#ASCO24. Vaccinarea HPV la băieți reduce riscul de cancer de cap și gât cu peste 50%

  • Prevenție



Vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV) este o măsură eficientă pentru prevenirea infecțiilor HPV și a cancerelor asociate, iar o nouă analiză prezentată la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2024 reprezintă un nou argument asupra vaccinării extinse a populației masculine.

Bărbații care au primit vaccinul HPV au avut un risc cu 54% mai mic de toate cancerele asociate HPV și un risc cu 56% mai mic de cancer de cap și gât, comparativ cu cei nevaccinați.

abonare

Datele confirmă reducerea semnificativă a riscului de cancer, în special a cancerului de col uterin și a cancerului de cap și gât, pentru bărbații și femeile care primesc vaccinul HPV.

Femeile vaccinate împotriva HPV au prezentat o reducere de 27% a riscului de toate cancerele asociate HPV și o reducere de 54% a riscului de cancer de col uterin. În plus, femeile vaccinate au avut o probabilitate semnificativ mai mică de a dezvolta leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt, carcinom in situ de col uterin și rezultate anormale ale testului Papanicolau.

Președintele ASCO, Lynn Schuchter, a subliniat importanța acestui studiu, afirmând că extinde înțelegerea impactului vaccinului HPV asupra prevenirii cancerului. Constatările studiului se aliniază cu datele acumulate în studii și în viața reală care arată că vaccinarea împotriva HPV este un instrument esențial în prevenirea infecțiilor cu HPV și a dezvoltării ulterioare a cancerului.

În ciuda beneficiilor clare, ratele de vaccinare împotriva HPV în Statele Unite, dar și în Euopa, rămân reduse. NCI a raportat că, în 2022, doar aproximativ 58% dintre adolescenții cu vârste între 13 și 15 ani au primit cele două sau trei doze recomandate de vaccin HPV.

Vaccinarea HPV a fost introdusă ca o măsură de sănătate publică pentru a combate prevalența ridicată a infecțiilor cu HPV și riscul asociat de diferite tipuri de cancer. HPV desemnează un grup de virusuri care sunt asociate cu riscul de cancer de col uterin, precum și cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cel anal, penian, vulvar, vaginal și al capului și gâtului.

Peste 100 de tulpini HPV au fost descrise și caracterizate, 14 dintre acestea fiind asociate cu risc înalt neoplazic. De aceea, HPV a fost desemnat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen cauzator de cancer, fiind responsabil pentru 30% dintre cazurile de cancer atribuibile unei infecții și 4,5% din toate cazurile de cancer de la nivel global. Dintre cele 12 evidențiate, unele tulpini HPV sunt asociate cu risc scăzut de a conduce la dezvoltarea de tumori maligne (tulpinile 6, 11, care pot cauza veruci genitale benigne), iar altele cu risc oncogen înalt (16 și 18, dar și 31, 33, 45, 52, 58).

ASCO Annual Meeting 2024
https://winshipcancer.emory.edu/newsroom/articles/2024/asco-annual-meeting-highlights-winship-discoveries-and-expertise.php

Cel mai semnificativ progres a fost dezvoltarea vaccinurilor precum Gardasil și Cervarix, care vizează cele mai comune tulpini de HPV care cauzează cancer. Primul vaccin HPV, Gardasil, a fost aprobat de Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite în 2006. Inițial, a fost recomandat pentru fetele cu vârste între 9 și 26 de ani pentru prevenirea cancerului de col uterin. În 2009, recomandarea s-a extins pentru a include și băieții, pentru prevenirea verucilor genitale și a cancerului anal. De atunci, programele de vaccinare au fost implementate la nivel mondial, având ca scop reducerea semnificativă a incidenței bolilor asociate cu HPV.

Recent, au fost publicate date din Scoția care au surprins cea mai lungă perioadă de urmărire legată de eficacitatea programului de vaccinare împotriva HPV. Aici s-a introdus programul național de vaccinare împotriva HPV în 2008, vizând fetele cu vârste între 12 și 13 ani iar rezultatele publicate la începutul anului 2024 arată că nu s-a înregistrat niciun caz de cancer de col uterin la această populație. Acest program a fost monitorizat extensiv, oferind informații valoroase despre efectele pe termen lung ale vaccinului.

Experiența scoțiană servește ca un exemplu puternic al impactului asupra sănătății publice al vaccinării extinse împotriva HPV, evidențiind importanța menținerii unei acoperiri vaccinale ridicate pentru a obține reduceri susținute ale incidenței cancerului.

În Statele Unite și multe alte țări, o problemă din ce în ce mai mare este faptul că și incidența cancerului de cap și gât a crescut, depășind-o chiar pe cea a cancerului de col uterin.

Citește și