VIDEO. Primul tratament injectabil cu două clase de medicamente antidiabetice, lansat în România

  • Acces la inovație



Primul tratament injectabil cu două clase de medicamente antidiabetice este disponibil acum în România. Suliqua este prima combinație titrabilă cu raport fix de insulină glargin 100 unități/ml și lixisenatidă, un agonist al receptorilor GLP-1. Noua opțiune terapeutică a fost inclusă recent în lista de medicamente compensate integral, cu indicație pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2.

Eficiența terapiei cu Suliqua a fost evaluată în două studii clinice, care au inclus în total aproximativ 1.900 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2.

abonare

Primul studiu a inclus 1.170 de pacienți care nu au obținut un control glicemic adecvat sub tratament cu metformină, sau cu alte medicamente pentru diabet cu administrare orală. Rezultatele studiului au arătat că Suliqua oferă un control glicemic superior față de monoterapia cu cele două componente ale sale. La începutul studiului, nivelul mediu de hemoglobină glicată (HbA1c) a fost de 8,1%. La 30 de zile de la începerea tratamentului pacienții tratați cu Suliqua au obținut un indice HbA1c de 6,5%, față de 6,8% în grupul tratat cu insulină glargin, respectiv 7,3% în grupul tratat cu lixisenatidă.

Al doilea studiu a inclus 736 de pacienți al căror nivel de glucoză din sânge nu a fost controlat folosind insulină cu acțiune îndelungată, precum insulină glargin, cu sau fără alte medicamente pentru diabet administrate pe cale orală.

La începutul studiului, pacienții au oprit administrarea oricărui medicament în afară de metformină și au fost tratați ori cu Suliqua, ori cu insulină glargin. Nivelul mediu HbA1c înaintea tratamentului a fost de 8,1%. După 30 de zile de tratament, media HbA1c  a scăzut la 6,9% în rândul pacienților care au primit Suliqua și la 7,5% în rândul pacienților tratați cu insulină glargin.

Obținerea unui control glicemic superior nu a dus la creșterea frecvenței hipoglicemiilor în cazul tratamentului combinat, față de insulina glargin administrată în monoterapie. În plus, efectele asupra greutății corporale au fost neutre. De asemenea, frecvența evenimentelor adverse gastro-intestinale a fost mai redusă față de lixisenatidă.

Avem în momentul de față multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat de tip 2, iar acest lucru trebuie să ne determine pe noi, medicii diabetologi, să facem o alegere inteligentă, având în vedere că ne îndreptăm spre ceea ce se numește „medicină personalizată” și anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat și la momentul adecvat. De aceea, este important să avem acces nu numai la tratamente eficiente, ci și la tratamente ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet, printr-o bună tolerabilitate și creșterea aderenței la tratamentprin ușurința în administrarea terapiei – Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

În clipul următor, Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM), și Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Președinte de Onoare al FRDNBM, explică beneficiile noului tratament cu combinat cu două molecule:

În momentul de față, pacienții cu diabet zaharat de tip 2 trebuie să-și administreze 4 injecții zilnice cu insulină și să-și măsoare nivelul glicemiei din sânge de mai multe ori pe zi. Tratamentul cu Suliqua necesită o singură injecție pe zi, recomandat să se administreze dimineața, și nu necesită teste suplimentare.

Potrivit Prof. Dr. Romulus Timar, reducerea numărului de doze de tratament administrate zilnic poate îmbunătăți aderența la tratament și calitatea vieții pacienților cu diabet zaharat tip 2.

Printr-o singură injecție pe zi, crește aderența la tratament și crește calitatea vieții persoanei cu diabet zaharat – Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmează un tratament antidiabetic oral sau cu insulină nu își ating ținta de control glicemic.

Expunerea prelungită la valori mari ale glicemiei favorizează apariția complicațiilor diabetului:

  • afecțiuni oculare
  • boală cronică de rinichi
  • leziuni ale nervilor periferici
  • boli cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral)

De aceea, obținerea controlului glicemic este un deziderat al medicilor care tratează persoanele cu diabet.

Articole recomandate:

De ce diabetul zaharat ar putea fi tratat la medicul cardiolog?

STUDIU Pacienții cu diabet zaharat care își ajustează singuri doza de insulină beneficiază de un control glicemic mai bun

Înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali în băuturile răcoritoare nu scade riscul de diabet zaharat de tip 2

Vitamina D ar putea scădea riscul de a dezvolta diabet zaharat