#EAU19. Menopauza prematură la fumătoare, corelată cu apariția cancerul de vezică urinară

  • Altfel despre Cancer



Cercetările arată că instalarea menopauzei înainte de vârsta de 45 de ani este asociată cu un risc mai mare de cancer de vezică urinară. Acest risc este semnificativ mai ridicat dacă femeia este fumătoare. Studiul, care a analizat datele a mai mult de 220.000 de asistente medicale din Statele Unite ale Americii, a fost prezentat la Congresul Asociației Europene de Urologie din Barcelona.

Conducătorul științific al studiului,  Dr. Mohammad Abufaraj (care lucrează acum la Universitatea din Viena) a declarat:

abonare

“Am constatat că femeile care fumează și au avut debutul menopauzei înainte de vârsta de 45 de ani, prezintă un risc mai mare de cancer de vezică urinară. Fumatul rămâne cel mai important factor de risc pentru cancerul vezicii urinare. De asemenea, datele noastre au arătat că este puțin probabil ca factori precum vârsta primei menstruații, numărul de sarcini, utilizarea contraceptivelor orale sau utilizarea terapiei de substituție hormonală, să fie asociați cu riscul de cancer vezical. Fumatul este asociat cu debutul timpuriu al menopauzei, crescând astfel riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară“.

Oamenii de știință americani și europeni au studiat istoricul medical al asistentelor medicale înscrise în Nurses’ Health Study I and II, care a urmărit starea de sănătate a peste 220.000 asistente medicale din Statele Unite ale Americii, începând cu anul 1976. Pe parcursul a 36 de ani, au fost confirmate 441 cazuri noi de cancer al vezicii urinare. Autorii studiului au observat că femeile care au intrat la menopauză înainte de vârsta de 45 de ani au fost cu 45% mai susceptibile de a avea cancer de vezică urinară față de femeile care au intrat la menopauză mai târziu (după 50 de ani). Dacă aceste femei ar fi fumat, riscul de cancer al vezicii urinare ar fi fost cu 53% mai mare decât femeile care la care menopauza s-a instalat mai târziu.

„Acest studiu arată că apariția menopauzei la o vârstă mai mică (adică o viață mai scurtă de reproducere) pare să crească riscul de cancer al vezicii urinare. Interpretarea noastră principală este că un factor precum fumatul, despre care se știe că se corelează cu debutul timpuriu al menopauzei, rămâne o preocupare gravă, ca principala cauză a cancerului de vezică urinară. Aceste concluzii întăresc avertismentul că fumatul este într-adevăr dăunător în moduri pe care nu ni le-am fi imaginat“- Dr. Abufaraj.

Studiile anterioare efectuate de aceeași echipă de cercetători au arătat că fumatul determină o relație doză-răspuns, cu prognosticul, atât în cancerul de vezică urinară incipient, cât și în cel avansat. Cu alte cuvinte, consumul de țigări agravează rezultate precum răspunsul la terapie și mortalitate. La zece ani de la oprirea fumatului, acest risc a revenit la același nivel cu cel al nefumătorilor.

Profesorul Arnulf Stenzl, președinte al Comitetului Congresului științific al EAU (Universitatea Eberhard-Karls din Tübingen), a declarat:

“În acest studiu pe termen lung, fumatul se evidențiază în mod clar ca motiv de bază pentru creșterea incidenței cancerului de vezică urinară. Cu toate acestea, trebuie să rămânem deschiși altor factori care cauzează acest tip de cancer, cum ar fi modificările hormonale care au dus la menopauza prematură; acest studiu indică faptul că aceste modificări pot fi un rezultat al expunerii pe termen lung la nicotină“.

Aproximativ 1 din 20 de femei suferă de menopauză timpurie (debut al menopauzei înainte de vârsta de 45 de ani). În țările dezvoltate, vârsta medie de apariție a menopauzei este de 51 de ani.

Cancerul vezical

Cancerul de vezică urinară este cel de-al șaselea cel mai comun cancer diagnosticat în Europa. Acesta este mai frecvent la bărbați decât la femei, dar femeile au șanse mai mari să sufere de o formă avansată de cancer al vezicii urinare și au șanse mai mici de supraviețuire decât bărbații. Aproximativ 27.000 de femei din Europa și 19.000 de femei din SUA sunt diagnosticate cu cancer de vezică urinară în fiecare an. Numărul de cazuri și numărul de persoane care mor din cauza cancerului de vezică urinară variază în mod semnificativ de la o țară la alta. În general, aproximativ de 3 ori mai mulți bărbați decât femei au cancer de vezică urinară, dar rata mortalității la femei este cu aproximativ 40% mai mare. Există multe explicații pentru aceste diferențe, inclusiv diagnosticul târziu, factori genetici/epigenetici și factori hormonali.

Cea de-a 34-a conferință a Asociației Europene de Urologie are loc la Barcelona între 15 și 19 martie 2019. Acesta este cel mai mare și mai important congres urologic din Europa, la care se așteaptă până la 14.000 de participanți.

Citește și: