#EADV2018. Ce își doresc pacienții cu psoriazis de la tratamentul biologic?

  • Health literacyPielea curată și eficiența pe termen lung a tratamentului sunt principalele două aspecte pe care pacienții cu psoriazis le urmăresc în momentul alegerii unei terapii biologice. Un alt atribut important în acest caz constă în posibilitatea medicamentației de a trata multiplele manifestări ale bolii, dat fiind faptul că aproape 90% din pacienții cu psoriazis pot dezvolta și alte afectări în afara celor cutanate.

Datele provin dintr-un studiu realizat recent de către liderul în imuno-dermatologie, Novartis, și au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018). Studiul este bazat pe un chestionar destinat pacienților cu psoriazis moderat spre sever și a avut ca scop identificarea celor mai importante caracteristici pentru un bolnav în ceea ce privește alegerea tratamentului.

abonare

„Acest chestionar va ajuta Novartis și dermatologii să înțeleagă mai bine preferințele pacienților în selectarea opțiunilor de tratament pentru psoriazis. Reinventarea medicinei pentru pacienți începe prin ascultarea dorințelor și nevoilor acestora” – afirmă Sam Khalil, Director al Worldwide Medical Affairs, Immunology, Hepatology and Dermatology.

Rezultatele au confirmat faptul că cel mai mare număr de pacienți dorește ca, în primul rând, tratamentul să curețe pielea, iar apoi să fie eficient și sigur pe termen lung. De asemenea, este foarte importantă și perioada de timp în care tratamentul va îndeplini prima sarcină. Motivația care stă la baza nevoii unei terapii biologice care să curețe în întregime pielea se regăsește în gradul de stigmatizare cu care se confruntă pacienții.

Psoriazisul, pe lângă simptomatologia pe care o prezintă, are un impact psihologic uriaș asupra persoanei bolnave. Acesta se datorează în principal gradului ridicat de stigmatizare socială la care este supus pacientul. Tot în cadrul #EADV2018 s-a discutat despre acest aspect, analizându-se metodele prin care publicul ar trebui să conștientizeze boala și să reducă nivelul de stigmatizare. Mai multe informații se găsesc în acest articol.

Desfășurarea studiului.

Studiul Novartis a fost realizat pe un număr de 300 de pacienți din Statele Unite. Participanții au avut de ales dintre 5 atribute, cele mai importante caracteristici care ar putea diferi în funcție de tratamentul biologic ales. Pe lângă această selecție, pacienții au clasat aceste atribute (+5 suplimentare) în funcție de importanța lor.

Nevoile pacienților cu psoriazis. Imagine preluată din Raportul Global despre Psoriazis al Organizației Mondiale a Sănătății, anul 2016.

Datele colectate din studiu au arătat că pe lângă cele două aspecte importante – curățarea pielii și eficiența tratamentului – pacienții așteaptă anumite beneficii suplimentare de la tratamentul lor, beneficii care se rezumă în special la:

  • Durata de timp pentru care tratamentul s-a dovedit eficient;
  • Profilul de siguranță al tratamentului rezultat din testele clinice;
  • Lipsa reacțiilor adverse la nivelul locului injectat în momentul administrării tratamentului.

„Este relevant să înțelegem de la pacienții cu psoriazis care sunt beneficiile suplimentare pentru tratamentul lor, pe lângă curățarea pielii și siguranță” – afirmă Profesorul Matthias Augustin, Director al Institute of Health Care Research in Dermatology and Nursing.

Cele mai puțin relevante aspecte pentru pacienți au fost numărul injecțiilor per doză precum și frecvența acestora.

Conform ghidurilor provenite de la Academia Americană de Dermatologie, tratamentul pentru psoriazis ar trebui personalizat, realizat în funcție de nevoile și preferințele pacientului. Studiul realizat de Novartis aduce informații suplimentare în ceea ce privește perspectiva pacienților asupra opțiunilor de tratament.

Citește și: