#ASCO23. Adăugarea ribociclib la terapia endocrină scade riscul de recurență la pacienții cu cancer de sân în stadiile II și III, HR+/HER2-

  • Oncologie



Administrarea ribociclib, în combinație cu terapia endocrină cu inhibitori de aromatază, determină o scădere semnificativă a riscului de recurență, prin îmbunătățirea supraviețuirii în absența bolii invazive la pacienții cu tumori maligne ale sânului cu risc ridicat, pozitive pentru receptori hormonali (HR) și negative pentru HER2 (human epidermal growth factor 2), indiferent de statusul invaziei ganglionare. Acestea sunt rezultatele analizei interimare a studiului de fază III NATALEE, prezentate în cadrul conferinței anuale a American Society of Clinical Oncology (ASCO), care a avut loc luna aceasta în Chicago.

După o supraveghere mediană de aproape 28 de luni, rata supraviețuirii în lipsa bolii invazive la 3 ani a fost de peste 90% la pacienții care au primit combinația terapeutică, în comparație cu puțin peste 87% la pacienții care au primit doar inhibitori de aromatază. Această diferență constituie o reducere a riscului relativ de recurență cu 25% prin adăugarea ribociclib. Aceste rezultatele susțin adăugarea ribociclib la schemele terapeutice pentru cancerul de sân în stadiile II și III, HR+/HER2-.

abonare
#ASCO23. Adăugarea ribociclib la terapia cu inhibitori de aromatază scade cu 25% riscul de recurență la persoanele cu cancer de sân HR+/HER2-
Sursa foto: Unsplash

O proporție considerabilă a pacientelor cu cancer mamar în stadii precoce, cu tumori HR+, prezintă recurenţe ale bolii, care pot să apară la mulți ani după tratamentul inițial. Combinația ribociclib (Kisqali) și terapie endocrină crește supraviețuirea la pacienții cu cancer mamar metastatic, pozitiv pentru receptorii hormonali și HER2 negativ (HR+/HER2-). Ribociclib este un inhibitor al ciclinelor D1/CDK4 și CDK6, determinând inhibarea multiplicării necontrolate a celulelor maligne. Noul studiu a arătat că această schemă terapeutică are beneficii și în cazul tumorilor mamare HR+/HER2- în stadii precoce.

Studiul NATALEE a inclus femei aflate în premenopauza și postmenopauză, precum și bărbați cu cancer de sân HR+/HER2-, în stadii de boală IIA, IIB sau III. Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: unul care va urma tratamentul cu ribociclib pentru 3 ani, plus letrozol sau anastrozol (inhibitori de aromatază), timp de 5 ani, şi un alt grup care va primi doar unul dintre inhibitorii de aromatază. Fiecare dintre cele două grupuri a cuprins peste 2500 de persoane. Bărbaţii şi femeile aflate în premenopauză au primit şi goserelin (medicament care scade producția de estrogeni).

Până în ianuarie 2023, aproape 190 de persoane din grupul care a primit combinaţia terapeutică au avut recurenţe, în timp ce aproape 240 de persoane au avut recurenţe din grupul care a primit doar inhibitor de aromatază. Eficacitatea a fost similară în toate subgrupurile de pacienţi.

Combinația terapeutică a fost bine tolerată de pacienți. Doza de ribociclib utilizată în acest studiu a fost mai scăzută decât cea recomandată pentru cancerul de sân metastatic, cu scopul de a permite o durată prelungită a terapiei, cu mai puţine evenimente adverse. Cele mai frecvente evenimente adverse în grupul care a primit doar inhibitori de aromatază au fost reprezentate de artralgii şi bufeuri. La pacienţii care au primit combinaţia terapeutică, cele mai frecvente evenimente adverse au fost neutropenia şi artralgiile. Alte evenimente adverse comune inhibitorilor CDK4/6, precum cele gastrointestinale şi oboseala, au fost rare. Alungirea intervalului QT, fără a fi raportate cazuri de torsada vârfurilor sau tulburări de ritm periculoase, a fost raportată la câţiva pacienţi.

Durerile articulare apărute în contextul acestei combinații terapeutice trebuie studiate suplimentar, deoarece atât inhibitorii CDK4/6, cât şi inhibitorii de aromatază şi goserelin cauzează artralgii, iar combinaţiile terapeutice trebuie administrate pe parcursul mai multor ani.

Citește și: