#ASCO23. Datele din viața reală susțin oprirea imunoterapiei la 2 ani în cancerul pulmonar non-microcelular avansat, fără scăderea supraviețuirii pacienților

  • Oncologie



Datele din viața reală, analizate de specialiștii de la Universitatea Pennsylvania, susțin oprirea administrării imunoterapiei la 2 ani, în lipsa progresiei bolii, în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat, deoarece nu impactează supraviețuirea și prognosticul pacienților, comparativ cu administrarea pe o perioadă nedeterminată.

Rezultatele au fost publicate în JAMA Oncology și prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) 2023. Studiul retrospectiv a inclus pacienți adulți diagnosticați cu NSCLC avansat din 2016 până în 2020, care au primit tratament de primă linie cu imunoterapie pe bază de inhibitori ai punctelor de control. Datele de urmărire au fost incluse până la 31 august 2022.

abonare

Doar aproximativ 1 din 5 pacienți eligibili pentru întrerupere au oprit imunoterapia la 2 ani în absența progresiei, deși în studiile clinice de aprobare, pacienții incluși fuseseră tratați până în 2 ani. Mai mult, statistic, nu a existat nicio diferență între pacienții care au primit imunoterapie timp de 2 ani, față de cei care au continuat tratamentul pe termen nelimitat. Supraviețuirea globală la doi ani a fost de 79% în grupul cu durată fixă (113 pacienți) și 81% în grupul cu durată nedeterminată (593 pacienți).

Într-un interviu acordat publicației Inside Precision Medicine, la ASCO 2023, autoarea studiului (Lova Sun) face următoarele precizări: „Aceste constatări nu implică faptul că toată lumea ar trebui să oprească imunoterapia la doi ani, ci oferă mai degrabă asigurarea că, pentru pacienții și medicii care intenționează să oprească tratamentul la doi ani, această strategie nu pare să compromită rezultatele. (…) Ca și în cazul oricărui tratament împotriva cancerului, tratamentul pe termen lung cu imunoterapie prezintă un risc semnificativ de toxicitate și costuri inutile.

Datele nu înseamnă că beneficiul clinic al imunoterapiei este limitat la doi ani, deoarece natura imunoterapiilor de a reprograma sistemul imunitar pentru eliminarea celulelor tumorale este de durată. (…) Poate duce, în unele cazuri, la remisiune după doar câteva doze, iar pentru mulți pacienți care nu au progresat după doi ani, beneficiul clinic poate fi durabil și posibil nedefinit, chiar și după întreruperea tratamentului.”

Este important ca viitoarele cercetări să se concentreze pe identificarea unor metode care să cuantifice mai clar și cu exactitate beneficiile continuării / opririi tratamentului după o anumită perioadă de timp, pentru a maximiza rezultatele pacienților, cu o calitate a vieții cât mai ridicată, dar și pentru a reduce din costurile sistemelor de sănătate. Dacă tratamentul unui pacient încetează la momentul potrivit, acest lucru se traduce nu doar în beneficii directe pentru el și cei dragi, ci și indirect în societate, oferind șansa ca alți pacienți să beneficieze de fonduri pentru a începe mai devreme tratamentul.

Citește și: