#VociCuAutoritate. CDC, OMS și NHS: Nu există legătură între consumul de ibuprofen și agravarea COVID-19. Ibuprofen poate fi folosit pentru tratamentul simptomelor COVID-19, precum febră sau cefalee

  • Health literacy



Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și NHS (alături de NICE și MHRA) confirmă că nu există nicio legătură dovedită științific între consumul de ibuprofen și agravarea cazurilor de COVID-19. Mai mult decât atât, poziția NHS specifică în mod direct că “pacienții pot lua paracetamol sau ibuprofen fără prescripție medicală (ca automedicație) pentru tratamentul simptomelor COVID-19, precum febră sau cefalee.”

În ultima vreme, au apărut îngrijorări privind asocierea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) cu un risc crescut de efecte adverse atunci când sunt utilizate la pacienții cu infecții respiratorii acute virale, inclusiv COVID-19. Supozițiile legate de posibilele efecte adverse ale AINS la pacienții cu COVID-19 au început pe 15 martie, când ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a transmis printr-un mesaj pe Twitter că persoanele suspecte de infecția cu noul coronavirus ar trebui să evite utilizarea acestor medicamente, deoarece ar putea agrava infecția. Aceste avertismente au fost întărite de un articol publicat în revista The Lancet, în care se emitea ipoteza că unele medicamente ar putea să crească riscul de infecție cu SARS-CoV-2. De atunci, experții medicali și-au exprimat nedumerirea legată de aceste supoziții, insistând asupra lipsei de dovezi care leagă ibuprofenul de evoluția mai severă a COVID-19. Alții însă au sugerat că AINS au un risc ipotetic de a favoriza pătrunderea virusului în celulele gazdă, așa cum s-a observat la testele realizate pe animale, însă nu și la oameni.

abonare
ibuprofen covid-19
Este ibuprofen periculos în tratamentul pacienților cu COVID-19? Acest subiect a fost intens dezbătut în ultima săptămână, în absența unor răspunsuri clare, iar multe mesaje false au fost răspândite în special pe rețelele de socializare. Inclusiv în comunitatea medicală, părerile au fost împărțite. Sursa foto: medpagetoday.com

Organizațiile mondiale oficiale, europene și locale au emis o serie de recomandări care infirmă aceste îngrijorări și afirmă că în prezent nu există dovezi științifice care să sugereze o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19 și recomandă pacienților și cadrelor medicale să ia în considerare toate opțiunile disponibile de tratament, inclusiv paracetamol și AINS), pentru tratarea febrei sau durerilor pacienților cu COVID-19.

Care sunt efectele utilizării AINS la pacienții cu infecții respiratorii acute virale din punctul de vedere al evenimentelor adverse severe (inclusiv mortalitate), al nevoii de îngrijirii medicale acute (inclusiv spitalizare, internare pe secție de terapie intensivă, oxigenoterapie și ventilație mecanică), precum și din punctul de vedere al calității vieții și al supraviețuirii pe termen lung?

Poziția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

OMS a confirmat, printr-o postare publică pe contul oficial de Twitter, că în prezent nu există dovezi cu privire la o corelație dintre utilizarea AINS și evenimentele adverse severe, utilizarea de urgență a asistenței medicale, supraviețuirea pe termen lung sau calitatea vieții la pacienții cu COVID-19.

OMS recomandă ca la inițierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecția COVID-19, pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății să aibă în vedere toate opțiunile de tratament avute la dispoziție, inclusiv administrarea de paracetamol și medicamente AINS (de tipul ibuprofenului).

who covid-19 ibuprofen
Pozția oficială a OMS față de utilizarea ibuprofenului în tratamentul febrei pacienților cu COVID-19.

În prezent, pe baza datelor cunoscute, nu există nicio justificare științifică pentru întreruperea tratamentului cu ibuprofen, lucru deosebit de important pentru pacienții care utilizează ibuprofen sau alte medicamente AINS pentru tratarea unor boli cronice. 

În plus, OMS se consultă cu medicii care tratează pacienți cu COVID-19, iar aceștia nu au informații despre nicio raportare care să semnaleze vreun efect negativ al ibuprofen, în afară de reacțiile adverse uzuale și cunoscute, care limitează utilizarea medicamentului pentru anumite grupuri populaționale. 

Pe 19 Aprilie, OMS a publicat o meta-analiză a studiilor existente, care a inclus în total 73 de studii, atât la adulți, cât și la copii. Toate studiile au vizat infecții respiratorii acute virale sau afecțiuni cauzate în mod obișnuit de virusuri respiratorii, dar niciunul nu a abordat în mod special COVID-19, SARS sau MERS. Revizuirea acestor studii a arătat siguranța administrării AINS, neputând fi demonstrată o corelație puternică cu creșterea mortalității în rândul adulților și copiilor.

Efectele AINS asupra riscului de accident vascular cerebral ischemic și hemoragic și infarct miocardic la adulții cu infecții respiratorii acute nu sunt clare. Nu a existat aproape nicio diferență între ibuprofen și acetaminofen (paracetamol) la copiii cu febră, în ceea ce privește efectele asupra mortalității, spitalizării, insuficienței renale acute și a sângerării gastrointestinale acute.

Majoritatea studiilor raportează că nu au avut loc evenimente adverse severe și că au fost observate doar reacții adverse ușoare sau moderate. Nu a existat nicio dovadă cu privire la corelația dintre utilizarea AINS și nevoia acută de asistență medicală, scăderea calității vieții sau impactarea supraviețuirii pe termen lung. 

Recomandările  Agenției Europeane a Medicamentului (EMA) 

EMA își menține poziția din data de 18 martie, atunci când afirma că nu există nicio legătură dovedită științific între consumul de ibuprofen și agravarea cazurilor de COVID-19.

Similar recomandărilor OMS, agenția europeană reamintește medicilor și pacienților să aibă în vedere toate opțiunile de tratament avute la dispoziție, inclusiv administrarea de paracetamol și medicamente AINS, la inițierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infecția cu COVID-19.

În plus, sfătuiește pacienții care utilizau deja ibuprofen, să nu întrerupă tratamentul, deoarece nu există niciun motiv pentru aceasta. Această informație este deosebit de importantă pentru pacienții care iau ibuprofen sau alte AINS pentru tratamentul unor boli cronice.

În conformitate cu recomandările de tratament de la nivelul Uniunii Europene, pacienții și cadrele medicale pot continua să utilizeze AINS, inclusiv ibuprofen, conform informațiilor aprobate despre produs. Conform ghidurilor naționale de tratament din statele membre UE, recomandarea actuala este ca paracetamolul să fie prima opțiune de tratament pentru febră sau durere și ca AINS să se utilizeze în cea mai mică doză eficace și pe termen cât mai scurt posibil.

În continuarea declarației, EMA recunoaște dovezile legate de efectele ibuprofenului și ketoprofenului de agravare a evoluției varicelei și unor infecții bacteriene. Cu toate acestea, EMA consideră că momentan nu există date științifice care să stabilească o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea evoluției COVID-19.

OMS și EMA_ Ibuprofen nu trebuie evitat în cazul COVID-19
Este ibuprofen periculos în tratamentul pacienților cu COVID-19? Acest subiect a fost intens dezbătut în ultima săptămână, în absența unor răspunsuri clare, iar multe mesaje false au fost răspândite în special pe rețelele de socializare.

Recomandările National Health Service Marea Britanie (NHS), semnate de NICE și MHRA

Pe 14 aprilie, grupul de lucru de experți MHRA și de la Comisia Medicamentelor Umane (CHM) au oferit un răspuns la întrebarea „Poate ibuprofenul să fie utilizat de persoanele cu COVID-19?”. Analiza grupului a concluzionat că în prezent nu există dovezi suficiente pentru a stabili o legătură între utilizarea ibuprofenului sau a altor AINS și susceptibilitatea de a contracta COVID-19 sau agravarea simptomelor sale.

CHM consideră că pacienții pot lua paracetamol sau ibuprofen atunci când se tratează singuri pentru simptomele COVID-19, cum ar fi febra și cefaleea, și ar trebui să urmeze recomandările NHS dacă au întrebări sau dacă simptomele se agravează.

Pacienții trebuie să citească întotdeauna informațiile din prospect atunci când iau medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen și paracetamol, și să urmeze instrucțiunile cu privire la modul de administrare a medicamentelor. Pacienților care au nelămuriri li se recomandă să discute cu medicul sau farmacistul.

Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare factorii de risc individuali ai pacientului, inclusiv orice istoric de boli cardiovasculare și gastrointestinale, atunci când prescriu ibuprofen. În plus, ibuprofenul trebuie utilizat cu precauție la pacienții cu insuficiență renală cunoscută.

Pacienții cărora li s-a prescris AINS ca tratament pentru o afecțiune pe termen lung, precum artrita, trebuie să continue aceste medicamente în mod normal. Pacienții adulți care iau doze mici de aspirină în mod regulat pentru prevenirea infarctului miocardic sau a bolilor vasculare trebuie să continue medicația.

Informații suplimentare despre ibuprofen

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt printre cele mai frecvent folosite medicamente și au o gamă largă de utilizări. AINS includ inhibitori neselectivi ai ciclooxigenazei (COX) (cum ar fi ibuprofen, aspirină – acetilsalicilat -, diclofenac și naproxen), precum și inhibitori selectivi ai COX2 (precum celecoxib, rofecoxib, etoricoxib, lumiracoxib și valecoxib).

În Uniunea Europeană, ibuprofen este în cele mai multe cazuri autorizat prin proceduri naționale, cu indicația de utilizare ca analgezic, iar în unele țări și ca antipiretic (pentru combaterea febrei). Este disponibil pe scară largă ca medicament cu eliberare fără, precum și pe bază de prescripție medicală. Ibuprofen se utilizează, in funcție de forma de prezentare, la adulți și sugari, în vederea tratamentului pe termen scurt al febrei și/sau durerii (cefalee, gripă, afecțiuni dentare, dismenoree). Ibuprofen este prescris totodată și pentru tratamentul artritei și al altor afecțiuni reumatologice. De asemenea, este autorizat pentru tratarea persistenței canalului arterial la nou-născuți.

Citește și: