CerMe: triajul infecțiilor HPV la risc înalt care necesită colposcopie, mai eficientă printr-un test epigenetic non-invaziv

  • Prevenție



Un studiu publicat în BMC Medicine descrie o abordare nouă pentru identificarea femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin cauzat de virusul papiloma uman (HPV) și triajul cazurilor care necesită colposcopie. Testul CerMe permite screening-ul cancerului de col uterin prin analiza modificărilor epigenetice, mai exact detectarea hipermetilării genei PCDHGB7.

Cancerul de col uterin este dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor la nivel mondial, dar detectarea timpurie a infecției cu tipuri HPV la risc înalt poate reduce semnificativ ratele de deces. Testarea clasică pentru HPV uneori conduce la proceduri medicale invazive care de fapt nu sunt necesare din cauza naturii tranzitorii a majorității infecțiilor cu HPV. Această observație a condus la explorarea unor metode de triaj mai precise pentru indicația de colposcopie.

abonare

Testul CerMe a fost evaluat într-un studiu prospectiv, implicând peste 3.000 de femei pozitive pentru HPV.

Studiul a demonstrat eficacitatea metodei CerMe de a distinge între diferite tipuri de leziuni de col uterin, oferind o identificare mai precisă a femeilor cu un risc mai mare pentru cancerul de col uterin. Testul a demonstrat o acuratețe crescută în detectarea cancerului de col uterin la femeile cu vârste între 30 și 40 de ani, depășind testele tradiționale de citologie.

De asemenea, a prezentat sensibilitate și specificitate superioare în identificarea neoplaziei cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN2+) și a cancerului de col uterin, fără necesitatea tratamentului cu bisulfit al probelor – un pas comun în alte teste bazate pe metilare care poate duce la degradarea și pierderea probelor.

Sistemul reproducator al femeii
Image by Freepik

Studiul subliniază nevoia de a îmbunătăți metodele de triaj HPV pentru a proteja femeile de intervenții medicale inutile și a reduce riscul dezvoltării cancerului de col uterin. Se anticipează cercetări suplimentare și urmăriri pe termen lung pentru a stabili pe deplin eficacitatea clinică a acestui instrument de screening inovator.

Conform ghidurilor actuale pentru prevenirea cancerului de col uterin, după screening-ul primar, pacienții pozitivi pentru tipuri HPV la risc înalt sunt triați prin genotipare HPV sau citologie. Femeile care au teste pozitive pentru HPV 16 și/sau 18 sunt trimise la colposcopie din cauza riscului ridicat pentru CIN gradul 2 sau mai mare (CIN2+, incluzând CIN2, CIN3 și cancer). Cu toate acestea, peste 90% din infecțiile cu HPV16/18 vor fi eliminate spontan după 2 ani. Testarea citologică are o sensibilitate scăzută, iar interpretarea rezultatelor poate fi subiectivă.

Modificările epigenetice, cum este profilul metilării ADN-ului apar înainte de modificările histopatologice. În plus, testarea moleculară a metilării ADN-ului este obiectivă, permite interpretarea automată, conferind un avantaj față de alte metode de detectare.

Infecția persistentă cu tipuri de HPV cu risc înalt, în special HPV 16 și 18, este cauza principală a cancerului de col uterin. Aceste tipuri de HPV pot induce schimbări precanceroase (CIN) în celulele colului uterin, care pot evolua în cancer invaziv dacă nu sunt identificate și tratate timpuriu. CIN se referă la celulele anormale de la suprafața colului uterin, clasificate de la CIN 1 (anomalii ușoare) la CIN 3 (anomalii severe sau cancer în stadiu incipient), indicând severitatea schimbărilor celulare. De aceea, este important screening-ul regulat, inclusiv testul Babeș Papanicolau și testarea pentru HPV, pentru a preveni cancerul de col uterin prin detectarea timpurie a schimbărilor precanceroase sau a prezenței HPV cu risc înalt.

Citește și