STUDIU. Consumul de cafea în limite normale nu crește riscul de aritmii cardiace

  • Health literacy



Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, însă efectele sale acute (rapide, datorate expunerii pe termen scurt) asupra sănătății nu au fost la fel de intens studiate și înțelese precum cele pe termen lung (studii observaționale largi, întinse pe mai mulți ani, care au demonstrat efectele protectoare ale consumului de cafea). Există mai multe dezbateri cu privire la efectele acute ale consumului de cafea, însă cea mai răspândită se referă la efectul pro-aritmic, care ar putea crește riscul de fibrilație atrială și de insuficiență cardiacă.

Un nou studiu (CRAVE), publicat în NEJM, arată că un consum de cafea cu cofeină în limite normale (o cană de cafea de aprox. 240 ml sau 2 espresso a câte 30 de ml) nu a dus la semnificativ mai multe contracții atriale premature zilnice sau episoade de tahicardie comparativ cu evitarea cofeinei, în rândul adulților considerați a avea o stare bună de sănătate. Rezultatele sunt importante deoarece evitarea consumului de cafea este recomandat ca metodă de reducere a episoadelor aritmice.

abonare

Atât consumul zilnic de cafea în limite normale, cât și consumul de cafea mai mare decât cel normal au fost asociate cu activitate fizică mai intensă (măsurată prin mai mulți pași zilnici), mai puține minute de somn pe noapte (aproximativ cu 30 de min. mai puțin decât în cazul evitării consumului de cafea), dar și niveluri nemodificate ale glucozei. Mai multe contracții ventriculare premature zilnice au fost observate în rândul persoanelor care au consumat mai mult decât doza standard de cafea pe zi.

„Cofeina este un antagonist neselectiv al receptorului de adenozină, un inhibitor al fosfodiesterazelor și un agonist direct al receptorului de rianodină, care mărește eliberarea de calciu din reticulul sarcoplasmatic. În cantități mari, calciul eliberat poate duce la contracții ventriculare premature. Unul dintre puținele studii care descriu o relație pozitivă între cafea și aritmii a arătat că, cu cât este mai mare consumul zilnic de cafea, cu atât este mai mare probabilitatea de contracții ventriculare premature, o constatare care este în concordanță cu constatările noastre actuale, care au indicat că a existat o lipsă de asociere între o singură ceașcă de cafea și extrasistolele ventriculare, dar ar putea exista o posibilă asociere între consumul a mai mult de o de cafea pe zi și contracțiile ventriculare premature”, au explicat autorii.

Studiu CRAVE NEJM
Sursa: QUICK TAKE NEJM – Acute Health Effects of Coffee 

„În ciuda recomandărilor că evitarea băuturilor cu cofeină reduce la minimum aritmiile, au lipsit studiile randomizate privind efectele acute ale cafelei asupra bătăilor cardiace ectopice. Studiul nostru nu a produs nicio dovadă a unor relații semnificative statistic între consumul de cafea și frecvența contracțiilor atriale premature, constatări care sunt în concordanță cu cele ale studiilor observaționale anterioare care au folosit dovezi derivate din consumul general de cafea raportat de pacient și monitorizarea Holter de 24 de ore. Dovezi din studii observaționale recente sugerează că băutorii de cafea au un risc mai mic de fibrilație atrială decât cei care nu consumă, o constatare care a fost atribuită efectelor antiinflamatorii sau antivagale ale cafelei”, au mai adăugat autorii.

Desfășurarea studiului CRAVE

Un total de 100 de adulți fără istoric de boli cardiovasculare sau alte complicații majore, reprezentativi demografic pentru populația orașului San Francisco, au fost echipați cu un dispozitiv-plasture EKG cu înregistrare continuă, un accelerometru purtat la încheietura mâinii și un monitor continuu pentru glucoză. Participanții au descărcat o aplicație pentru smartphone pentru a colecta datele (inclusiv de geolocalizare) și a semnala momentul când consumau cafea. Instruirea aleatorie de consum sau pauză de cafea a fost făcută prin mesaje text zilnice, trimise pe o perioadă de 14 zile.

Ca metodă adițională, ADN-ul participanților a fost colectat, purificat din salivă și genotipat pentru șapte polimorfisme uninucleotidice legate de metabolizarea cofeinei utilizând RT-PCR. Nu au fost observate diferențe substanțiale în funcție de genotipul legat de cofeină în ceea ce privește cantitatea de cafea consumată. Participanții cu variante genetice asociate cu metabolizarea mai rapidă a cofeinei au înregistrat mai multe contracții ventriculare premature atunci când au consumat cafea, iar participanții cu variante genetice asociate cu metabolizarea mai lentă a cofeinei au înregistrat o durată a somnului mai redusă atunci când au consumat cafea.

Mai mult, în ciuda dovezilor că băutorii de cafea au un risc mai scăzut de diabet decât persoanele care nu consumă cafea, studiul actual nu a găsit nicio dovadă în acest sens – consumul de cafea nu s-a asociat cu modificarea nivelurilor medii zilnice de glucoză. Constatarea s-ar putea datora faptului că băutul cafelei a fost însoțit de un aport bogat în carbohidrați simpli sau deoarece beneficiile consumului de cafea asupra riscului de diabet sunt pe termen lung și pot influența factori precum efectele antiinflamatorii sau stimularea activității fizice.

Deși rezultatele generale sugerează lipsa unei asocieri între consumul unei cafele și aritmiile cardiace, recomandarea evitării sau continuării obiceiului de a bea cafea trebuie personalizată în funcție de fiecare persoană, bazându-se pe supravegherea și integrarea a multiple date, la fel ca în studiul actual, care ar putea fi reprodus cu relativă ușurință în context clinic.

Citește și: