#ASH19. Pacienții cu limfom difuz cu celule B mari în stadii incipiente pot evita radioterapia

  • Health literacy



Pacienții cu limfom difuz cu celule B mari (DLBCL) non-bulky (stadiul I sau II de boală) sunt tratați în mod uzual cu schema chimioterapică R-CHOP (rituxmab, ciclofosfamidă, doxorubicină, vincristină și prednisolon), urmată de radioterapie.

Noi rezultate sugerează însă că pacienții la care testarea intermediară PET (iPET) este negativă pot să renunțe la radioterapie. Aceste date provin din studiului S1001 al NCTN (Intergroup National Clinical Trials Network) și au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Hematologie, Orlando, 2019.

abonare

Studiul FLYER, prezentat în cadrul întâlnirii de anul trecut, ASH 2018, a arătat că supraviețuirea fără progresie a bolii la 3 ani, cu doar 3 cicluri de CHOP, nu a fost inferioară în comparație cu 6 cicluri de CHOP.

„Împreună cu rezultatele studiului FLYER pentru pacienții mai tineri, acest studiu al NCTN a stabilit cele 4 cicluri de R-CHOP ca un nou standard terapeutic în cazul bolii limitate pentru majoritatea pacienților”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Daniel O. Persky, de la divizia de hemato-oncologie a Universității din Arizona, Tucson.

„Radioterapia, ca toate tratamentele din cancer, prezintă efecte adverse. Aceasta poate determina durere, eritem sau arsuri și de asemenea fatigabilitate. De asemenea, poate crește riscul pacienților de a dezvolta alte cancere. Este un câștig să putem să oferi un curs mai simplu al tratamentului.” – dr. Persky

Studiul S1001 a inclus 132 de pacienți cu DLBCL non-bulky (<10 cm), netratați anterior. Aceștia au primit tratament standard cu R-CHOP și au fost supuși unui iPET între zilele 15-18 ale ciclului 3 de terapie. Pacienții cu iPET negativ (scala Deauville 1-3) au primit un ciclu adițional de R-CHOP.

Pacienții cu iPET pozitiv (Deauville 4-5) au primit radioterapie în doză de 36 Gy a câmpului implicat și o doză suplimentară de până la 6 Gy pentru zonele avide FDG în termen de 5 săptămâni de la al treilea ciclu de R-CHOP, urmată de ibritumomab tiuxetan (Zevalin) la 3 până la 6 săptămâni după terminarea IFRT (IFRT-Zevalin). Scanarea PET finală a fost făcută la 12 săptămâni după finalizarea tratamentului.

Media de vârstă a participanților la studiu a fost de 62 de ani, 62% dintre aceștia au prezentat stadiul I de boală, cu o valoare mediană a diametrului maxim tumoral de 3,5 cm, iar 43% au avut și implicare extraganglionară.

Scanarea iPET a fost analizată pentru 128 de pacienți, dintre care 110 au fost iPET-negativi. Scanarea iPET a fost pozitivă pentru 18 pacienți, dar 4 dintre aceștia au fost tratați ca în cazul iPET-negativ din cauza unei infecții.

Studiul arată că 89% dintre pacienții cu stadiu I/II de DLBCL au menținut rezultate excelente în urma a 4 cicluri de R-CHOP, dacă tratamentul a fost ghidat de rezultatul iPET.

Studiul S1001 raportează o supraviețuire fără progresie a bolii (PFS) la 5 ani de 87% și o supraviețuire generală (OS) de 90%. Pacienții cu scanări iPET-negativ și iPET-pozitiv au avut rezultate asemănătoare, astfel (iPET-negativ versus iPET-pozitiv):

  • PFS la 5 ani: 88% vs. 86%
  • OS la 5 ani: 91% vs. 93%

Medscape Medical News a adus laolaltă câțiva experți pentru a comenta acest studiu și toți au fost de acord asupra implicațiilor clinice semnificative.

“S1001 este un studiu de fază 2 de dimensiuni mari. Nivelul de evidență oferit de acest tip de studii este mai scăzut în comparație cu studiile randomizate, dar aceste date sunt în concordanță cu studiul de fază 3 FLYER și susțin schimbarea practicii curente”, a comentat dr. Peter Martin, conducătorul programului pentru limfom de Weill Cornell Medicine și NewYork-Presbyterian, New York City.

„Când studiul FLYER a fost prezentat anul trecut în cadrul ASH 2018, mulți clinicieni au fost pregătiți să facă tranziția către o terapie mai puțin intensivă pentru stadiile I/II ale DLBCL, dar câțiva erau reticenți. Pentru aceia dintre noi care am schimbat practica în ultimul an, rezultatele studiului S10001 au adus date adiționale conform cărora sunt suficiente  cicluri de R-CHOP pentru majoritatea pacienților.  Studiul S1001 poate ajuta prin date adiționale și de asemenea prin adăugarea cadrului de interpretare a interim PET/CT”, a spus dr. Martin.

În sesiunea de întrebări și răspunsuri, s-a discutat despre strategia de utilizare a unei doze de radiații mai mare decât cea normală la pacienții în urma unei scanări pozitive cu iPET. Pacienții cu o scanare pozitivă iPET prezintă un risc mai mare de recidivă și, prin urmare, necesită o doză mai mare, a explicat Persky.

„Aceste rezultate validează rezultatele studiului FLYER anterior, conform căruia o abordare PET-orientată poate fi utilizată pentru a ghida luarea deciziilor clinice. Deși nu putem generaliza tratamentul tuturor DLBCL în stadiu incipient fără radioterapie, putem spune că pentru pacienții cu DLBCL non-bulky în stadiu limitat, care nu au avut factori de risc, dacă sunt iPET-negative (Deauville 3 sau mai mici) după trei cicluri de R-CHOP, ar trebui să primească un al patrulea ciclu de R- CHOP, dar nu necesită radiații “, a spus dr. Diefenbach pentru Medscape Medical News.

De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost subliniată și necesitatea unei urmăriri de mai lungă durată.

„Numărul de pacienți cu boală PET pozitivă interimară a fost destul de mic în S1001.. Deși acești pacienți au avut rezultate excelente în urma radioterapiei, poate fi justificată o anumită prudență, a adăugat el. Va fi necesară o urmărire mai îndelungată pentru a evalua rata de recădere atât la pacienții iPET-pozitivi, cât și pentru cei iPET-negativi, dar și pentru a estima rata sindroamelor mielodisplazice secundare/a leucemiei acute mieloide la cei care primesc radioterapie”, a mai declarat Dr. Persky

Citește și: