#ASCO21. Tratamentul de linia I cu relatlimab și nivolumab dublează supraviețuirea în melanomul avansat

  • Dermatologie
  • Imuno-oncologiaImunoterapia compusă din doi agenți care blochează puncte de control diferite, nivolumab și relatlimab, a prelungit timpul până la progresia bolii la pacienții cu melanom netratat anterior, nerezecabil sau metastatic, comparativ cu monoterapia anti-PD-1. Studiul a fost prezentat la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2021.

„Imunoterapia a transformat perspectivele pacienților cu melanom avansat. Succesul observat în acest studiu prin combinarea a două imunoterapii care acționează asupra punctelor de control diferite, în acest caz PD-1 și LAG-3, conferă sprijin pentru investigarea suplimentară a acestei abordări cu alte medicamente care vizează alte puncte de control”, a declarat directorul medical ASCO și vicepreședinte executiv Dr. Julie R. Gralow.

Terapia cu inhibitori ai punctelor de control imun a revoluționat tratamentul pacienților cu melanom avansat, îmbunătățind semnificativ supraviețuirea. Terapia cu inhibitori ai punctelor de control funcționează prin blocarea interacțiunii dintre proteinele specifice de pe suprafața celulelor canceroase și celulele imune din mediul tumoral, ceea ce împiedică celulele canceroase să se sustragă sistemului imunitar al organismului.

abonare

Până în prezent, studiile de fază III care au evaluat combinații de inhibitori ai punctelor de control au demonstrat beneficii clinice doar prin blocarea căilor PD-1 și CTLA-4. Nivolumab acționează asupra proteinei PD-1 și este aprobat de FDA pentru tratamentul pacienților cu melanom și a altor tipuri de cancer. Relatlimab este primul care se leagă de LAG-3 pe limfocitele T, stimulând activitatea acestora și declanșând un răspuns antitumoral.

inhibitori puncte de control imun melanom
Punctele de control imun și inhibitorii lor în melanomul avansat. PD, programmed death; TIM-3, T-cell immunoglobulin and mucin-domain containing-3; LAG3, lymphocyte activation gene 3; TCR, T cell receptor; CTLA-4, cytotoxic T-lymphocyte antigen-4. Sursa foto: Spandidos Publications

RELATIVITY-047 este un studiu global, multicentric, dublu-orb, randomizat, de fază II/III. În total, 714 pacienți cu melanom netratat anterior, nerezecabil sau metastatic au fost împărțiți pentru a primi fie o combinație cu doză fixă de nivolumab și relatlimab, fie doar nivolumab. Nivolumab este un standard terapeutic pentru pacienții cu melanom avansat.

Studiul RELATIVITY-047 este primul studiu de fază III care evaluează agenții  nivolumab și relatlimab, administrați sub forma unei combinații cu doză fixă (FDC) la pacienții cu melanom netratat anterior, nerezecabil sau metastatic.

S-a observat că supraviețuirea fără progresia bolii a fost în medie semnificativ mai lungă în cazul asocierii nivolumab/relatlimab (10,1 luni), comparativ cu nivolumab singur (4,6 luni).

La un an, ratele de supraviețuire fără progresia bolii au fost de 47,7% pentru pacienții cărora li s-a administrat combinația de imunoterapii, respectiv 36% pentru cei care au primit doar nivolumab.

Evenimentele adverse asociate tratamentului cu nivolumab și relatlimab au fost în general controlabile și au reflectat profilul tipic de siguranță observat la inhibitorii punctelor de control imun. Evenimentele adverse de grad 3/4 au fost mai frecvente la pacienții cărora li s-a administrat nivolumab și relatlimab (18,9%) față de nivolumab singur (9,7%). Au existat trei decese legate de tratament la pacienții cărora li s-a administrat regimul de imunoterapie duală, respectiv două decese în grupul cu monoterapia nivolumab.

„Aceste rezultate demonstrează că terapia combinată cu nivolumab și relatlimab este o posibilă nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu melanom netratat anterior, nerezecabil sau metastatic. Acesta este primul studiu de fază III pentru validarea inhibării punctului de control imun LAG-3 ca strategie terapeutică pentru pacienții cu cancer. Descoperirile noastre stabilesc calea pentru LAG-3 drept a treia cale de control imunitar din istorie, după CTLA-4 și PD-1, pentru care blocada are beneficii clinice”, a declarat autorul principal, Dr. Evan J. Lipson, profesor asociat de oncologie la Centrul Oncologic Johns Hopkins Kimmel și Institutul Bloomberg-Kimmel pentru imunoterapie împotriva cancerului din Baltimore

În viitorul apropiat sunt așteptate rezultatele privind rata globală de răspuns la tratament și supraviețuirea globală.

Citește și: