Tratamentul cu nivolumab determină rate de supraviețuire superioare la 5 ani în cancerul pulmonar non-microcelular, comparativ cu chimioterapia

  • Health literacy



Tratamentul cu nivolumab (Opdivo) demonstrează o rată de supraviețuire generală la 5 ani de 13,4% comparativ cu 2,6% în cazul tratamentului cu docetaxel, la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC), conform datelor rezultate din studiile de fază III CheckMate-057 și CheckMate-017, prezentate în cadrul Conferinței Mondiale privind Cancerul Pulmonar (WCLC) 2019.

Beneficiile tratamentului cu nivolumab au fost observate în rândul tuturor subgrupurilor de pacienți analizate, inclusiv în cazul celor la care expresia PD-L1 a fost mai mică de 1%.

abonare

Rata de supraviețuire globală la cinci ani în cazul pacienților cu NSCLC avansat tratați cu chimioterapicele uzuale pe bază de platină este de mai puțin de 5%.

,,CheckMate-017 și CheckMate-057 sunt primele studii de faza III care raportează rezultatele la cinci ani a inhibitorilor PD-1 la pacienții tratați pentru NSCL în stadiu avansat, demonstrând o rată de supraviețuire superioară în cazul nivolumab (13.4%) față de doxcetaxel (2.6%). De asemenea, nivolumab prezintă în continuare un profil de siguranță bun”- afirmă Prof. Scott Gettinger, Yale Cancer Center

În ambele studii, pacienții la care s-a constatat progresia bolii în urma tratamentului chimioterapic de primă linie cu platină au fost repartizați în mod randomizat (1:1) în doua grupe la care s-au administrat fie nivolumab sau docetaxel. În urma primelor analize pacienții care se aflau sub tratament cu doxetacel și care nu mai răspundeau la tratament, au fost transferați în celalalt grup, urmărindu-se astfel rata de supraviețuire globală.

Rezultatele la cinci ani au arătat o rată de răspuns la tratament de 32,2% în cazul pacientilor tratați cu nivolumab comparativ cu 0% în cazul pacienților tratați cu docetaxel.

Nivolumab a fost aprobat de către FDA încă din 2015 pentru tratamentul pacienților cu NSCLC avansat, metastatic sau după chimioterapia pe baza de platină. De asemenea, pacienții cu modificări EGFR sau ALK ar trebui să înregistreze o progresie a bolii sub o terapie standard înainte de administrarea inhibitorilor PD-1.

Citește și: