STUDIU. Consumul de alcool crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, mai ales în rândul femeilor

  • PrevențieFemeile tinere și cele de vârstă mijlocie care au raportat consumul a opt sau mai multe băuturi alcoolice săptămânal, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta boală coronariană, în comparație cu cele ce consumă o cantitate mai mică. Totodată, mai susceptibili la dezvoltarea acestei afecțiuni sunt și femeile și bărbații care consumă alcool în exces. Legătura dintre alcool și bolile cardiace este mai puternică la femei, conform American College of Cardiology (ACC).

Studiul, care este cel mai divers și cuprinzător până în prezent, a cercetat relația dintre nivelul consumului de alcool raportat de participanții cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani în evaluările regulate efectuate în perioada 2014-2015, și diagnosticul de boală coronariană, pe o perioadă de 4 ani. Au fost cuprinse date de la peste 430.000 de persoane care au primit îngrijiri în cadrul organizației integrate de sănătate Kaiser Permanente Northern California.

abonare

Consumul total de alcool al participanților a fost clasificat în scăzut, moderat sau ridicat, pe baza autoevaluărilor. Binge drinking a fost definit ca fiind consumul a mai mult de trei băuturi alcoolice pentru femei și mai mult de patru pentru bărbați, într-o singură zi, pe o perioadă de trei luni. Pentru acuratețea datelor, au fost luate în considerare vârsta, activitatea fizică, fumatul și alți factori de risc cardiovasculari cunoscuți.

Pe parcursul desfășurării studiului, 3108 dintre participanți au primit diagnostic de boală coronariană, iar incidența acestei afecțiuni a crescut odată cu raportarea cantităților mai mari de alcool consumat. Femeile fără istoric de binge drinking, dar care au raportat consumul unei cantități mai mari de alcool, au prezentat un risc cu 45% mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare, în comparație cu cele care au raportat un consum moderat.

Cele care au raportat un consum moderat, au avut un risc cu 29% mai mare în comparație cu cele ce au raportat consum scăzut. Riscul cel mai mare a fost observat în categoria de binge drinking. Femeile din această categorie au fost cu 68% mai predispuse să dezvolte probleme cardiace, în comparație cu grupul care a raportat consumul moderat.

În ceea ce privește bărbații, cei care au raportat un consum ridicat de alcool au fost cu 22% mai susceptibili să dezvolte afecțiuni cardiace, comparând cu cei care au raportat un consum moderat. Rezultatele nu au arătat diferențe semnificative între persoanele care au raportat consum moderat de alcool și cele care au raportat un consum mai redus.

„Când vine vorba de consumul excesiv de alcool, atât bărbații cât și femeile din categoria binge drinking au avut un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. ” – a afirmat Jamal Rana, autor principal al studiului. „Pentru femei, am constatat un risc mai ridicat chiar și în absența unui consum ridicat de alcool. Nu mă așteptam la aceste rezultate în rândul femeilor mai tinere, deoarece, de obicei observăm un risc mai crescut la cele mai în vârstă.” – a adăugat ea.

O limitare a studiului este aceea că oamenii au tendința să raporteze un consum mai scăzut de alcool decât cel real, așadar, studiul oferă probabil estimări mai scăzute pentru riscul de boli cardiovasculare asociat cu consumul de alcool.

Citește și