să renunțe, dar puține studii au evaluat eficacitatea acestora în anumite populații. Un fumător pe viață are o probabilitate de 50% de a muri din cauza fumatului, iar în medie va pierde 10 ani de viață. Mai puțin de jumătate dintre fumătorii pe viață vor continua să fumeze până la moarte.  Societatea Europeană de Cardiologie recomandă identificarea fumătorilor și oferirea de consiliere cu privire la încetarea fumatului și inclusiv utilizarea de terapii pentru renunțare.

Persoanele de sex feminin au o probabilitate cu 50% mai mică de a renunța la fumat, comparativ cu bărbații – aceasta este una dintre concluziile unui studiu prezentat în cadrul Canadian Cardiovascular Congress (CCC 2019). Specialiștii estimează că rezultatele se datorează unei combinații de factori predispozanți pentru sexul feminin: anxietatea, depresia, factorii hormonali și sociali. Un alt factor important care a prezis independent probabilitatea unei persoane de a renunța la fumat a fost accesibilitatea medicamentelor pentru renunțarea la fumat.

abonare
Femeie care fumează
STUDIU. Femeile au o probabilitate cu 50% mai mică de a renunța la fumat, comparativ cu bărbații. Sursa foto: pixabay.com

„În studiul nostru, în rândul femeilor s-a înregistrat o prevalență mai mare a depresiei și anxietății decât în cazul bărbaților (41% față de 21%, respectiv), ceea ce ar putea influența procesul de renunțare la fumat. Factorii hormonali sau sociali pot juca, de asemenea, un rol important. Studiul nostru observațional nu poate răspunde de ce, dar vorbește despre nevoia de analiză de gen și tratament specific sexului”, a declarat autorul studiului, dr. Carolina Gonzaga Carvalho, de la Spitalul St. Michael’s, Toronto, Canada.

Acest studiu a examinat factorii care ar putea prezice reușita în renunțarea la fumat sau reducerea numărului de țigări la pacienții care doresc să renunțe și caută ajutor la o clinică de renunțare la fumat. În acest caz, cea a Spitalului St. Michael’s, un centru cardiac din Montreal. Analiza retrospectivă a inclus 233 de pacienți care au vizitat clinica cu scopul renunțării de cel puțin două ori între 2008 și 2018. Participanții au primit consiliere medicală individualizată și, dacă a fost necesar, le-a fost prescrisă medicație, cum ar fi terapia de înlocuire a nicotinei (sub formă de gumă, pastilă, plasture, inhalator, spray), bupropion, și vareniclină, în funcție de preferințele și contraindicațiile pacientului.

Vârsta medie a pacienților a fost de 56 de ani, 35% fiind de sex feminin. Participanții au raportat fumatul în medie de 18 țigări pe zi, timp de 37 de ani. Două treimi (66%) aveau dislipidemie, 66% aveau hipertensiune arterială, 44% aveau boală coronariană și 28% aveau depresie sau anxietate.

După șase luni, 58 (25%) dintre participanți au renunțat la fumat și 68 (29%) au redus numărul zilnic de țigări cu mai mult de 50%.

„Sexul feminin și accesibilitatea medicamentelor au fost predictori independenți ai incapacității de a renunța sau a reduce semnificativ fumatul de tutun. Cercetările anterioare au arătat că o politică pentru acoperirea costurilor financiare ale medicamentelor pentru renunțarea la fumat îmbunătățește ratele de renunțare. Numărul de vizite la clinică a fost cel mai puternic predictor al renunțării la fumat sau al reducerii fumatului. Acest lucru evidențiază importanța existenței unui centru specializat, unde fumătorii primesc consiliere, iar medicația este recomandată personalizat”, a declarat dr. Gonzaga Carvalho.

Ea a concluzionat: „Studiul nostru subliniază necesitatea intervențiilor specifice sexului și acoperirea financiară a medicamentelor pentru renunțarea la fumat. Mesajul nostru pentru fumători este că renunțarea la fumat se poate realiza cu ajutor. Obțineți asistență și conectați-vă la un program de renunțare la fumat, unde vor fi evaluate nevoile individuale și va fi elaborat un plan pentru a renunța la fumat. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

Citește și: