#EuroEcho2019: Cardiotoxicitatea asociată chimioterapiei poate fi evitată cu ajutorul medicației cardiologice clasice

  • Health literacy



Unul din zece pacienți cu cancer de sân sau cancere hematologice poate evita cardiotoxicitatea asociată chimioterapiei dacă urmează tratamentul cardiologic standard. Acestea sunt observațiile unui studiu prezentat în cadrul Congresului EuroEcho 2019 al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Prevenția cardiotoxicității asociate chimiterapiei se poate realiza cu succes cu medicație cardiologică clasică
sursa: escardio.org

“Studiul nostru oferă dovada pentru siguranța administrării de rutină a beta-blocantelor, inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau blocanții receptorilor de angiotensină II (BRA/sartani) la pacienții ce primesc tratament pentru cancer, dar această decizie ar trebui luată după fiecare caz în parte”, a declarat Dr. Sergio Moral, autorul studiului, de la Spitalul Universitar Josep Trueta și Spitalul Santa Caterina, Girona, Spain.

Progresele realizate în dezvoltarea terapiilor oncologice au condus la îmbunătățirea supraviețuirii la pacienții cu cancer, dar în același timp, afectarea cardiovasculară este una dintre efectele adverse frecvente. Incidența acestor reacții diferă în funcție de medicament, doza acestuia, caracteristicile pacientului, inclusiv vârsta și prezența hipertensiunii arteriale.

abonare

Studiul a analizat cea mai bună variantă disponibiă de a examina dacă utilizarea de betablocante, IECA și/sau sartani are legatură cu reducerea incidenței cardiotoxicității la pacienții cu cancer de sân sau cancere hematologice în tratament oncologic. Cardiotoxicitatea a fost definită ca scăderea funcției de pompă a inimii evaluată printr-o fracție de ejecție sub 50% sau un declin mai mare cu 10% și/sau insuficiență cardiacă în timpul primului an de urmărire.

Această meta-analiză a inclus nouă studii randomizate. Cel mai important tratament oncologic din toate studiile a fost chimioterapia cu antraciclina. Alte studii asociau de asemenea tratament adjuvant cu trastuzumab. Studiul înglobează un număr total de 913 pacienți, dintre care 534 au primit tratament cardiologic, iar ceilalți 379 au reprezentat grupul de control. Dintre cei 534 de pacienți care au primit medicația, 337 au primit un beta-blocant, 152 un IECA sau sartan și 45 betablocant împreună cu IECA.

De-a lungul urmăririi timp de un an, 108 pacienți (12%) au dezvoltat cardiotoxicitate. Pacienții care au primit tratament cardioprotector au demonstrat un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta ca reacție adversă afectarea cardiacă (risc relativ de 0,381).

„Tratamentul protector cardiac nu este prescris în mod standard pacienților cu cancer și studiul nostru sugerează că acest lucru ar trebui luat în considerare. Cancerul și bolile cardiovasculare au în comun factori de risc care  influențează susceptibilitatea pentru efecte cardiotoxice. Astfel, pacienții cu cancer ar trebui sfătuiți să aibă o dietă sănătoasă, să renunțe la fumat, să mențină o greutate normală și să facă sport. Sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica pacienții care beneficiază cel mai mult de terapia de prevenție a afectării cardiace, ce medicație este cea mai eficientă și care este durata optimă a tratamentului profilactic.” – Dr. Moral

 

Citește și: